Calle Crown och Johnny Takter spännande par i Åbergs

Hemvändaren Calle Crown tillsammans med kuskartisten Johnny Takter.

Håll med om att det är ett spännande ekipage i Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial.


– Det är kittlande, både med tanke på häst och kusk, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist.

Och frågan direkt, hur bra är då Calle Crown?

”Calle”, tränad av Tomas Malmqvist, har inte startat i Sverige sedan september 2018 då han var fyra år. Efter det har han stångats mot den franska eliten, tjänat 4,5 miljoner, och nu får han chansen att visa sin gamla hemmapublik hur bra han är.

– Jag tycket att det här ska bli jättekul. Jag vet inte hur fort han kan springa, men dagens Calle är en mycket bättre häst än den Calle som åkte ner till Frankrike som 4-åring, säger Tomas Malmqvist.

Sprinterdistans då?

– Han vann ett försök av Sprintermästaren på 10,3 och slog då Hambletonianvinnaren Perfect Spirit. Så ”Calle” klarar nog alla distanser.

I den senaste starten var han ute över 1609 meter i La Capelle, var sexa på 1.10,0 i ett lopp som Davidson du Pont vann. Då gjorde han ett riktigt vasst lopp med tanke på att han var mer eller mindre bortlottad då han startade från spår tolv bakom bilen.

– Precis som för alla andra i Åbergs så hoppas jag på ett bra startspår. Ett, två eller tre, säger Tomas som i Calle Crown har sin första starthäst i Åbergs.

– Det var väl inte så att vi förväntade oss att få en inbjudan, men vi hoppades förstås.

Starten i Åbergs blir bara ett gästspel på hemmaplan, tanken är att han sedan ska fortsatta att tävla i Frankrike.

– Han har massor av fina lopp där nere, men den här inbjudan är lite speciell, erkänner Tomas Malmqvist.

Till Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial, som avgörs över 1609 meter, kommer också vinnarna från Årjängs Stora Sprinterlopp den 17 juli och St Michel i Mikkeli den 18 juli att få en inbjudan. Sedan tidigare har Very Kronos, Who’s Who och Alrajah One tackat ja till en inbjudan.

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså 1000 kronor per meter. Sofiero Bryggeri presenterar Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 27 juli.

Publicerad torsdag 15 juli 2021.