Nu har Very Kronos läge för revansch

Silver i Paralympiatravet och silver senast i Norrbottens Stora Pris.
Trots starka insatser i några av de största loppen saknas ännu så länge fullträffen i år för Very Kronos.
När Hugo Åbergs Memorial avgörs på Jägersro finns alla förutsättningar för succé.


Från att först ha varit en travets Dr Jekyll och mr Hyde tog 2 Very Kronos (V75-6) under fjolårets säsong klivet upp, stabiliserade sig och etablerade sig som en av landets främsta travare. Sjuåringen staplade segrar i Gulddivisionen på varandra under hösten och vintern. I år har hästen tampats mot yttersta eliten, men trots starka insatser saknas, hittills, någon seger.

Silver i Paralympiatravet och Norrbottens Stora
I början av maj spurtade Very Kronos strålande för att bli tvåa i Paralympiatravet men kunde inte hinna förbi franska stoet Délia du Pommereux. Senast var Very Kronos ute i Norrbottens Stora Pris där han anförde fältet men i de sista stegen fick ge vika för Who’s Who som levererade en riktigt rykande avslutning i spåren.
- Jo, men den insatsen var ju bra. Vi fick helt enkelt stryk av en för dagen bättre häst och det gick inte att svara Who's Who när den kom. Vi var helt nöjda med hästen efter det loppet, säger tränaren Svante Båth och fortsätter:
- Han känns bara bra efter Boden och det finns inga fel att hitta. Vi har väl haft lite förhoppningar på att han skulle få vara med i det här loppet och vi har fortsatt att träna på som vanligt med honom, inga konstigheter.

Lottades till det bästa läget i Hugo Åbergs
Very Kronos var också en av hästarna i Elitloppet men lottades där till ett olycksaligt åttondespår bakom bilen och fick dessutom ett praktiskt taget omöjligt lopp med en stor del travande ute i tredjespår. När han på tisdag kväll åter drabbar samman med världseliten i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro, blev spåret betydligt roligare.
- Det är ett bra läge som vi fått men det som är prio ett är att han ska gå iväg felfritt. Nu har han ju i och för sig skött sig länge, men med Very Kronos har man ju alltid det i bakhuvudet ändå. Sedan vet vi ju att han är snabb ut och att få ledningen vore naturligtvis bra. Men hästen går från alla positioner och vi låser oss inte vid något. Den korta distansen ser jag kanske som en fördel, i och med att vi fick ett bra spår.

Vad har ni för planer för Very Kronos efter Åbergs?
- Det är klart att vi tittat på vidare planer för hästen och det finns ett antal lopp framöver i september och oktober som vi är intresserade av, men sedan får man se. Om det blir Frankrike längre fram i vinter är inget som vi har tagit ställning till ännu. Det är mycket upp till ägaren hur han vill göra också. Man kan väl säga så att om det blir en vinter i Frankrike, så kan det inte bli de nordiska storloppen till nästa vår och sommar i alla fall.

Ambrosius ut i hetluften i Breeders Course
Svante Båth har ytterligare en häst med sig till Jägersros förstklassiga tävlingar på tisdag. 4 Ambrosius (V75-4) går ut i finalen av Breeders Course, även Premio Going Kronos, för treåringarna. Ett riktigt tufft race med 700
000 kronor att köra om i förstapris.
- Ambrosius fick ett bra spår här och är rätt så kvick ut. Det är inte någon tokig häst och han är under fin utveckling, men det är vissa i det här loppet som är väldigt bra och kan han sluta trea, fyra så har han gjort det bra, säger Svante Båth.

Publicerad måndag 26 juli 2021.