Per Nordström: "Det här är den bästa häst jag tränat"

Kanske en häst för Elitloppet nästa år.
På lördag har Önas Prince en tuff uppgift från ett uselt utgångsläge i fyraåringarnas uppgörelse i Ina Scots Ära.
- Men jag backar inte med den här utan gör förstås ett rejält försök när bilen släpper - det här är den bästa häst jag har tränat, säger Per Nordström.


Mantorptravet tar vid som arrangör av V75 efter Solvallas stora helg med Elitloppet.
I Ina Scots Ära (avdelning 6) är det riktigt bra anmält och späckat med segerrika fyraåringar som tävlar om ett förstapris på 250 000 kronor.
Önas Prince kommer från seger i Konung Gustaf V:s Pokal på Åby där Per Nordströms stjärna höll på att bli upphunnen i ledningen av Rome Pays Off.
Robert Berghs häst vara bara någon centimeter ifrån att stjäla loppet efter en spurt på open stretch. Målfotot visade dock att favoritspelade Önas Prince hade nosen först i miljonloppet efter att ha fått styra loppet i ledningen.
- Det blev ju en riktig speedkörning sista 400 meterna där vi lämnade de övriga och Robbans häst var jävligt bra. Det var tajt i mål men Önas Prince hade kunnat fortsätta ett halvt varv till i samma fart och var inte alls trött i mål, säger Nordström.
I år har fyraåringen radat upp fyra segrar på lika många starter. Med förstaplatsen hemma på Jägersro i december kommer Önas Prince till lördagens storlopp med fem raka segrar.
Önas Prince var nedsatt av infektion i Svenskt Travkriterium i höstas och lite tunt jobbad i starten som följde. Utan de plumparna i protokollet hade det handlat om nio segrar i svit för hästen.
Per Nordström har plockat fram många fina djur under åren och har varit nära att säga det några gånger – under intervjun kommer det.
- Den här är det bästa jag har tränat. Så är det. Jag har smugit lite med det snacket men jag tror att de flesta håller med mig. Önas Prince är en topp-topp-topp-häst.

Mot Sprintermästaren
Önas Prince matchas mot Sprintermästaren i Halmstad med försök och final torsdagen 8 juli. I höst hoppas man få vara med i Svenskt Travderby.
Det handlar med andra ord om en allround häst som går över de flesta distanser. En häst med "gas och en broms" tränare Nordström menar att han kan reglera som han vill i loppet.

– Önas Prince påminner om Nimbus C.D, menar Nordström.
- Det är den där satans explosiviteten bakom bilen! Det är mycket vunnet när man kan trycka av dem och sedan ta upp. Just att han är så lugn och cool och släpper grejerna direkt när jag vill och inte fortsätter att ånga på. Du kan ladda iväg i 02-fart och sedan kör du 1.25 andra femhundringen. Eller så. Han är väldigt reglerbar och klok och fin, berömmer tränaren.
Det har talats om att din häst skulle ha passat för Elitloppet som var i helgen?
– Det var "Tarzan" Melander som surrade om Elitloppet i år. Önas Prince hade ju inte haft där att göra och det trodde jag aldrig heller. Men nästa år ska vi allvarligt ta oss en funderare på att försöka matcha mot Solvalla. Kanske se om vi kan bli inbjuda om vi bestämmer oss och allt känns bra.
Vad säger du om lördagens start?
- Det blev ett fint lopp med "onödigt" bra hästar. Men visst tror jag på chans trots spåret. Jag tycker att det här ligger rätt i tid för Sprintermästaren. Sedan finns det en lite längre plan med att åka till Mantorp också och det är försökslopp till Breeders Crown på samma bana 2 augusti. En av anledningarna till att jag startar i helgen är han ska få känna lite på banan och ska känna igen sig nästa gång han kommer dit. Sånt är jätteviktigt.
Önas Prince är dokumenterat startsnabb. Hur blir taktiken från åttondespåret?
– Att backa sist är i alla fall som att ge upp loppet. Jag har en riktigt startsnabb häst så visst fasen trampar jag gasen i botten när bilen släpper - det finns inget annat. Sedan får vi se om vi når till någon ledning eller hur det blir. Jag är väldigt nöjd med min häst.
Några förändringar i utrustningen?
– Förhoppningsvis ska han gå med jänkarvagn för första gången. Det är ett test inför Sprintermästaren så att allting faller väl ut vilket jag tror att det ska göra. Vidare har han mycket hov att nöta på så han går barfota runt om igen, säger Per Nordström.

Publicerad onsdag 2 juni 2021.