"Himmalag" med olika förutsättningar

En har aldrig varit med i Åbergs, den andre har varit med men aldrig vunnit medan den tredje har vunnit – men han räknar det inte som en seger.

Tre tränare från ”Himmalaget” har hästar med bakom startbilen i Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.


Tre tränare med helt olika erfarenhet av det magiska storloppet.

– För mig handlar inte Åbergs om pengar eller om att hamna i historieböckerna. Jag vill njuta av stunden, kunna ta emot hyllningarna och ha familjen på plats om jag någon gång vinner, säger Adrian Kolgjini.

Pappa Lutfi uttryckte precis samma sak när Revenue vann 2003, då mamma Hanna och pappa Shefit var på plats på Jägersro för första gången på tio år och fanns med för att dela glädjen.

– Jag vet att pappa håller den segern mycket högt, kanske den han värdesätter högst.

I historieböckerna står Adrian som vinnare av Åbergs tillsammans med Mosaique Face 2016 sedan Propulsion diskats i efterhand, men det vill inte Adrian höra talas om.

– Den räknar jag inte, säger Adrian. Jag ska vara först i mål och känna den spontana glädjen.

Adrian kommer till Åbergs med Upstate Face som gör debut mot de allra bästa efter en sensationell utveckling de senaste månaderna.

Får vi be om en förklaring?

– Det är en häst vi alltid hållit högt, men han har varit lite stökig. I början av karriären ville han bara springa hem, han var drumlig och stor och har vuxit – men vi har känt att den dag poletten trillar ner så blir han bra. Men att poletten skulle vara så stor kunde vi inte tro.

Tankarna?

– Det finns realister och optimister. När jag kör ett stort lopp med en bra häst är jag optimist, så jag tror att jag kan vinna.

För Tomas Malmqvist är det faktiskt debut i Åbergs. Och han kommer med Calle Crown som vi inte sett i Sverige på snart tre år.

– Först och främst är det jätteroligt att få vara med i Åbergs. Sen kommer jag med en häst som är mycket bättre nu än när han lämnade Sverige.

imagej63u.png

Calle Crown har de senaste åren mött den franska eliten, tränats på Malmqvists franska filial – och har vunnit storlopp på distanser från 1609 meter upp till 2875 meter.

– Han är en komplett häst som klarar allt. När han vann ett försök till Sprintermästaren öppnade han riktigt vasst och besegrade Perfect Spirit som vunnit Hambletonian året innan.

Nu handlar det om den äldre eliten och mot de här hästarna och med de här förutsättningarna är Calle osynad.

– Han är i form och kommer att göra ett bra lopp. Kanske kan han vara trea–fyra, säger Tomas Malmqvist.

Conrad Lugauer har varit med i Åbergs, men aldrig vunnit. Bagley (trea) och Copper Beech (fyra) är hans främsta placeringar. Nu kommer han med blixtsnabba Night Brodde.

– Jag hade ju helst haft spår ett, men tre är också bra. Jag har en supersprinter så det ska bli riktigt intressant.

Taktiken är given. Conrad kommer att braka på från start och når han ledningen är han inte främmande för att köra där.

Night Brodde.jpg

– Night Brodde vann på 09,5 på Solvalla och kan säkert springa lite fortare. Han kändes fantastiskt fin i sista jobbet.

Tre hemmatränare som alla drömmer om något magiskt strax efter klockan 21 på tisdagskvällen.

 

 

 

 

 

Publicerad måndag 26 juli 2021.