Stosprintern: Bergh favorit – fyra Jägersrohästar i final

Fifty Cent Piece vann Drottning Silvias Pokal i imponerande stil.
Nu har hon även toppchans att ta hem finalen i Stosprintern.
Robert Berghs fyraåringsstjärna hade lekstuga i försöket och var helt överlägsen.
– Hon var jättefin och ännu spänstigare nu än i Drottningens. Det fanns nog en sekund sparat i mål, sa Bergh.


Det körde fyra uttagningslopp till Stosprintern i Halmstad under måndagskvällen. De två främsta från varje försök och de två högst seedade treorna gick vidare till finalen nästkommande torsdag. Först ut var megafavoriten Fifty Cent Piece som nu var tillbaka på banan igen efter galoppmissödet i Fyraåringseliten senast. Gången innan dess vann hon Drottning Silvias Pokal i mycket imponerande stil. Hon fick en behaglig väg fram till segern i sitt försök till Stosprintern där Robert Bergh valde att ta det lugnt från början från spår åtta bakom bilen. Han kom ner i andra par utvändigt men körde till direkt ut på den första långsidan och speedade till ledningen varvet kvar. Ledande Kattis J. Boko, som inlett med 1.10,5 första 500 metrarna, släppte välvilligt täten. Fifty Cent Piece varvade på 1.12,3 och Robert Berghs drottning behövde inte förta sig när hon åkandes lämnade konkurrenterna över upploppet. Det blev en mycket lätt seger på tiden 1.11,4/1609a och Kattis J. Boko liftade med till andraplatsen.
- Hon var bra och kändes fin. Hon var ännu spänstigare nu än i Drottningens. Jag är nöjd om hon är lika fin i finalen, då räcker det bra. Det fanns nog en sekund sparat i mål, sa Robert Bergh.

Robertsson hade ställt i ordning
Niklas Robertsson var optimistisk på förhand med sin Betting Pacer i det andra försöket och det hade han täckning för. Björn Goop laddade från sjundespåret bakom bilen och via en offensiv inledning kom han till ledningen i första sväng som kostade 1.08,3 första 500 metrarna. Betting Pacer fortsatte till varvet på 1.11,4 och hade favoriten Bank Wise As på utsidan. Men den sistnämnda kunde aldrig gå i närkamp och över upploppet stegade Betting Pacer undan till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.11,5/1609a vilket var en rekordsänkning med två sekunder. Niklas Robertsson vann sedan spårlottningen och tog bricka ett i finalen.
- Det har bara strulat med henne fast man vet hur bra han är. Jag testade bike i onsdags och körde till lite och då förstod jag att vi är med i matchen. Hon är den typen som borde passa i bike, sa Niklas Robertsson.
- Det är en fin och väldigt snabb häst. Jag tyckte att chanserna skulle stiga om vi kom till ledningen. Hon avslutade bra, sa Björn Goop.

"Har bättrat sig fantastiskt"
Spets och slut var segerreceptet även för Kroatia Boko som vann för sin tränare Thomas Uhrberg i det tredje uttagningsloppet. Storfavoriten Helluva Am galopperade kort efter start och då låg vägen öppen fram till ledningen för Kroatia Boko. Hon fick inleda lugnt med 1.14 första 500 metrarna och fortsatte i ett jämnt 1.14-tempo. I en sylvass avslutning höll hon sedan enkelt undan före Heloise Am som blev tvåa. Segertiden blev 1.12,3/1609a för Kroatia Boko som tävlade barfota runt om för första gången.
- Hon har hög kapacitet men har varit väldigt hetsig och besvärlig som unghäst. Men hon har bättrat sig fantastiskt i år, berömde Thomas Uhrberg.

Globalizer imponerade - "Kan vinna finalen"
I det fjärde uttagningsloppet blev det en imponerande vinnare i storfavoriten Globalizer. Det Jerry Riordan-tränade hemmahoppet kördes av Stefan Persson som efter en resa i tredje par utvändigt långspurtade till seger efter att ha travat i tredjespår sista 700 metrarna. En riktigt stark insats där ledande Sashay Kemp stod för farthållningen och inlett första 500 metrarna efter 1.08,5 och varvet på 1.10,7. Sashay Kemp gav upp inne på upploppet och ingen kunde svara när Globalizer kom farande. Hilarious Am gjorde även hon ett riktigt bra lopp som blev tvåa och segertiden skrevs till 1.11,3/1609a.
- Jag såg henne i värmningen och tycke att hon verkade extra spänstig. Loppet blev ungefär som jag trodde och vi fick göra jobbet i spåren sista 700. Jag hade ändå en bra känsla och jag har en häst som kan vinna finalen. Det är en stor häst som har vuxit in i sin kropp och känns starkare i år, fast hon tillhörde toppen redan i fjol, sa Stefan Persson.

Finalen i Stosprintern
1609 meter auto
Häst - Tränare
1) Betting Pacer - Niklas Robertsson
2) Kroatia Boko - Thomas Uhrberg
3) Globalizer - Jerry Riordan
4) Fifty Cent Piece - Robert Bergh
5) Bank Wise As - Reijo Liljendahl
6) Hilarious Am - Adrian Kolgjini
7) Kattis J. Boko - Conrad Lugauer
8) Joy Alissa - Fredrik Linder
9) Heloise Am - Roger Walmann
10) Emma Häggenäs - Ola Samuelsson

Publicerad måndag 28 juni 2021.