Linn Strandqvist är Jägersros färskaste proffs med ny drömgård och pappa som mentor

Backträningen ingår som en naturlig del i konceptet, den stora ridbanan på gården är en bonus, skogsslingor som klättrar på Söderåsens sluttningen och klassiska kaffestugan Lotta på Åsen som granne.

Linn Strandqvist, 32, är det senaste tillskottet som proffstränare på Jägersro och nu ha hon hittat sin drömställe.


– Jag tog ut min proffslicens vid årsskiftet, men tillhörde då Halmstad. När vi sedan flyttade till den här gården började jag tillhöra Jägersro.

Linn bor numera ett par kilometer utanför Ljungbyhed, en liten slingrig bit uppför Söderåsen, där hon också driver sin rörelse.

Och det är väl lika bra att vi reder ut efternamnet Strandqvist. Pappa heter Tommy (ni vet han med hästar som Rival Damkaer och Hot Trot Ting) och finns med i bakgrunden.

– Han hjälper mig med hästarna och det är ovärderligt. Det finns ju knappt en situation som han inte har varit med om och han finns alltid där om jag behöver fråga om något eller bara bolla idéer.

Linn och Tommy har alltid haft ett tajt förhållande. Det har också varit planerat en längre tid att hon skulle ta över rörelsen.

– Jag fick helt enkelt ta hand om någon häst, träna och sköta den efter mitt eget huvud, redan när han var proffstränare för att förbereda mig som tränare.

Men idag är Linn ansvarig, sköter rörelsen och jobbar alltså en hel del med backträning.

– Med den kuperade terrängen vi har så blir det backträning helt naturligt, men tanken med min rörelse är individuell träning. Jag vill inte ha fler hästar i träning än att vi kan ha stenkoll på dem.

Linn är inte bara uppvuxen med trav, hennes mamma var ridlärare och det har satt sina spår. Förr var det tävlingar i både dressyr och hoppning. Nu ligger den karriären nere, men kunskapen finns kvar.

image8gwj.png

– Jag ridtränar många av mina hästar. Tack vare den stora ridbanan på gården finns det möjlighet att rida rejäla markarbeten med hästarna. De bygger muskler, andra än de vi vanligtvis tränar, och lär sig att bära sig på ett helt annat sätt.

Inför starten som tränare skapades också en långsiktig strategi. Lite färre hästar i träning, bygga från grunden med yngre hästar och faktiskt lite egen uppfödning.

– Jag har den fina Principessa [mamma till Mitos Gold], Mitos Golds syster Mitos Princess och ett par andra ston. Nu får det inte ta överhanden utan vi siktar på ett par tre föl om året.

Förutom träningslicens kan Linn både köra lopp och rida monté. Men ofta lånar hon ut hästarna och står själv vid sidan.

Om vi tittar på träningslistan så är Mitos Gold den som tjänat mest pengar, drygt 900 000 kronor.

– Han var fint i ordning i våras, gjorde några riktigt starka lopp men fick problem i halsen. Han är opererad och ska snart börja joggas nästa vecka. Målet är att han ska bli miljonär och det törs jag lova att han blir, säger Linn bestämt.

Dallas är en annan av stallets stjärnor som vi inte sett på ett tag. Två senskador har satt stopp, men drömmen finns där.

– Vi funderar på alternativ, men målet är att han ska komma tillbaka och tävla.

Annars handlar det mycket om 2- och 3–åringar. Hästar som Linn tror väldigt mycket på.

– Vi har ju inte så många starthästar just nu eftersom vi bygger från grunden. Min nästa vinnare är nog någon av 3–åringarna, men det är svårt att säga vilken. Kanske Cavat Vendil som inte visat allt han kan ännu.

Publicerad torsdag 8 juli 2021.