Who's Who lekte hem Åbergs

Han hade aldrig ens provat distansen.
När Who’s Who för första gången fick chansen över engelska milen uppträdde han som en fullfjädrad supersprinter.
Han tog spets och ”stal” Hugo Åbergs Memorial.
- Det är en ”horse of a lifetime”, han betyder hur mycket som helst, sade en tagen Pasi Aikio.


Från starttrög hårding som ofta fick gå utvändigt till ursinnig spurtare över längre distanser och nu en startsnabb spetssprinter.
Who's Who genomgått en metamorfos under karriären.
På tisdagen visade han sig flygfärdig när han sprintade ifrån världseliten i Hugo Åbergs Memorial.
- Jag vet att hästen är startsnabb om man vill att han ska öppna. Men Örjan har aldrig använt det, han har aldrig behövt använda det. Idag gjorde vi det och det blev rätt enkelt. Det var ett ganska tråkigt lopp att titta på, men jag var väldigt nöjd, konstaterade Pasi Aikio sedan han fått se Örjan Kihlström hålla ut konkurrenterna, dämpa farten, och speeda ifrån på upploppet.
Eller som måltvåan Johan Untersteiner summerade loppet efter att ha surfat med från ledarryggen bakom Cyber Lane:
who-s-who-780459.jpg var – – Det varrafflande, i 200 meter.

Det var då startrusningen la sig och kort efteråt som loppets favorit Very Kronos galopperade, i rygg på en bromsande Night Brodde och Conrad Lugauer.
- Det var trångt om positionerna runt första sväng, sedan tar det lite stopp. Det är inte så att det är emot reglementet, men det blir ett stopp som inte Very Kronos klarar av. Han är speciell, det krävs inte jättemycket för att han ska galoppera, nu blev det ett stopp framför och det reder han inte ut, förklarade körande Erik Adielsson.

Dämpade till 1.20-fart
Faktum är att stoppet varade betydligt längre än så. Medan Lugauer försökte köra så långsamt han kunde på utsidan så gömde nämligen övriga kuskar sina hästar i kön. Därför tilläts Örjan Kihlström köra en lång bit i 1.20-fart, varva på i sammanhanget skrattretande 1.12,1, och förvandla Åbergs 2021 till raka motsatsen till den utslagsgivande fartfest som loppet brukar vara.

imagefm0oh.pngMen Who´s Who behöver givetvis inte be om ursäkt för något. Nästan lika fort som han öppnade första 200 avslutade han sista 200. Och sällan har en häst sett så obrukad och kaxig ut samtidigt som han kasserat in 1 609 000 kronor i landets näst största sprinterlopp.
- Det var helt underbart när han fick ledningen och fick bestämma, då kändes allting tryggt. Jag tycker att den här hästen är så fantastisk och är bara så glad att vi får jobba med en sådan häst. Nu är det bara ren glädje, fortsatte Pasi Aikio.
Klungspurten vanns av uppstickaren Upstate Face som visade att han kommit till eliten för att stanna.

Världstid av Bengurion Jet - Åby Stora Pris nästa
Men sömnpillret i huvudloppet innebar inte att den farttörstande delen av publiken behövde vända hemåt i frustration.

bengurion-jet-780457.jpgKvällens sportsliga höjdare fixade nämligen Alessando Gocciadoro och Bengurion Jet i fyraåringsloppet.
Hästen må ha visat enorm kapacitet sedan han kom till den italienske championtränaren vid årsskiftet, men att han skulle springa två sekunder snabbare än hästarna i Åbergs och dundra runt på världstiden 1.08,8/1 640 meter autostart med sträckta linor över mål var ändå svårt att föreställa sig på förhand.
- Det är en fantastisk häst, men det här var till och med bättre än jag trodde. Idag ville jag för första gången prova att ladda med honom bakom bilen och det visade han att han klarade av. Banan är fantastisk, han är inte van att tävla på sådana underlag i Italien, förklarade Gocciadoro.
Och vem är egentligen bäst av de båda Maharajah-sönerna, Who's Who eller Bengurion Jet? Svaret lär komma på Åby 14 augusti. Båda hästarna bjöds nämligen in, och tackade preliminärt ja, till landets mest udda miljonlopp, Åby Stora Pris över tre kilometer.

Dubbeljackpot på lördag
Gocciadoro följde upp med nästa storfavorit Colibri Jet som var nästan lika överlägsen bland treåringarna.
Och gästerna fortsatte att ta för sig.
Nederländske segermaskinen Indigo bombade till spets från ytterspår för Rick Ebbinge medan danske Billie Time blåste runt konkurrenterna i spåren sista 700 för Flemming Jensen.
Två hemmatränade Oscar kompletterade en favoritfylld V75.
Örjan Kihlström bjöd en snygg ryggresa till Joakim Lövgrens Oscar L.A. medan Ken Ecce eldade undan i front i stayerloppet bakom Tomas Malmqvists M.T.Oscar.
Utdelningen för sju rätt stannade vid futtiga 451 kronor medan 12,7 miljoner vandrar vidare till lördagen på Hagmyren i form av jackpot.

Publicerad tisdag 27 juli 2021.