Pure Atlas en blivande stjärna

Pure Atlas är en mycket lovande tvååring som tog sin tredje raka seger när han vann Breeders´ Crown på Jägersro lekande lätt.
Ett jättelöfte som brisade ifrån konkurrenterna och visades upp i ett strålande skick av tränaren Jerry Riordan.
I sulkyn satt Mika Forss som var mycket imponerad.
– Han flyger, det är en jättefin häst. Som en gummiboll, sa Mika Forss vars son Markus som jobbar hos Riordan och sköter om den dagliga vården av Pure Atlas.


Onsdagens V86 Xpress delades mellan Jägersro och Solvalla. På Skåne-banan avgjordes Breeders´ Crown för tvååringar med 175 000 kronor till vinnaren. Där var Hepburn favorit för Adrian Kolgjini men hästen fick en tung resa utvändigt om ledande Bellissimo Face. Tätduon var tidigt slagna vid upploppets början efter att det hade gått undan via 1.10,7 första 500 metrarna och 1.15 första varvet. Mika Forss serverade Pure Atlas en perfekt resa i andra par utvändigt och hade mycket att köra med när hästarna svängde in på upploppet. Pure Atlas avgjorde lekande lätt och vann med en ren gäspning med till synes gott om krafter kvar. Segertiden blev strålande 1.14,0/1640a under de bistra förhållanden som rådde på Jägersro med hård blåst. Pure Atlas satt fast i sin debut, som var i försöket till Svensk Uppfödningslöpning, men har sedan tagit tre raka segrar. En mycket spännande häst som blir intressant att följa framöver och helt klart är det något extra.
- Han flyger, det är en jättefin häst. Som jag sa efter värmningen, han är som en gummiboll. Han är absolut en av de bästa tvååringar jag har kört. Han blev lite ensam i början av upploppet men vann jätteenkelt. Det är en mycket fin känsla att det är min son som får sköta om så fina hästar hos Jerry, sa Mika Forss.

image27wln.png

Eight Hour fortsätter att vinna
V86 inleddes med favoritseger och det var Eight Hour som fortsätter att leverera. Det femåriga stoet, som tränas av Björn Lindblom, tog nu sin fjärde seger på de senaste sex starterna. Hon följde upp fullträffen i V75 på Jägersro senast genom att ta en ny triumf på sin hemmabana. Stefan Persson körde offensivt från 20 meters tillägg och såg till att vara före Divane Godiva in i första sväng. Stefan körde resolut till ledningen efter ett halvvarv och Eight Hour drog sedan på och öppnade första varvet efter 1.14. I sista sväng kom andrahandsfavoriten Divane Godiva fram utvändigt och det var hon som utmanade Eight Hour upploppet ner. Men Eight Hour vägrade att ge sig och svarade resolut hela vägen in i mål. Detta till stor glädje för bland annat Hans G Lindskog, som är en av delägarna.

- Jag har kört henne fyra, fem gånger nu och hon vinner nästan varje gång. Hon levererar och gör kanonlopp. Men jag sa till Björn att hon var inte på topp idag. Hon var mycket vassare förra lördagen och det visar väl bara hur bra hon är att hon kan vinna ändå. Det var inte riktig samma tryck i henne idag. Det var viktigt att komma före Joakim och hade vi bytt positioner hade vi aldrig kunnat slå Jockes häst, sa Stefan Persson.

Vinnare profiterade på fartfest
Man At Work gjorde en stark comeback efter att ha varit borta i över ett år från tävlingsbanan på grund av skada. Men trots en avslutning via 1.11,5 sista varvet som förstahäst i andraspår, så räckte det inte hela vägen fram till seger. Men väl till en mersmakande andraplats. Det var Vichy Grif som stod för farthållningen där Erik Adielsson resolut pressade sig till ledningen mot den initialt spetsande Gandhi Boko. Första 500 metrarna travades efter 1.07,2 och hon passerade varvet efter 1.10,8. Per Lennartsson valde alltså att släppa ledningen med Gandhi Boko och det visade sig vara rätt taktik. När luckan kom in på upploppet avgjorde den Marcus Lindgren-tränade hästen enkelt.

m-t-oscar-malgang-783283.jpg 

Det gick även undan rejält i V86-5 på Jägersro där Adrian Kolgjini bombade till ledningen med Upper Face strax efter att första halvvarvet öppnats efter 1.10,5. Upper Face drog på i några längders ledning med 1.12 första varvet och var slagen vid upploppets början. Istället var det M.T.Oscar, tränad av Tomas Malmqvist och körd av Ken Ecce, som hade torrast spurtkrut. Nero Maximus höll tappert som trea efter att ha travat i dödens under slutvarvet, men M.T.Oscar avgjorde tämligen enkelt den sista biten efter ett lopp i tredje par utvändigt och attack ute i tredjespår runt sista sväng.

Styrka och inställning som vapen
Made of Stars har styrkan som sitt främsta vapen och en härlig inställning till tävlandet. Även om stilen kanske inte vinner några skönhetspoäng så svarade han för en mycket bra insats när han från positionen utvändigt om ledaren varvet kvar, i säker stil plockade ner ledande Redbull Pellini den sista biten. Tränar gör Jörgen Westholm som även satt i segersulkyn.

Flög fram i en rasande spurt
Under Armour tog sin fjärde raka seger när han via en rasande spurt hann fram precis på mållinjen i V86-7. Men det satt verkligen långt inne och hästen såg inte ut som någon vinnaren någon gång under loppet, där han satt sist utvändigt i fältet. Men över upploppet flög han lågt och det var som Joakim Lövgren sa efter loppet att det var i sista sekunden som hästen hann fram precis på mållinjen.

Joakim Lövgren.jpg

Ny seger för Kee Keeper - när favoriten föll
I V86-avslutningen blev det favoritfall när Crown Wise As var tidigt slagen från ledningen dit han hade kommit efter ett drygt halvvarv. Megaskrällen Doldis såg ut att gå mot en sensationell seger in på upploppet efter att ha avväpnat storfavoriten. Men då kom Kee Keeper farande mitt i banan och kopplade greppet den sista biten för Viktor Lyck. Hästen tränas av Leif Witasp och tog nu sin fjärde seger på de senaste sex starterna.
Åtta rätt på V86 gav 60 789 kronor.

Publicerad torsdag 9 december 2021.