Untersteiner drömmer om Åbergs – två V75–segrar till Jägersro

Det blev körning i omgångar mot storfavoriten Cyber Lane i gulddivisionen.
Efter att första varvet travats efter 1.11,5 var Johan Untersteiner lite orolig.
I sista kurvan såg utvändige Short In Cash ut ha ett övertag – men när skygglapparna drogs ner på Cyber Lane hände det grejer.
– Han är så lat och flegmatisk. Men det finns alltid en pollett kvar när jag drar ner det norska huvudlaget. Då vet han att nu är det tävling, sa Johan Untersteiner som gjorde segergest efter fullträffen på hemmaplan.
– Han är fantastisk och levererar och vinner guldvisionen år efter åt. Han har 13,5 miljoner kronor och det är respekt.


Travfesten fortsatte på Halmstadtravet och efter torsdagens Sprintermästare var det dags för V75 under lördagen. Hemmprofilen Cyber Lane var omgångens största favorit i Gulddivisionen - och han infriade favoritskapet med råge. Stjärnhästen öppnade snabbt från innerspåret och hade inga problem att planenligt hålla upp ledningen. Han inledde första 500 metrarna efter 1.09,4 och sedan sände Robert Bergh fram Pinto Bob utvändigt om ledaren efter ett varv som travades efter snabba 1.11,1. Kort senare kom även Short In Cash farande i spåren och landade utvändigt om Cyber Lane inför slutrundan. Det var alltså körning i omgångar och in i slutkurvan såg Cyber Lane lite småseg ut och utvändige Short In Cash såg ut att vara den starkare och hade ett övertag. Men man kan aldrig räkna ut Cyber Lane innan det norska huvudlaget har dragits ner. När Johan dragit ner skygglapparna tog Cyber Lane i för fullt igen och försvarade sig storstilat över upploppet till seger. Short In Cash förmådde aldrig koppla greppet och den bejublade hemmasegern var ett faktum. Segertiden blev 1.11,5/2140a och förstapriset var 150 000 kronor.
- Han är så lat och flegmatisk så varje gång det kommer någon måste man begära lite. Det är lite så att han somnar in och när det blev 1.11 efter ett varv var jag lite orolig. Då hade jag torskfrossa. Speciellt efter regnet som kommit och jag hade hellre kört 1.13,5 första varvet för att känna mig mer säker, sa Johan Untersteiner.

 

cyber-lane-780146.jpg"Vill vara med i Hugo Åbergs"
- Jag hade tomma tömmar 600 kvar men jag hade ändå lite feeling för jag vet att jag har en pollett kvar när jag drar ner det norska huvudlaget. Det är precis som att han vet att när man drar ner det norska huvudlaget så är det tävling. Jag kände att han började öka redan när jag letade efter linorna till det norska huvudlaget. Det var bra gjort av honom att kämpa hela vägen, när det blev så bra fart första varvet.
- Jag tycker att han håller samma kaliber i år som tidigare. Han har kanske inte matchat de allra bästa som i Elitloppet och han är mer stark än snabb så jag tycker att han kommer bäst till sin rätt över längre distanser. Men ägaren är från Malmö och vill nog gärna vara med i Hugo Åbergs och det är klart att jag också vill det. Han har varit hästen utåt för vår del och varit med i eliten i flera år. Det är extra skoj med sådana hästar, fortsatte Johan.

Dubbelseger till Untersteiner - lätt för Global Beware
Johan Untersteiner firade stora framgångar hemma på Halmstadtravet och tog en dubbelseger på V75 när han styrde in sin egentränade Global Beware i den femte avdelningen. Hästen öppnade snabbt till ledningen och efter en snabb öppning fick han dämpa tempot rejält på mellanvarvet. I andra par utvändigt satt stallkamraten Behind Bars som avslutade bra till andraplatsen. Men han kunde inte gå i närkamp med Global Beware som gled undan i suverän stil till en lätt seger.
- Jag var nöjd med honom i provstarten där han kändes jättefin och trampade till riktigt bra. Jag fick en bra feeling och det här är en häst som kommer att klättra i klasserna om han får vara frisk och kry och kan starta kontinuerligt. Han har en väldigt fin härstamning och är den första som har fötts med korsningen Ready Cash som pappa och Muscle Hill som morfar, sa Johan Untersteiner.

