Travprofilerna minns Bo W Takter

Bo William Takter har gått ur tiden och somnade in klockan tio tisdag förmiddag.
Travlegendaren blev 84 år och nu minns flera av landets travprofiler den färgstarka och framgångsrika tränaren.
– Bo William var en föregångare och han revolutionerade både träningen och tävlandet av travhästar. Han var otroligt skicklig, säger Leif Lövgren, pappa till Joakim.


Under tisdagen kom beskedet att en av de största profilerna har lämnat jordelivet. Det bekräftar hans son Johnny Takter på sin facebook-sida.
- Klockan 10 i dag somnade vår pappa, farfar och morfar Bo William in lugnt och stilla i sitt och mammas hem. Jag är så tacksam över att ha fått varit hans "lilla grabb". En unik man, aldrig glömd, skriver Johnny Takter på Facebook.
Bo William är även far till Jimmy Takter, mycket framgångsrik tränare i USA i många år. Jimmy skriver följande på sin twitter.
"Pappa var en mycket speciell människa. Det blir ett stort tomrum här på jorden, men himlen får en färgstark stjärna."
Bo William Takter inledde sin travkarriär på 1960-talet på Mantorptravet men flyttade i slutet 1970-talet till Jägersro. Där firade han stora framgångar och förvandlade utdömda hästar till vinnare. Han var även en känd föregångare till det här med barfotakörning.
Bo Williams mest klassiska seger kom i Svenskt Travderby 1983 som han vann tillsammans med Micko Fripé. Bland övriga storloppssegrar kan nämnas Hugo Åbergs Memorial två år senare med Matiné. Han tog flera kuskchampionat både på Mantorp och Jägersro och hade sin storhetstid framförallt på 80-talet.

Här minns några av sveriges travprofiler Bo William Takter.

Lennart Forsgren
- Vi hade en bra relation och tävlade mycket mot varandra både i Sverige och ute i Europa. Jag körde en hel del hästar åt honom och jag minns framförallt två grejer väldigt mycket. Han var ju tidig med att köra barfota och på den tiden fanns det ingen skoinformation. Jag minns när dom plockade av skorna på hästarna några minuter innan start på banan. Bosse var en gamäng och man hade aldrig tråkigt i hans sällskap, säger Forsgren som även drar sig till minnes en speciell händelse i Tyskland när de var tillsammans.
- Han hade alltid mycket folk efter sig och vid ett tillfälle så var det en folksamling som följde efter honom. Då lyfte han på en fot på en häst, och sedan backade han 20, 30 meter och la sig ner på marken och tittade på hästens hovar. Därefter gick han tillbaka och drog en reva med raspen, varpå jag gick fram till Bo William och undrade vad han höll på med. Då svarade han att man måste showa lite också...

Steen Juul
- Jag såg ju honom på nära håll i Köpenhamn och det var under Bo Williams storhetstid. Jag tittade på hur han gjorde och hur hans hästar var, och det gjorde helt säkert andra danska tränare också. Han var en showman som förstod underhållningsvärdet och han var redan på sin tid duktig på att hantera sina kunder. Jag var imponerad att han gjorde vanliga hästar till snabbloppare och han var ju en innovatör på det här med att köra hästarna utan skor. Vi åkte bil tillsammans några gånger och var på hästauktioner och diskuterade ihop på den tiden.

Thomas Uhrberg
- Han var inte först med att köra barfota men han var först med att sätta det i ett stort system och använda det på många hästar. Bo Williams hästar hade en längre speed än vad vi var vana vid på den tiden. Om man vid något tillfälle satt i ledningen och körde i ett ganska moderat tempo, så när Bo William kom på långsidan så kunde man inte hänga med. Jag var ung och grön på den tiden men han var alltid villig att diskutera hästar och han var väldigt yrkesintresserad. Han var också alltid väldigt bra mot oss yngre.

Leif Lövgren, far till Joakim
- Bo William var en föregångare och han revolutionerade både träningen och tävlandet av travhästar. Han var otroligt skicklig men inte bara med hästarna utan han var även väldigt duktig på att sälja sig själv. Han var annorlunda mot oss travtränare och hade en annan framtoning än oss. I loppen så var han svår att räkna på och han var inte enkel att tävla emot. Vissa gånger var hans hästar hur bra som helst och andra dagar kunde det vara tvärtom.
- På den tiden var de flesta travtränare grovjobbare men han var mer åt affärs- och säljjobbet. Han hade större visioner än oss andra i branschen och jag blev varse om hur bra hästar han hade när han petade ner mig i ligan och tog championatet ifrån mig.

Per K Eriksson
- Bo William kom från Norrköping men flyttade till Mantorp där han blev amatörtränare, samtidigt som han arbetade som bilförsäljare. Jag minns att han hade ett litet kontor i Mantorp och han började då att träna min pappa Arnes hästar, samtidigt som han hade några andra hästar i träning. Sedan valde han att ta ut proffslicens men blev först nekad av Svensk Travsport. Men då gick min pappa i god för Bo William och han fick ut sin proffslicens.
- Han var väldigt duktig på hästar som hade visat kapacitet tidigare men som tappat gnistan. Jag minns framförallt en häst som hette Diamond Star som kom från Sören Nordin. Den hästen fick Bo William världens snurr på.
- Jag och Jimmy är gamla skolkompisar och gick i en parallellklass i samma skola. Det var tack vare Jimmy som jag blev biten av travet. Bo Williams grabbar Johnny och Jimmy fick lära sig direkt att man fick jobba hårt och även mamma Solveig var med om dagarna och skötte om och duschade hästarna. Redan där i Mantorp hade han gett sig tusan på att han skulle få en karriär inom travsporten, säger Per K Eriksson.

Publicerad onsdag 8 december 2021.