Nordströms Prince är Kung

Han må heta Prince i andranamn men han är kullens kung.
På lördagen vann Önas Prince Ina Scots Ära på banrekord.
- Han har allt som en riktig topphäst ska ha, sa fyraåringens tränare och kusk Per Nordström.


Mantorptravet stod värd för V75 och huvudnumret var loppet uppkallat efter den Östgötska banans största profil genom tiderna. Superstoet Ina Scot föddes 1989 och var drottning i sin kull innan hon som äldre vann bland annat Prix d’Amerique. Med 20 miljoner kronor insprunget är hon svensk travhistorias vinstrikaste sto. Hur Önas Princes meriter står sig vid en jämförelse när hans karriär summeras återstår att se, men han har kvalitéer som räcker långt.
- Det här är den bästa häst jag någonsin har tränat. Han har allt som en riktig topphäst ska ha. Han har en fruktansvärd startsnabbhet, han är väldigt travsäker och har också styrkan som ett väldigt bra vapen, han kan hålla den höga farten länge, sa Per Nordström.Hingsten visade prov på samtliga egenskaper när han dundrade till ledningen från spår åtta bakom startbilen och sedan gick undan till mycket enkel seger på banrekordet 1.11,1 över 2 140 meter.
- Jag hade 1.02,2 på GPS-klockan, det var topphastigheten in i första sväng, så han har enorma fartresurser. Sedan är han så väldigt klok. När han kommer först släpper han grejerna och ligger inte på någonting. Det är en undantagshäst. Ecurie D. vann loppet på en 12-tid i fjol och han springer en sekund fortare, så då vet vi vad vi pratar om för kaliber på häst.
Segern, som var hingstens sjätte raka fullträff, belönades med en kvarts miljon kronor och därmed passerade han tre miljoner kronor insprunget. Hans nästa start är planerad till Sprintermästaren i Halmstad 8 juli.

image61g7c.png

- Nu får han en lugn återhämtningsvecka och sedan tränar vi lite lagom. Vi ska öva lite på jänkarvagn, det är det enda vi kommer att ändra på till nästa gång, annars gäller det att konservera den här formen. Det här kommer bli ett häftigt år.
Nederländske gästen King Schermer blev tvåa i Ina Scots Ära och Mister Hercules avslutade starkt som trea.

Handsome Brad överlägsen efter tuff körning
Gulddivisionen fick en rivig inledning då Milligan’s School kom igenom från sitt bakspår och laddades mot ledningen. Men Rikard N Skoglund ville inte ha rygg på fältets mest meriterade häst utan svarade tätpositionen med Stoletheshow, som inte stod pall för den tuffa öppningen och kom i mål som jumbo. Vinnaren Handsome Brad togs istället lugnt från start och sedan han lotsats fram utvändigt om ledaren varvet från mål stack han undan till överlägsen seger över upploppet.
- Det var imponerande. Det blev bra kört där Calle hade en plan som verkligen stämde och sedan var hästen bara bäst. Han är ofta lite undanskuffad i snacket och kanske var det lite i dag också, men han är rätt bra, sa topphästens tränare Ulf Stenströmer.

"Otroligt lycklig"
I bronsdivisionen blev det hemmaseger genom Stefan P Pettersson-tränade Amerindienne. Favoritspelade Sato fick en tung inledning till ledningen och hade inget att sätta emot när Örjan Kihlström kastade loss vinnaren från andra par utvändigt på den sista bortre långsidan. Halvvarvet från mål övertog Amerindienne ledningen och den behöll han utan bekymmer in i mål.
- Nu är jag bara otroligt lycklig. Jag har alltid sagt att den här hästen har kapacitet för att vara med och kriga i gulddivisionen och det tycker jag att han har bara vi kan hålla honom så att han travar hela vägen, sa Stefan P Pettersson.

Hög utdelning efter två skrällar
Klass II blev en uppgörelse mellan nederländske Edens Boy och danske Staro Obrigado. Den förstnämnde bar favoritskapet men fick ingenting gratis. Trots ett tufft lopp tog han över ledningen dryga halvvarvet från mål och i slutkurvan hade han ryckt åt sig en stor ledning. Men Sören Kolbergs Staro Obrigado hade torrt spurtkrut och med Steen Juul i sulkyn tog han in meter för meter och strax före mållinjen var dansk seger ett faktum.
Även Italien bokförde sig för en seger när Alessandro Gocciadoro-tränade Zorro Wind (Mika Forss) utklassade motståndet i klass I.
I diamantstoet skrällde Magnus Dahléns Alhambra Mail (Carl Johan Jepson) och när Robert Bergh-tränade Pinto Bob (Torbjörn Jansson) överraska i den avslutande silverdivisionen rusade utdelningen för sju rätt upp till 810 878 kronor. Sex rätt gav 3 415 kronor och fem rätt 184 kronor.

Publicerad lördag 5 juni 2021.