Toppspurt av Who's Who – Upstate Face vann igen

När Örjan Kihlström vred ut Who’s Who till fullt anfall formligen exploderade stjärnhästen.
Pasi Aikios kanon spurtade våldsamt över Bodens upplopp och precis före mål fångade han in ledande Very Kronos.
Därmed var segern i Norrbottens Stora Pris med en miljon kronor i förstapris ett faktum.
– Han kan verkligen spurta. På den här nivån är det inte så lätt att hämta in de här längderna, sa segerkusken Örjan Kihlström.
– Det är fantastiskt att han hann dit. Det bara bubblar, det är mycket känslor nu, sa tränaren Pasi Aikio som var rörd till glädjetårar.


Det bjöds på flera häftiga insatser och strålande prestationer under midnattstravet i Boden. Travsport av yppersta klass kulminerade i Norrbottens Stora Pris som avslutade V75®. Derbyvinnaren Who’s Who var senast tvåa i Harper Hanovers lopp under elitloppshelgen. Nu kom den första stora fullträffen i ett miljonlopp som äldre när han kom som skjuten ur en kanon över det 200 meter långa upploppet. Örjan Kihlström hittade ner i tredje par utvändigt med Who’s Who kort efter start. Samtidigt tog favoriten Very Kronos planenligt hand om ledningen och fick dirigera i ett för klassen moderat tempo. Erik Adielsson kunde efter 1.11,1 första 500 metrarna dämpa till 1.13,3 första varvet. Då trodde många att Very Kronos skulle bli svårslagen, samtidigt som Moni Viking parkerat på utsidan tillsammans med Björn Goop. Men Who’s Who ville annat. Det blev dock llångt fram till täthästarna i sista sväng när framförvarande Wild Love inte gick framåt. Örjan Kihlström fick lyfta ut Who’s Who i fjärdespår cirka 300 meter kvar och då gick det undan värre. Det small bara till över upploppet när Who’s Who kom farande och fångade in en snopen Very Kronos och Erik Adielsson precis före mål.
– Han kan verkligen spurta när det stämmer och nu stämde det ändå bara litegrann när det blev långt fram när Wild Love inte tog sig framåt. Det kändes som att det skulle bli svårt att få tag i Very Kronos och speciellt i sista sväng när det inte löste sig. På den här nivån är det inte så lätt att hämta in de här längderna, sa Örjan Kihlström.
– Han har ju varit väldigt fin sedan han var fyra år och det är en jättemysig häst med ett fantastiskt psyke. Kul att han fick vinna ett stort lopp som äldre.

”Trodde det var kört när det gick så sakta”
Who’s Who ägs av Travkompaniet och tränas av Pasi Aikio som var rörd till glädjetårar över segern.
– Det är fantastiskt att han hann dit. När det gick så sakta första varvet trodde jag att det var kört. Det är var riktigt kul. Det bara bubblar för det här var hans första vinst som äldre. Han har gått riktigt bra tidigare och det har krävts världsrekord för att slå honom i flera av loppen. Det var skönt att få sätta dit honom. Han betyder väldigt mycket och är vårt ansikte utåt. Det är klart att man är stolt över en sån här häst, sa Pasi Aikio.
Segertiden blev 1.11,3/2140a. Very Kronos blev alltså tvåa och det var en besviken Erik Adielsson precis efter loppet. Moni Viking höll till tredjeplatsen.
– Han gör det jättebra och jag hade under 1.10 sista tusen. Han fick stryk av en häst som var fantastiskt bra. Jag är besviken på placeringen men inte på hästen, sa Erik Adielsson.

