Kan Upset Face göra som brorsan?

För sju år sedan vann han Jämtlands Stora Pris med Mosaique Face.
Nu kan han göra det med lillbrorsan.
Adrian Kolgjini åker till Östersund med uppstickaren Upset Face.
- Han har klassen att vinna loppet, säger Jägersrotränaren.


Än så länge har inte Upset Face (V75-7) löpt upp till samma höjder som sin derbyvinnande storebror Mosaique Face. Men med 2,4 miljoner på vinstkontot är han mamma Iona L.B:s näst vinstrikaste avkomma. Och att han har en väldig kapacitet visade han inte minst i sin senaste start. Då sprang han 1.10,1 i Montéeliten under elitloppssöndagen och fick endast se sig slagen av världsrekordtravande fransmannen Dreambreaker.
- Det var en fantastiskt prestation och det var ungefär vad vi hade förväntat oss av honom. Men vi förväntade oss inte att det skulle vara en så bra häst med som den han fick stryk av. Det var en liten missräkning och vi behöll skorna på. Men nu har vi skorycket kvar till på lördag. Vi kommer att rycka skorna runt om för första gången, berättar Adrian Kolgjini.
Precis som Mosaique Face var när han vann Jämtlands Stora Pris är Upset Face fem år. Som treåring tampades han i kulltoppen och slutade bland annat fyra i Svenskt Travkriterium. Fjolåret blev ingen succé men nu är han mogen att ta steget upp i den äldre eliten.
- Jag har en bra känsla. Jag tycker att hästen är på väg att ta det klivet som han lovade som treåring. Sedan hade han en lite sämre fyraåringsäsong men han växte hur mycket som helst under den säsongen och det var inte lätt för honom. Nu har han växt färdigt och han är väldigt stor. Jag tror att han kommer komma in i matchen mer och mer, det är en riktigt bra häst alltså.
Upset Face lottades till spår fem bakom startbilen och det är inga duvungar han ställs mot. Favoritskapet delas av Hail Mary och Missle Hill och där bakom lurar bland andra Wild Love och Brother Bill.
- Han har klassen att vinna loppet och kan vara en luring, för det är rätt öppet.

 

image9m4va.png"Väldigt bra chans"
Jämngamle stallkamraten Upstate Face (V75-6) följer med på den 120 mil långa resan från Skåne. Han visade också att formen är på topp under elitloppshelgen, då han levererade en visslande segerspurt i bronsdivisionens final.
- Den var makalös alltså! Han har verkligen hittat fina växlar nu och börjat löpa upp till vad han egentligen alltid har lovat. Jag har god tro till hästen, säger Kolgjini.
Den här gången är det silverdivisionen över kort distans som gäller och Upstate Face lottades till spår tre bakom startbilen.
- Vi har fått ett bra spår men kanske förlorat lottningen mot den startsnabbaste hästen, så vi får väl se lite grann vad som händer efter 100-150 meter. Men jag kommer få en bra position oavsett och han går från alla positioner, så jag är inte orolig. Bara han går iväg felfritt och håller sig lugn borde han ha väldigt bra chans.

Publicerad lördag 12 juni 2021.