Per Nordströms framgångsrika år: Hästarna ska få vara hästar

Framgång föder framgång, föder framgång, föder framgång.
För de allra flesta har 2020 varit ett mycket ovanligt år. Så har det varit för Per Nordström också, men inte bara med tanke på pandemin – han hade rent sportsligt ett kanonår.


Tankar om 2020?
– Först och främst ska vi vara tacksamma över att vi har fått tävla. Svensk Travsport har gjort ett kanonjobb där, sen har det naturligtvis varit underligt på många sätt. Men vi har i alla fall kunnat jobba på som vanligt och hästarna har verkligen presterat på topp.

För att kunna sammanfatta Pers år tar vi hjälp av statistiken.
# Tvåa på listan (efter Daniel Redén) över vem som kör in mest på start. Pers hästar tjänade 65 615 kronor per start.
# Femma på listan över högsta segerprocenten bland de tränare som körde in 2,5 miljoner eller mer under 2020.
– Det känns som om det är lite payback-time nu.

Islay-Mist-Sisu-målgång2-1024x681.jpgIslay Mist Sisu som vann Svensk Uppfödningslöpning med Peter Ingves. Stallkamraterna Felix Orlando och Good Vibes slutade trea respektive femma.

Per berättar om tiden när han var ung och grön som tränare. Han kunde åka ut till stuterier och tittade, frågade om en häst och fick till svar att den skulle Stig H eller Olle Goop eller någon annan storfräsare komma och titta på. Idag är det annorlunda.
– Jag får sms och mail om intressanta hästar från uppfödare. Det går att göra bra priser och nu får jag vara med och titta på de finaste hästarna.

Grande-Diva-Sisu-Per-Emma-Nordström-975x1024.jpgPer och Emma Nordström med Grande Diva Sisu efter segern i StoSprintern.

Och efter årets säsongen har det blivit ännu mer hype kring Nordström.
# Tre hästar i Svensk Uppfödningslöpning med Islay Mist Sisu som vinnare.
# Önas Prince vann finalen av Breeders Course.
# Grande Diva Sisus seger i StoSprintern.

Lägg därtill rader av finalplatser och placeringar i de allra största unghästloppen.
– Jag brinner ju för träning av unghästar och det är i unghästloppen som pengarna finns. Visst är det bra med V75 och vi har gärna bra V75–hästar, men att kuska runt med enkla hästar i enkla lopp är en ren förlustaffär.

Önas-Prince-målgång-1024x683.jpgPer Nordström och Önas Prince segerdefilerar efter segern i Breeders Course 3 years old Second Final.

Så Per har satt gränsen vid 40 hästar i träning och förklarar krasst.
– Hellre 40 bra hästar än 150 hästar varav 50 bara är utfyllnad.

Nu har han kö till stallet, hästägare som vill lämna sin häst i träning finns på en väntelista. Han kommer med all sannolikhet att tvingas göra båda en och två gallringar bland hästarna får att få plats med alla unghästarna.
– Vi har 20 tvååringar och så många har vi aldrig haft, dessutom är de klassen vassare – åtminstone på papperet.

Förklaringen till framgångarna ger han den nya anläggningen som är byggd för att motsvara de krav han har och passa träningsupplägget. Hästarna ska få vara hästar är hans enkla filosofi.

Seger i Svensk Uppfödningslöpning två år i rad, med i den absoluta Sverigetoppen på de flesta statistiklistor. Känner du pressen?
– Nej, det gör jag inte. Jag känner min anläggning, mitt sätt att träna. Det är helt enkelt väldigt stimulerande. Sen gäller det att tänka positivt, även för mig som tävlingsmänniska. Om jag vinner tre lopp och förlorar med en fjärde så gäller det inte att gräva ner sig för den där förlusten med den fjärde hästen utan istället glädja sig över de tre segrarna.

Det låter som om Per Nordström kommit till toppen för att stanna – och det är något som ägare och uppfödare verkar ha upptäckt.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA, PRIVAT

Publicerad söndag 10 januari 2021.