Vikens High Yield inledde lekande lätt
Storfavoriten Vikens High Yield hade inga problem att vinna V75-inledningen för sin tränare Robert Bergh. Han höll enkelt upp innerspåret i starten och drog i ett jämnt och hårt tempo, 1.13,5 första varvet. Över upploppet såg sedan Bergh till att Zio Tom Jet inte skulle få chansen i tid från rygg på ledaren. Men det hade nog inte spelat någon roll för Vikens High Yield stack undan till en lekande lätt seger med krafter kvar. Segertiden blev 1.13,4/2140.
- Han öppnade bra i båda starterna och det var aldrig någon fara. Det kändes bra och man får titta på klockan för man tror att det går snabbare än vad det gör, sa Robert Bergh.
Efterspelet kom dock att handla om att springspårshästarna inte fick chansen i starten och att det borde ha varit omstart.
- Det är omstart, inget snack om det. Vi fick ingen plats, varken jag eller Vincenzo. Det är inte lönt att vara sur men jag är mest uppgiven när vi har så stort spel och att hästar inte får chansen, det är ledsamt. Det var direktavgörande om jag skulle ta ledningen från Robert. Nu fick vi inte ens chansen, sa Adrian Kolgjini om sin häst Racing Ribb.

Dubbelseger för Magnus A Djuse
I Ungdomsloppet för lärlingar, V75-2, blev det en övertygande seger för Mystic Mom, tränad av Jerry Riordan och körd av Magnus A Djuse. Tredjehandaren gick med i ryggar ute i spåren efter ett varv och blev kvar där ute under slutrundan. Samtidigt hade favoriten Condior öppnat snabbt och tagit ledningen i första kurvan. Han drog sedan i ett rätt så friskt tempo och höll bra som tvåa, men hade ingen chans att svara en mycket starkt avslutande Mystic Mom den sista biten.

Magnus A Djuse styrde även in Oh Dono Lengai först över mål i V75-4. Den tyske hästen, som tränas av Josef Franzl, satt bra placerad i tredje par utvändigt men hade lite svårt att gå med när fältet svängde ut på den sista bortre långsidan. Han fick fortsätta ute i tredjespår och när upploppet nalkades tog hästen i rejält. Han avslutade starkt och fångade in en tapper Restless Heart den sista biten.
- Det var ganska jämn fart och jag var lite i valet och kvalet om jag skulle gå fram men det blev inte speciellt uppullat utan det var jämn fart. Han var seg i ryggar men när han fick anfallsorder då hände det mycket. Men 700 kvar då var han väldigt trög och flegmatisk och då kändes han inte som någon vinnare. Men i slutkurvan bet han i mer och mer, sa Magnus A Djuse.

larada-vritjhout-780150.jpg

Lugauers flygmaskin imponerade på 1.10,7
Laradja Vrijthout bjöd på en imponerande uppvisning när han bombade hem V75-6 i överlägsen stil. Han öppnade hypersnabbt bakom bien och bara blåste till ledningen med startsnabba konkurrenter invändigt. Efter en inledning på 1.09 första 500 metrarna drog Lugauer på i ett mördande tempo. Han varvade på 1.10 och i sista kurvan kunde konkurrenterna inte hänga med. Dom var möra men inte Laradja Vrijthout som bara sa tack och hej och lämnade fälltet med många längder. Det var en imponerande seger och uppvisning han bjöd på när han travade i en jänkarvgn för första gången och stack undan i splendid isolation över upploppet. Segertiden blev 1.10,7/1640a och det kan ha varit dagens prestation vi fick se i Bronsdivisionens försök.
- Han har otroligt långa steg och är tekniskt sätt otroligt begåvad. Det blir spännande att följa honom för han har jättemycket kapacitet. Det här är hans första år i Sverige, sa Conrad Luguer.

 

imagezshm.png"Min mormor och min farmor hade vunnit med henne"
En mycket övertygande vinnare fick vi även se i den avslutande avdelningen där Adrian Kolgjini styrde in sin egentränade Kali Smart till seger. Adrian lämnade köposition och styrde fram utvändigt om ledaren inför slutvarvet, gick ner i rygg en kort bit, men sedan fram utvändigt igen. Hästen hade slagit klorna i ledaren redan i sista sväng och kopplade enkelt greppet in på upploppet. Kali Smart klev sedan ifrån till en mycket lätt seger på tiden 1.13,4/2140a.
- Sicken märr. Hon är en fantastisk häst som alltid gör sitt jobb och aldrig har en dålig dag, berömde pappa Lutfi Kolgjini, som var bisittare som expertkommentator i V75 Direkt i TV4.
- Hon är väldigt allround och både min mormor och min farmor hade vunnit med henne för hon är så otroligt lättkörd. I sista sväng satt jag med ett sånt grepp att det var löjligt. Hon är underbar att köra, sa Adrian Kolgjini.
V75 blev favoritbetonad och sju rätt betalade 1108 kronor. Sex rätt gav 21 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blir det återigen jackpot på V75 nästa lördag som då avgörs i Årjäng.

Publicerad lördag 10 juli 2021.