"Önas Prince känns som en tickande bomb"

Per Nordström radar upp storloppssegrar på löpande band.
Efter helgens succé i E3 har han en av förhandsfavoriterna i Sprintermästaren på torsdag.
Jägersrotränarens vapen är Önas Prince – som närmast kommer från segrar i Kungapokalen och Ina Scots Ära.
– Hästen känns som en tickande bomb. Han är otroligt laddad och helt enkelt toppenfin, säger Per Nordström.


Klockan 21.53 på torsdag kväll smäller det på Halmstadtravet när årets sprintermästare ska koras. 24 stycken fyraåringar i tre försök gör upp om finalplatserna över den engelska milen i "Sveriges Hamletonian". En av förhandsfavoriterna heter Önas Prince som i år har vunnit både Kungapokalen och senast Ina Scots Ära. Hästen tränas och körs av Per Nordström som har haft ett fantastiskt år så här långt. En flytt till den nya gården i Sjöbo som stod färdigbyggd 2018 har inneburit stor succé för stallet. Hästarna har levererat på löpande band i unghästloppen och Per har bland annat vunnit Svensk Uppfödningslöpning (det största loppet för landets tvååringar) två år i rad med Revelation och Islay Mist Sisu. Och i år har Nordström en makalös svit i storloppen. Förutom redan nämnda Önas Princes fullträffar har det även blivit seger i Guldstoet genom Islay Mist Sisu, samt i E3-finalen under den gångna helgen på Färjestad när Felix Orlando vann den öppna klassen. Dessutom var Good Vibes tvåa i stofinalen.
- Det var fantastiskt bra för vår del. Hästarna hade hundraprocentig form vilket vi hade känt i träningen innan. Felix Orlando var riktigt bra, även om det blev knappt i mål. Han fick öppna snabbt från start och även lägga en speed för att svara när Bergh kom farande 1300 meter kvar. Good Vibes hoppade till och blev rädd för något i provstarten och i samband med det måste hon ha trampat sig lite på höger framhov. Jag upptäckte det först efter loppet och med tanke på det var det väldigt starkt gjort att bli tvåa, säger Per Nordström.
- Vi bytte till en ny anläggning som jag har format efter eget huvud och det fungerar skitbra. Vi köpte marken 2017 och 2018 byggdes stallet färdigt och vi tog det fullt i bruk. Samtidigt har vi fått bättre och bättre material att jobba med.
- Jag måste säga att det känns ännu bättre i år än tidigare. Tvååringskullen som vi har i år håller väldigt hög kvalitet och vi har 23, 24 tvååringar och det är mer än tidigare år. Den 13 juni kvalar vi de första och sedan tar vi dem på löpande band. Det känns som att alla hästar bara utvecklas hela tiden och tar åt sig träningen på bästa vis, fortsätter Per.

"Släpp mig, släpp mig, låt mig få löpa ut"
På torsdag kan det mycket väl bli nya stora framgångar för Jägersro-tränaren. Den fyraårige hingsten Önas Prince, som har sprungit in drygt tre miljoner kronor hittills, blir storfavorit i det första försöket till Sprintermästaren. Stjärnhästen ståtar med sex raka segrar och har vunnit tio lopp på de senaste tolv starterna. Det ser upplagt för startkatapulten som öppnade rykande i de senaste starterna. Först till ledningen i Kungapokalen där han sedan höll undan i en våldsamt snabb avslutning i 1.05-tempo över upploppet. Och senast i Ina Scots Ära brakade han till ledningen från spår åtta bakom startbilen. Det small helt enkelt bara till från start så satt Önas Prince i spets.

image316s.png

- 4 Önas Prince (V75-1) är ju explosiv bakom bilen och det kommer han att behöva vara nu i Sprintermästaren. Det gäller att ta fram hela registret i sådana här lopp. Han känns faktiskt ännu bättre nu än tidigare och är som en tickande bomb i jobben. Det känns som att han typ bara säger "släpp mig, släpp mig, låt mig få löpa ut" när man kör honom i träningen. Han är fruktansvärt laddad och helt enkelt toppenfin, säger Nordström.
- Han är inte bara kvick från start utan även väldigt stark och tål att avsluta loppen i högt tempo. Sprintermästaren är ett av delmålen precis som Kungapokalen var. Men huvudmålet är derbyt på hemmaplan i höst.

"Kommer inte att maxa i försöket - skor och vanlig vagn"

Vad säger du om försöket till att börja med?
- Spåret passar bra och jag laddar såklart från början. Sedan vet jag inte hur snabb Berghs Mr Brilliant är och den kommer säkert att prova svara. Men vi har ju sett hur snabb ut min häst är och visst måste han ha en jättebra chans att vinna försöket.
- Men jag kommer inte att maxa i försöket utan köra med lätta skor och fortsatt vanlig vagn. Vagnen är just för att hästen är så laddad och jag vill ha fotstegen som är på den vanliga vagnen. Jag tror att han tar sig till final med den balansen och utrustningen.
- Men sedan i finalen kör vi utan dojjor och även med jänkarvagn för första gången. Jag har absolut en av de som kan vinna Sprintermästaren men eftersom han inte har tävlat över två heat så vet man ju aldrig. Men jag tror att jag har en så pass unik häst som har hjärta och lungor för att klara av det. Osvuret är bäst men jag tror att han har den fysiken som krävs för att han ska stå pall för det, säger Per Nordström.

Publicerad tisdag 6 juli 2021.