Malva Johansson – Sveriges framgångsrikaste ponnykusk

Om vi lägger samman antalet segrar för tvåan Isabell Jansson Wiklund och trean Patricia H Hemmingsson kommer vi till 53.

Ettan Malva Johansson har 54.

– Det är helt sjukt, kommenterar hon.


Då förstår ni att 15–åriga Malva från Lövestad, med licensen på Jägersro, är överlägsen bland landets ponnykuskar. För det handlar om topplistan för landets segerrikaste ponnydrivers.

– Jag får tacka mamma [Malin] och pappa [Mikael, men kallas bara bara för Micke] så mycket. De har ställt upp och hjälpt mig, skjutsat mig runt hela Sverige.

Egentligen var inte det här meningen att jaga förstaplatsen, utan det var när allt rullade på så bra i början av säsongen som planerna på att kunna bli bäst i Sverige formades. Det var också sista chansen, nästa säsong faller Malva för åldersstrecket och får inte köra ”shettis” längre, utan får nöja sig med russ.

– Det har varit väldigt hektiskt i år. Jag har i princip hunnit med skolan och träna och tävla med mina hästar.

Hon har tränat tretton shettisar och russ, har alltså åkt runt halva Sverige och tävlat. Men det är inte någon tvekan om vilken som är den största och häftigaste vinsten.

– Det var när jag vann Guldstoet med Gransjöns Kiara. Oj, vad roligt det var.

Gransjöns Kiara, en shettis och alltså vad som kallas Kategori A, är favoriten bland alla hästarna hemma på gården.

– Henne har jag kört sedan jag var sex år. Det började med att vi inte ens klarade kvalet, sen har hon haft ett hjärtfel så att hon fick ett viloår. Nu tillhör hon de bästa.

Eller tillhörde. När Malva nu slutar köra ”shettis” ska Gransjöns Kiara bli mamma. Hemma på gården finns Månstorps Pagadee, en hingst med rekordet 2.08, och om allt går som planerat ska de ha en date till sommaren.

– Två så fina hästar borde bli något alldeles extra.

För Malva blir det alltså lite lugnare nu. Nästa säsong ska hon ta hand om fyra russ, än så länge är de inte i Sverigetoppen – men drömmen finns. Sen kanske planen att ta licens på stor häst också blir verklighet.

– Egentligen hade jag tänkt ta den licensen redan i höst, men mina hästar tog så mycket tid att jag inte hann med det.

Fyra hästar. Det låter som semester?

– Usch, jag hoppas att jag inte får abstinens. Men jag får jobba mycket med de fyra hästarna, de har sänkt sina rekord rätt mycket i år så de står hårt inne i loppen.

Innan det är dags för den säsongen, som brukar starta i början av april, får hästarna på gården i Lövestad lite semester. Och Malva hinner fira jul i lugn och ro.

Jägersro hade ytterligare två kuskar bland de tio segerrikaste under 2021. Towa Olsson slutade femma med 19 segrar medan Ida Blücher slutade nio med 18 segrar – på 36 starter.

Publicerad torsdag 16 december 2021.