Önas Prince enorm i Sprintermästaren

Han fick ingenting gratis men var bara bäst.
Önas Prince krossade motståndet i Sprintermästaren.
- Jag har redan tidigare sagt att det här är den bästa häst jag någonsin har tränat och det tror jag att de flesta som var här i kväll förstår nu, sa hästens tränare och kusk Per Nordström.


Uttagningsloppet vann han med gäspning från ledningen. I finalen blev det tuffare. Önas Prince fick nöja sig med positionen utvändigt om ledaren, med de andra försöksvinnarna Hell Bent For Am och Rome Pays Off i ledningen respektive andra par utvändigt. Det spelade ingen roll. I slutkurvan satte Önas Prince tänderna i ledaren och när Rome Pays Off gick till full attack ökade Önas Prince bara farten och sprintade undan till seger på snabba 1.09,8 över 1609 meter med autostart.
- Jag var inte ens nära att ta ledningen och fick sätta mig nöjd på utsidan. Det klart att jag hade kunnat gå ner i rygg men då hade jag gett upp loppet. Jag litade på min häst och visste att han har knallform, han har hållit på att spränga selen här i dag, och därför tålde ett tufft upplägg. Visst är det mycket längre väg att springa i andraspår men jag vet att jag har en bra häst och det kändes fruktansvärt fint in i sista sväng, när jag började smacka lite på honom kopplade han greppet på en gång, sa Per Nordström.
Rome Pays Off gjorde också en hedervärd insats men fick precis som i Konungens Pokal för två månader sedan nöja sig med andraplatsen bakom Önas Prince.

imagej7agv.png

- Jag vet hur bra Roberts häst är och kände flåset i nacken, men då trampade jag bara på gaspedalen och min bara ökade och gick undan på ett jättebra sätt. Vi har en fantastisk häst!
Sköter Önas Prince gör Per Nordströms fru Emma.
- Herregud! Hur kunde han klara det där? Helt grymt! segerbubblade hon.
- När jag var liten åkte jag till Sprintermästaren med mormor och morfar varje sommar. Att jag nu står här med en häst som har vunnit är obeskrivligt. Jag tror att mormor och morfar tittar ner från himlen och klappar lite i händerna åt oss, och pappa också.

per-nordstrom-rider-780122.jpgar Segern var Önas Prince åttonde raka fullträff och den belönades med 1,1 miljoner kronor. Totalt har den fyraårige hingsten vunnit 15 av 20 lopp och tjänat 4,2 miljoner kronor. Äger gör Per Nordström tillsammans med Peter Hansson och Richard Nilsson, som var i upplösningstillstånd efter målgång.
- Det är sjukt! Det är sinnes! Det här är det största. Det var ju kört när Erik fick bricka ett med Hell Bent For Am, men fy fan, det är helt fantastiskt!

Bergh tog sin första seger i Stosprintern
Trots att Robert Bergh fick nöja sig med andraplatsen i kvällens huvudnummer kunde han lämna Halmstadtravet med ett stort segerleende på läpparna. I de fyraåriga stonas uppgörelse Stosprintern var hans Fifty Cent Piece lika överlägsen som Önas Prince var i grabbarnas lopp. Varvet från mål hade Bergh bytt andra par utvändigt mot positionen som första häst i andraspår och därifrån dundrade Fifty Cent Piece undan till imponerande triumf på banrekordet 1.10,4.
- Hon kändes fantastisk i dag. Det var ett enormt tempo i ledningen men när jag bytte här varvet kvar var jag ändå nöjd med situationen. Man kan lite på att hon gör allt hon kan och när jag sa åt henne lite i sista svängen ryckte det till direkt i henne, sa Robert Bergh efter karriärens första seger i Stosprintern.
Det var Fifty Cent Pieces andra stora seger i år, i maj vann hon Drottningens Pokal, och den här gången uppgick belöningen till 700
000 kronor.
- Jag visste inte riktigt var jag hade henne runt Drottningens och ser nog mer utveckling i henne nu. Det loppet var också tufft som tusan men den här pondusen hon börjar äga nu är otroligt tacksam. Hon tror stenhårt på vad hon håller på med.

