Kolgjinis vill vinna Sprintermästaren igen

För två år sedan vann Adrian Kolgjini Sprintermästaren i Halmstad med Tae Kwon Deo.
På torsdag hoppas familjen Kolgjini på en ny seger i det klassiska sprinterloppet med nyförvärvet Vegan Face.
- Jag körde ett jobb med honom i lördags då han var fantastiskt fin. Det känns verkligen som att hästen är i toppform, säger Dante Kolgjini.


2018 tog Adrian Kolgjini över som tränare efter sin far Lutfi och redan året efter slog han till i det stora fyraåringsloppet Sprintermästaren i Halmstad tillsammans med Tae Kwon Deo.
Att vinna det stora loppet som nykläckt tränare var naturligtvis stort.
Till torsdagens lopp laddar man om med häst som bara varit i Kolgjinis träning i ett par månader. I mitten av maj fick stallet Vegan Face i träning. En fartfylld häst som under fjolåret noterade en andraplats i E3-finalen på Romme i augusti för Conrad Lugauer.
Debuten i den nya regin skedde i Fyraåringseliten under elitloppshelgen där hästen diskvalificerades. Ingen utdelning på två starter efter det.
Vegan Face har ändå visat formintryck och resultatraden är missvisande.
- Ja, han är verkligen ingen häst som ska ha en sådan rad. Senast var det en incident på bortre långsidan som var oturlig och han hade inte förlorat det loppet felfritt. Hästen känns fantastisk här hemma och jag tycker att det där loppet ser överkomligt ut för honom, säger Dante Kolgjini.
Torsdagens V75 inleds med tre uttagningslopp till Sprintermästaren. Samma kväll går finalen med dryga miljonen i förstapris.
Dante och Adrian menar att man har en häst för toppstriden i Sprintermästaren.
Vegan Face går ut i det andra uttagningsloppet - tillika V75-2 - där det är ledningen som gäller.
- Han kommer att tryckas av. Han är väldigt snabb ut och skulle han hitta till ledningen i försöket så tror jag att han blir väldigt svårslagen. Man känner verkligen att det är en riktigt bra häst och som jag ser det är det jämnbördiga hästar alla i det loppet. Att plocka ner honom utvändigt i ett försökslopp blir inte enkelt. Det är inte många som bara går upp och sätter tryck med sina hästar när det är ett försök. Ofta vill man spara sin häst till en eventuell final, säger Dante.
Ni har siktat mot torsdagens lopp en tid och tror er ha lyckats pricka formen. Berätta.
- Vi har bara kört lugnt med honom och byggt upp hästen och hittat lite rätt med balans och utrustning. Adam var nöjd med hur han kändes senast och i lördagsjobbet jag körde var han fantastiskt fin. Det blir som senast ett norskt huvudlag och jänkarvagn. Eventuellt blir det skor bak den här gången men det tror jag verkligen inte ska göra någon jätteskillnad. Snarare är det väl så att han kommer att kunna öppna lite bättre.
Var stod du under Sprintermästaren 2019 då Adrian vann?
- Jag stod faktiskt på publikplats med två polare, det var riktigt häftigt. Sprintermästaren smällde verkligen högt för honom i och med att han tränade själv.
Åker ni hem torsdag kväll och byter hästar till lördagens tävlingar i Halmstad eller stannar ni kvar om det blir seger?
- Vi åker hem, det är jobb på fredagen. Vi har inte tid för något party. Men det vore inte helt fel med ett sånt där segerbad. Jag vet också att det är ett helt gäng ägare som kommer att bli grymt glada om Vegan vinner Sprintermästaren, säger Dante Kolgjini.
Ni har tre andra hästar med i torsdagens V75-omgång. Bästa chansen av dem?
- Det är 10 Dominic Wibb (V75-5) som jag själv kör. Dominic känns grymt fin och kommer förmodligen att utrustas med en jänkarvagn för första gången i karriären. Sedan tycker jag att även 6 Hilarious Am (V75-6) har varit riktigt bra i år. Det är svårt att vinna de här stoloppen och nu möter hon en väldigt bra häst i Fifty Cent Piece. Men förmodligen kommer den att få göra jobbet utvändigt om Hilarious om Adrian lyckas blåsa till spets.

Publicerad tisdag 6 juli 2021.