Pasi Aikio är nöjd med spåret

Har Pasi Aikio och Örjan Kihlström en hemlig plan för att vinna Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial med Who’s Who?


Första gången över sprinterdistans och dessutom innerspår bakom bilen borde få tränare Pasi Aikio att tvivla. Men icke.

– Jag är nöjd med spåret.

Hoppsan!

– Jamen, det är inte ofta som Örjan laddat från start med Who’s Who. Han kan nog öppna betydligt snabbare än vad folk tror. Sen får vi se om han kan hålla ledningen, men det brukar vara en fördel att ligga på innerspåret när det går riktigt fort.

Åbergs avgörs över 1609 meter, det betyder att starten går 31 meter närmare första kurvan än vid ett normalt sprinterlopp. Det låter kanske inte så mycket, men ger innerspåret en liten större fördel.

– Jag har pratat med Örjan efter lottningen, men vi har inte pratat taktik, förklarar Pasi och låter så där lagomt hemlighetsfull.

Pasi Aikio är kanske en doldis för den stora allmänheten. Uppvuxen med hästar i den lilla orten Karungi norr om Haparanda och det var på Torneälvens is han för första gången fick prova att köra häst. Sen var han fast och har hela sitt liv jobbat med hästar, först hos olika tränare och sedan som egen. När dåvarande tränaren Stefan Hultman blev sjuk 2015 fick Pasi Aikio hoppa in som tränare för Travkompaniet, ägarna till Who’s Who, och på den vägen är det. Nu bor han ute på det fagra Ekerö och tränar hästarna på Yttersta.

– Det är en fantastisk miljö både för både människor och hästar.

imagenwmg7.png

Who’s Who är alltså den stora stjärnan i stallet. Kanske mest känd som en stark spurtare som tjänat drygt tio miljoner och vunnit hälften av sina starter. Nu ska han alltså för första gången möta eliten över kort distans.

– Det oroar mig inte alls. Jag tror att han kommer att göra en bra insats, svarar Pasi på sitt lugna och nedtonade sätt.

I torsdags fick Who’s Who sitt sista lite snabbare jobb, inte speciellt tufft – utan mer för att konservera den fina formen.

Tidigt, tidigt på tisdagsmorgonen sätter sig Pasi Aikio och skötaren Jennie Ek i den lilla hästbussen och kör ner till Jägersro.

– Vi hoppas vara på plats runt lunch, då ska det bli en bra uppladdning.

Och Pasi vet hur han ska få det att fungera med starter på Jägersro. Tre gånger tidigare har Who’s Who startat på Malmöbanan. Och alla tre gångerna har det slutat med seger.

– Jag hoppas att vi kan hålla den sviten intakt.

Startlistan, Hugo Åbergs Memorial, 1609 meter

1 Who’s Who, Örjan Kihlström

2 Very Kronos, Erik Adielsson

3 Night Brodde, Conrad Lugauer

4 Upstate Face, Adrian Kolgjini

5 Calle Crown, Johnny Takter

6 Gareth Boko, Magnus A Djuse

7 Alrajah One, Alessandro Gocciadoro

8 Cokstile, Jorma Kontio

9 Cyber Lane, Johan Untersteiner

10 Hickothepooh, Vidar Hop.

Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 27 juli över 1609 meter med ett förstapris på 1 609 000 kronor.

Publicerad lördag 24 juli 2021.