Banrekord och stor dramatik i långloppet
V75-omgången innehöll ett högklassigt långlopp över tre varv och det blev en rafflande historia från start till mål. Inledningsvis fick Robert Bergh ge sig i spetskörningen mot M.T.Oscar och Ken Ecce, men sedan Zarenne Fas avancerat från dubbla tillägg och tagit över taktpinnen två varv från mål kastade Robert Bergh på nytt loss Reddington i ett försök att nå ledningen. Efter utdragen körning gick Bergh ner i ledarryggen vilken gav M.T.Oscar tredje par invändigt, och favoritspelade Wild Love positionen som första häst i andraspår. Därifrån sågs hon aldrig med chans men M.T.Oscar hade trots den hårda körningen krafter kvar och via en stark avslutning krigade han ner en mycket tapper Zarenne Fas över upploppet. Men dramatiken var inte över för det. Resultatet dröjde och när domarna studerat löpningsfilmen en god stund utropades att M.T.Oscar diskvalificerats för trängning.
- Det klart att jag är besviken men det var för tight och domarna såg nog rätt. Man får ta en chans ibland och Uhrberg hade jagat på sin häst länge utvändigt om mig och jag tänkte att jag skulle hinna ut, men det var för trångt, sa Ken Ecce, vars häst ändå ska ha toppbetyg.
Det ska även Jerry Riordan-tränade Zarenne Fas ha. Segertiden 1.14,0 är nytt banrekord.
- Jag fick positionen utvändigt om ledaren men där ville jag inte sitta i två varv och när det gick ganska sakta så gjorde jag ett försök och det gick. Men det blev utdraget när Bergh kom igen och då kändes det som att det skulle bli tufft, men jag hade ingen tanke på att släppa när vi kommit till ledningen så pass tidigt. Sedan var hästen kanonbra. Det är en topphäst och det visade han i dag, sa segerkusken Magnus A Djuse.

Kaos i amatörloppet
Gert Allercrantz Minneslopp blev också en högdramatiskt och även läskig historia. Under slutvarvet krokade ett par ekipage ihop och två kuskar åkte i backen. I högtalarna utropades att det var lösa hästar på banan men någon signal för att loppet var avbrutet ljöd inte. Efter målgång var förvirringen total. Var ettan i mål vinnaren eller var loppet avblåst? Efter lång tystnad kungjordes att resultatet var giltigt.
- Vi har stöd i reglementet att giltigförklara loppet om inte resultatet påtagligt ändras och efter mycket diskussioner och att vi tittat på det fram och tillbaka var det det beslutet vi fattade, kommenterade riksdomaren Dick Sjöberg.
Samtliga hästar och kuskar som var inblandade i incidenten kom undan med blotta förskräckelsen och ingen skugga ska falla över Alessandro Gocciadoro-tränade vinnaren Apocalypto. Han fick lägga mycket krut för att komma till ledningen men hade ändå styrkan att hålla undan till solklar seger på 1.11,7 över 1 640 meter med bilstart.
- Jag uppfattade ingenting. Det var först över mål som jag hörde att det var lösa hästar men under loppet hörde jag ingenting, sa segerkusken Andreas Lövdal.
- Det gick fort och hästen var jättefin. Jag visste att han var bra och nu fick han löpa på i sitt eget tempo.

Dubbeljackpot på lördag
Försöken till sprintermästaren utgjorde tre avdelningar inom V75 och dessa vanns av favoritspelade trion Önas Prince, Rome Pays Off och Hell Bent For Am, där den sistnämnde tränas av Sabine Kagebrant. Även i den avslutande avdelningen blev det favoritseger genom Björn Goops J.J.Stitch och det gjorde att sjurättsutdelningen på V75 stannade på 250 kronor. Både sexrättspotten och femrättspotten frös inne, totalt 10,2 miljoner kronor, och läggs till sjurättspotten när travfesten i halmstad fortsätter med nya V75-tävlingar på lördag.

 

Publicerad fredag 9 juli 2021.