Swagger imponerade i en gruvlig revansch
Som nämndes i början av den här texten så bjöds det på flera otroligt fina prestationer i V75 den här tävlingskvällen i Boden. Vi kan börja med den populära hemmasegern för Swagger som imponerade stort för sin tränare och kusk Sandra Eriksson. Duon tog en gruvlig revansch efter den snöpliga galoppen på upploppet i V75 i Umeå. Swagger stod helt i en klass för sig när han bjöd på en suverän uppvisning och bombade hem V75-5 på hemmaplan. Hästen öppnade blixtsnabbt och snuvade invändige Syoss på ledningen kort efter start. Efter en inledning på 1.09,3 första 500 metrarna fortsatte Swagger dundra på i ett högt tempo och varvade på 1.10,3. Han drog undan i flera längder ledning och bara utökade försprånget på slutvarvet. Swagger vann helt överlägset med tussarna kvar i öronen på tiden 1.11,1/1640a till stor glädje för sin tränare, ägare och kusk Sandra Eriksson.
– Han tycker det är så kul och det är verkligen en dröm att köra honom. Han gör allting rätt, är spikrak i vagnen och travar som en konung. Det var jättekul för hästen är så väl värd det här, sa Sandra Eriksson.

Ny ruggig kross av Upstate Face – ”Sjuk förvandling”
Upstate Face hade en våldsam uppvisning när han vann på 1.09,5 i Östersund förra veckan. Nu svarade den Adrian Kolgini-tränade hästen för en ny grym insats när han krossade konkurrenterna. Trots en resa utvändigt om ledande Cab Lane såg tog han över befälet redan i sista sväng, och bara försvann ifrån de övriga. Oerhört imponerande över den långa distansen där segertiden blev 1.12,9/2640a.
– Jag är mållös för det här är en sjuk förvandling som han har gått igenom. Han blev lite för vass på kuppen och det var grymt. Så okörd som han var på 1.09,5 är det inte många som har fått uppleva. Jag trodde att han var stenklar oavsett löpning och det var han, sa Adrian Kolgjini om sin nya stjärna.

Dubbelseger för Jörgen Westholm
Jörgen Westholm var själv inte på plats i Boden, men fick se två av sina egentränade hästar vinna dom båda inledande avdelningarna på V75. Först styrde lärlingen William Ekberg in Silver Bullit som avgjorde knappt i en tät slutstrid i V75-1 där flera hästar var på linjen över mål. Detta efter en resa i fjärde par invändigt och sedan lucka mellan hästar den sista biten. Silver Bullit sköt till sylvasst och avgjorde knappt precis på linjen före en mycket tapper Leave Your Sox On som gjort grovjobbet utvändigt om ledaren på slutvarvet. Det här var 23-årige William Ekbergs första seger i V75.
– Jag har inte hunnit ta i det, det är helt sjukt. Det är verkligen kul att sätta pricken över i:et med den här hästen, sa William Ekberg.

Därefter var det Erik Adielsson som satt bakom vinnande Guli Rubin i kallblodsloppet. Den sistnämnda gick på i tredjespår 1200 meter kvar och fick ryggar att gå i.Efter egen attack in på upploppet så avväpnade Guli Rubin enkelt den ledande Sundbo Nova. Däremot satt favoriten Bol Brage fast med alla krafter kvar och fick aldrig chansen.
– Han gjorde ett riktigt bra lopp som kunde vinna trots tredjespår hela sista varvet, berömde Erik Adielsson om den Jörgen Westholm-tränade hästen.
Pewdiepie var bara bäst när han enkelt vann V75-3 för Björn Goop. Efter tredjespår i första sväng kom han fram utvändigt om ledande Nicois du Gull, och plockade enkelt ner denne över upploppet. Favoriten Pewdiepie tävlade i en jänkarvagn för första gången vilket gav bra effekt och segern blev väldigt enkel.
– Jag tycker han var jätteduktig. Han fick ett tufft lopp med tredjespår första 500 och sedan dödens. Han var bäst idag, sa Björn Goop.
Däremot körde Björn Goop galopp i V75-4 med favoriten Balsamine Font som galopperade 900 meter kvar när hon var på väg fram utvändigt om ledaren. Istället blev det en rejäl överraskning för Todays Estelle som ledde från start till mål för Per Linderoth. Tränar gör Anders Wallin på Bergsåker som blev hundraprocentig med resan till Boden då hans kallbod Ulvsåsen vann ett lopp utanför V75.
– Det är en jättefin häst med en bra exteriör och en fantastiskt fin inställning. Det blev väldigt bra i ledningen och det var jättekul, sa Anders Wallin.

Publicerad söndag 20 juni 2021.