Fem Jägersroekipage i Elitloppet

– Jag har växt upp med ponnytravet, såg mina systrar tävla innan jag själv fick börja. Så det är en dröm som går i uppfyllelse.

Britta Lönner, 19, ska för första gången köra Elitloppet på Solvalla och ser fram mot upplevelsen tillsammans med Tyko Z (bilden ovan)


Det handlar om Lilla Elitloppet (russtravare) och Mini Elitloppet (shettisar) – båda loppen avgörs på Solvalla på lördag. Normalt brukar de båda Elitloppen avgöras i samband med det stora Elitloppet, men med tanke på pandemin har ponnytravet fått en egen tävlingsdag.

Det handlar om två inbjudningslopp och Jägersro representeras av hela fem ekipage:

Lilla Elitloppet

Ljungens Tindra – Towa Olsson.

X Krut – Lisa Lönner.

Tyko Z. – Britta Lönner.

Mini Elitloppet

Månstorps Pagadee – Wilma Johansson.

Gransjöns Kiara – Malva Johansson.

Det unika är också att Lisa och Britta Lönner är syskon, precis som Wilma och Malva Johansson.

För att återvända till Britta Lönner så är hon yngst av tre flickor från Rolsberga som vuxit upp med hästar. Äldsta systern Kajsa är för gammal för ponnytravet numera, Lisa kör sitt sista Elitlopp medan Britta, 19, har några chanser kvar. På gården finns dryga halvdussinet russ och en shettis som systrarna tränar. Och precis som i det stora travet är Elitloppet det finaste man kan köra.

– Jag får köra sex gånger till så kanske får man chansen igen även om min häst Tyko Z tävlar på sin sista säsong. Det vore kul att få köra en gång tillsammans med de stora hästarna och inför publik.

Annars tillhör det inte vanligheterna att köra på Solvalla för Jägersrokuskarna. Britta har kört ett Elitloppstest och Jubileumspokalen, men aldrig ett Elitlopp.

Nu drömmer hon knappt om seger, för i startlistan finns Thyra Tyrann som har 113 segrar på 169 starter.

– Det är en fantastiskt fin häst, berömmer Britta.

Hur går det då i duellen med storasyster Lisa?

– X Krut är nog snabbare än min häst, men trav är trav så man vet ju aldrig.

imageo22x6.png

Den tredje representanten i Lilla Elitloppet är Towa Olsson som trots sin ålder (14 år) är mycket rutinerad i ponnysammanhang och har blivit champion på Jägersro

Månstorps Pagadee.jpg

I Mini Elitloppet är det systrarna Malva, 15, och Wilma, 12, som representerar Jägersro. De kommer från Lövestad och bor på en gård med sin familj – och 23 hästar. Malva har kört Mini Elitloppet två gångar tidigare – med just Månstorps Pagadee och Gransjöns Kiara, men nu lånar hon ut Månstorps Pagadee till lillasyster Wilma.

Gransjöns Kiara.jpg

Publicerad fredag 18 juni 2021.