Jägersro rivstartar på V75 – Glimma Blixten den okända vinnaren

Succéstart för Jägersro på V75 så här långt i år. Sex vinster till Jägersrotränade hästar; Conrad Lugauer, Joakim Lövgren, Tomas Malmqvist, Adrian Kolgjini, Ola Karlsson – och Sven–Erik Andersson.


– Jag var kusk i det i militära, i Östersund, i mitten av –60-talet, förklarar doldisen Sven–Erik Andersson sin bakgrund i hästbranschen.

Och tränarlicensen, som han tog i mitten av –-90-talet, blev han mer eller mindre påtvingad av sina arbetskamrater.
– Vi var ett gäng gubbar på jobbet [kommunala VA–avdelningen i skånska Sibbhult] som köpte en häst ihop. Och jag var den enda som kunde träna den så då tog jag licens.

I lördags vann hans Glimma Blixten – egenuppfödd som alla de andra hästarna han har – på V75 och givetvis var det Sven–Eriks största seger i karriären.
– Jag satt hemma i soffan och tittade. Jag trodde väl inte på seger, men Oscar [Ginman som vanligtvis kör hästen i lopp] trodde att han skulle vinna. Han tyckte att han hade så bra form.

Oscar, som var avstängd men som ska få köra hästen i finalen på Solvalla, fick rätt. Trots elftespår var Glimma Blixten bara bäst.
– Det var ju första gången vi vann på V75 så givetvis är det min största seger.

Och nu väntar alltså en final på Solvalla den sjätte februari och det blir andra gången som Sven–Erik startar häst på ”Valla”.
– Förra gången gick det inte bra, hästen hade varken ätit eller druckit på resan dit.

Nu hoppas han förstås på bättring, men i dagens Coronatider väljer Sven–Erik att följa äventyret i TV.
– Jag är ju i den åldern [fyller 77 i år] då det kan vara lite riskfyllt.

Istället är det sonen Kristoffer som med all sannolikhet får resa med hästen. Det är också Kristoffer som sköter det mesta av träningen av stallets tre starthästar. Sven–Erik tar det lite lugnare med ålderns rätt.
– Sen ramlade jag av för något år sedan också…

Glimma Blixten formas, som namnet antyder, på vägarna runt Glimåkra – närmare bestämt i Hittarp. Där finns det fina skogsvägar att köra och Jarl Olsson, en annan amatör från krokarna, har ställt i ordning en liten rakbana med fint underlag. Men normalt är det vägarna som gäller och skulle det behövas något extra blir det en resa till Tingsryd. Hemma i stallet finns det tre hästar som ska tävla, dessutom både ett– och tvååring för att framtiden ska vara säkrad.

Nu blir det inte någon fler start för Glimma Blixten innan finalen på Solvalla. Där hoppas givetvis Sven–Erik så ett bra spår.
– Han är kvick ut, så vi vill gärna ha ett framspår.

Till sist en liten klurighet. På travsport.se presenterar Svensk Travsport sina STL–topplistor och i topp bland segerrikaste finns? Klarar du den?

Inte helt lätt.

Ola Karlssons Taxi Out toppar med en seger och en tredjeplats.

Fakta/Jägersrovinster på V75

2/1 Kalmar

M T Oscar, Thomas Malmqvist
Sevilla, Joakim Lövgren

9/1 Bergsåker
Inga Jägersrotränade hästar till start

16/1 Jägersro
Night Brodde, Conrad Lugauer
Glimma Blixten, Sven–Erik Andersson
Eclipse Am, Adrian Kolgjini
Taxi Out, Ola Karlsson

Fotnot: Thomas Uhrberg har dessutom en V75–vinst med dansktränade Lorelei Marie.

Publicerad fredag 22 januari 2021.