Gocciadoro har sneglat på de bästa för att lyckas

Alessandro Gocciadoro har varit smart. Han har sneglat på de bästa, som Jori Turja och Åke Svanstedt, för att lyckas.

Nu kommer han till Jägersro med Alrajah One för att försöka vinna Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial och med duon Colibri Jet och Cash Maker i finalen av Breeders Course.


– Jag vet att Alessandro håller Alrajah One mycket högt, berättar Jori Turja som är Cocciadoros förlängda arm i Sverige.

– Jag hjälper honom en del, framförallt med att anmäla hans hästar här i Sverige, berättar Turja som efter sina år i Italien talar flytande italienska och fixar språket för Gocciadoro som annars hankar sig fram på knagglig engelska.

Jori Turja är givetvis mest känd som tränare till Varenne, en av världens främsta travare genom alla tider, men numera bosatt i Göteborg och med tränarkarriären bakom sig. Jobbet idag kretsar mestadels kring Gocciadoro som har sin svenska filial på Söderby Gård strax norr om Stockholm.

– Jag är uppe där på måndag och flyger ner tillsammans med Alessandro på tisdag och kommer att vara på plats på Jägersro.

Gocciadoro är italienare, har sin bas i Noceto utanför Parma i norra Italien (där Jerry Riordan höll till en gång i tiden). Där bygger han upp hästarna genom att träna dem i djup sand. I ett stort reportage för Cecilia Kristoffersson i tidningen Sulkysport har Gocciadoro berättat om bakgrunden. Att han vid sina första resor till Sverige flera gånger besökte Åke Svanstedt och fick vara med och köra fort.

– Han var väldigt hjälpsam och villig att berätta hur han tränade i djupsanden. Jag lärde mig mycket om hur man skulle sköta om sandbanan och om de olika materialen, sa Gocciadoro till Sulkysport.

Så idag handlar det om rakbana, en aning kuperad och djup sand för att bygga upp hästarna.

Alrajah One som startar i Åbergs har utvecklats av den träningen. Det är om en talang som vann det italienska Derbyt för tränaren Claes Hollman, men som sedan gick i träning till Gocciadoro.

– Alessandro håller hästen mycket högt, distansen är precis rätt och han har toppform. Däremot är läget inte det bästa, jag har en känsla av att Alrajah One gör sina bästa lopp i ledningen och det blir nog svårt att komma dit från spår sju.

Men en Gocciadorohäst ska aldrig underskattas. Trots att han bara gjort 78 starter i Sverige ligger han tia på ligan när det gäller inkörda pengar, han har vunnit mer än var tredje start.

– Han har fantastiska djur, berömmer också Turja. Alrajah One kommer att gå till Jubileumspokalen efter starten i Åberg. Där möter han väl Hail Mary och Don Fanucci Zet så ni förstår hur högt Alessandro håller hästen.

Förutom Alrajah One i Åbergs kan han vinna storloppet Breeders Course med Colibri Jet.

– De andra får vara mycket bra för att slå honom. Han vann på 11,0 senast på Jägersro, inte mycket sämre än vad Guldhästarna sprang samma dag. Nu fick han dessutom ett perfekt läge, säger Turja och tillägger:

– Och ändå springer han med tunga järnskor, som om han skulle tävla med pjäxor på fötterna.

Håll ögonen på ”Gul kusk” på tisdag – som i Bengurion Jet nog har den allra hetaste segerchansen.

Startlistan, Hugo Åbergs Memorial, 1609 meter

1 Who’s Who, Örjan Kihlström

2 Very Kronos, Erik Adielsson

3 Night Brodde, Conrad Lugauer

4 Upstate Face, Adrian Kolgjini

5 Calle Crown, Johnny Takter

6 Gareth Boko, Magnus A Djuse

7 Alrajah One, Alessandro Gocciadoro

8 Cokstile, Jorma Kontio

9 Cyber Lane, Johan Untersteiner

10 Hickothepooh, Vidar Hop.

Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 27 juli över 1609 meter med ett förstapris på 1 609 000 kronor.

 

 

 

 

 

Publicerad fredag 23 juli 2021.