Engelsmannen som skapar Sveriges bästa bana

Malmö och Skåne har upplevt i princip alla vädertyper som finns utom åska och sandstorm de senaste veckorna och Jägersros banmästare David Ketteridge säger uppriktigt;


– Den senaste månaden har varit hemsk.

Ändå öser de aktiva beröm över honom och banan. Conrad Lugauer, hemmatränarnas representant i banrådet, förklarar Jägersros fina tävlingsbana:
– Vi har David. Han är grym.

Inför kvällens V86–tävlingar låter David full av självförtroende, även om förutsättningarna kunde varit enklare.
– Banan är fast och fin, sen får vi se hur det blir med vädret. Men det ska inte vara några som helst problem för tränarna. Det finns inte någon tjäle i banan.

För precis som vädret kan prognoserna skifta. David har kollat av SMHI, DMI och Klart – alla tre har olika väder för kvällen.
– Jag har förberett banan för regn så får vi se. Får vi inte något regn så kan jag harva lite i den. Men det är väldigt osäkert vad det blir för väder.

David vill ju ha stabilt väder, säkra prognoser, så att han har något handfast att förhålla sig till. Just när det skiftar hela tiden, temperaturer som stiger och faller, blir det massor med extrajobb och tjäle är förstås hans hatobjekt. Någon hemlighet för att hålla banan i bra skick finns inte, det handlar hela tiden om hårt arbete och att vara beredd på ”allt”.
– Jag kollar i princip vädret hela tiden. Om en app visar väder jag inte vill ha kollar jag en annan, skämtar han.

David berättar också att han de senaste åren har haft ett bra samarbete med tränarna, att 99 procent av dem förstår svårigheterna och att de tillsammans skapat ett bra resultat.
– Vi har verkligen en bra dialog och sen gör David och hans team ett kanonjobb. Så jag kan ärligt säga att vi har Sveriges bästa bana. Halmstad är också bra, men vi har en bättre bankropp, tycker Conrad Lugauer.

190319_02_5-1024x683-1-300x200.jpg

Lugauer är av tränarna som konsekvent utnyttjar det fina underlaget och brukar lasta hästbussen full inför varje tävlingsdag för att kunna finslipa formen hos hästarna.

David kom till Malmö från England 1989 och eftersom han pysslat med galopphästar i sitt hemland blev Jägersro den naturliga kontaktpunkten och han jobbade en del för Karl Strasser och Reuterskiölds, men redan efter ett halvår fick han en fråga om han inte ville hoppa in och hjälpa till med banan.

Och på den vägen är det – och det har gått 30 år sedan han började jobba med banan så viss erfarenhet har han samlat på sig.

Och vädret framöver?
– Natten mellan onsdag och torsdag slår det om till minusgrader.

Bara så ni vet.

Publicerad onsdag 27 januari 2021.