Inför V86® (jackpot): ”Ett litet fält den här gången gynnar oss”

Anders F Jensen har fått uppleva mycket glädje tillsammans med Apapmand.
På onsdagen hoppas dansken stå som vinnare på V86® tillsammans med sin ögonsten.
– Apapmand är på väg uppåt i form och tror på en bra segerchans.


Resan med Apapmand (V86-1) har varit både upp och ner för Anders F Jensen. Hästen har alltid visat mycket hög kapacitet, han började tävla redan som tvååring, men var inte alltid samarbetsvillig och galopperade bort sig massor av gånger. Första segern kom i fjärde starten och därefter gjorde han bort sig fyra gånger i rad innan han radade upp tre segrar.

– Jag kände tidigt att det var en mycket kapabel häst, men han har haft lite dåligt självförtroende och varit osäker på sig själv och har då försvarat sig med galopp, säger Anders F Jensen.

Som fyraåring visade Apapmand upp sig för den svenska publiken på allvar och vann ett V75-lopp på Halmstad och besegrade en så pass bra häst som Sevilla.
– Han vann den danska Sprintermästaren och jag visste att han skulle kunna mäta sig även mot tufft svenskt motstånd och det var ingen överraskning att vi vann.

Apapmand har tagit ytterligare två tunga segrar i Sverige. Han vann ett V75-lopp på Årjäng och den tyngsta titeln tog han 2017 när han tillsammans med amatören Steffen Christiansen vann prestigefyllda K.G.Bertmarks Minne.
– Det var en härlig seger och en av de största jag tagit som tränare. Även segern på Årjäng rankar jag högt. Det var massor av folk och Apapmand spurtade heroiskt och det var en ruskig känsla över upploppet och det kommer jag alltid att minnas.

Startade i Copenhagen Cup

Förra säsongen inleddes med seger och det gav en inbjudan till Danmarks största lopp, Copenhagen Cup och Apapmand slutade sexa med mersmak bakom vinnande Heart Of Steel. Efter det loppet blev nioåringen sämre och fick vara ifrån tävlingsbanan i flera månader innan han gjorde comeback i november.
– Han är lite ömtålig och jag får lägga upp träningen därefter. Nu känns han riktigt på gång igen och jag var väldigt nöjd med hans segerlopp senast. Vi hamnade sist och sedan spurtade han strålande och vann lätt med krafter kvar.

Hur har han tagit det loppet?
– Han känns jättefin och bara bättre och bättre. Tanken har varit att låta honom tävla sig i form och än så länge har det slagit väl ut.

Hur pass startsnabb är han?
– Han kan öppna hyggligt utan att vara någon raket. Han har bättrat sig, men frågan är om han någonsin kommer att lära sig att öppna snabbt, i första hand måste han få trava in sig och känna sig säker.

Hur ser ditt drömlopp ut?
– Ett lopp i ryggar och bra tempo. Apapmand har sin styrka till slut och har vunnit många lopp på sin vassa speed. Han är stark och kan även göra en del själv i loppen, men då är det lätt hänt att någon åker med och slår av honom till slut. Att det är ett litet fält den här gången gynnar oss.

Vad ger du spelarna på V86 för råd med Apapmand?
– Han är ett givet streck, men knappast någon spik, då måste man vara riktigt tuff om man väljer att lämna honom ensam på kupongen samtidigt måste man våga för att vinna.

Joakim Brundin, Kanal 75

Publicerad onsdag 27 januari 2021.