Very Kronos jagar revansch i Åbergs

Svante Båth jagar revansch i Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.

Tredje hästen att få en inbjudan till storloppet på Jägersro är Very Kronos som i sin senaste start var tvåa bakom Who’s Who som redan fått en inbjudan.


– Ska jag vara ärlig var jag beredd med sabeln för att sabrera Champagnen 300 kvar, men Who’s Who var fantastiskt bra i Boden, erkänner tränare Båth och garvar.

Very Kronos har alltid varit en snackhäst, men galopperade en del i inledningen av karriären. Efterhand har hästen stabiliserat sig och då har också framgångarna kommit.

– Det är en häst som verkligen är all-round, berömmer Svante. Att han mest startade i långa lopp tidigare var att vi inte ville stressa upp honom med sprinterlopp. Jag tror egentligen att han passar bra över 1609 meter. Han är startsnabb och han har styrkan att springa snabbt länge.

Very Kronos var som ni säkert minns inbjuden till Elitloppet på Solvalla, men där blev det ingen succé.

– Det är ett ”glömlopp”. Det var inget tempo, han blev hängande i spåren utan bli nedsläppt och sen var allt över.

Sen kom alltså andraplatsen efter Who’s Who i Boden och efter det har Svante Båth haft Åbergs i bakhuvudet.

– Jag har sneglat lite på de större loppen mot slutet av sommaren och planerat träningen efter det, så jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Och jag hoppas förstås att han får ett bättre startspår än han fick på Solvalla.

En extra poäng med Very Kronos är att ägaren Kjell Johansson bor i Skåne, i Huaröd. En ort som än så länge är mest känd för att vara hemvisten för Skånes enda vargpar. Nu finns en förhoppning att orten också ska förknippas med en framgångsrik Åbergshäst.

– Det känns som om vi börjar bygga upp ett väldigt spännande fält. Förhoppningen är att kunna göra klart med ytterligare någon häst de närmaste dagarna, avslöjar Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro.

Till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial, som avgörs över 1609 meter, kommer också vinnarna från Årjängs Stora Sprinterlopp den 17 juli och St Michel i Mikkeli den 18 juli att få en inbjudan. Sedan tidigare har Who’s Who och Alrajah One tackat ja till en inbjudan medan Gelati Cut, som var första häst att få en inbjudan, står med en infektion och kommer att avstå de planerade starterna i Sverige.

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså 1000 kronor per meter. Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 27 juli.

Publicerad onsdag 14 juli 2021.