Lövgren champion och en häftig duell

Dubbel champion. Joakim Lövgren fick en bra avslutning av året hemma på Jägersro.

– Både kusk– och tränarchampion? Nej, den dubbeln tror jag inte att jag har tagit någon gång, sa han efter vinsten med Naama.


Egentligen säkrade han ”guldet” i stallet – för när Conrad Lugauer misslyckades med att vinna med Ornello (läs mer om stayerracet längre ner) var championtiteln klar.

– Det är inte bara min förtjänst, det här är ett teamwork. Jag vet att det är många som är glada och som sträcker på sig just nu. Vi har gjort det här tillsammans.

Inför säsongen var Lövgren lyrisk över sitt hästmaterial och trodde att 2021 skulle bli något alldeles extra. Men i halvtid, i juli, hade det mesta gått emot och året såg ut att bli ett misslyckande.

– Sen vände allt i oktober. Hästarna började leverera, så vi kom med en sen spurt. Men det är fantastiskt roligt att jobba nu när allt går så bra.

Nu räckte det alltså till dubbla championat och dessutom såg han till att Naama fick avsluta sin tävlingskarriär med att vinna på nya rekordet 1.12,3.

– Det var mitt uppdrag att hon skulle få sätta ett fint rekord. Nu går hon hem till Tyskland för att bli mamma. Hon ska betäckas med Oscar LA, berättade Lövgren.

Tisdagskvällens häftigaste lopp gick över tre varv. Det började med körning i 1.06-tempo i ett lopp över tre varv i snöoväder.

Den oväntade kubbningen bäddade för tisdagens stora knall på V64.

- I början av året var det här den häst i stallet som jag hade högst förväntningar på, sade Ola Karlsson sedan Digital Indy fällt ”elefanterna” i stayerloppet på Jägersro.

Maestro Crowe och Pacific Face är två av landets absolut främsta hästar över längre distanser.

På tisdagen skulle de göra upp över tre varv i Julstayern på Jägersro.

Och det blev en rafflande duell, men inte över upploppet utan mitt i loppet.

Från sitt utgångsläge 20 meter framför kunde Johan Untersteiner köra till ledningen efter ett drygt varv med Maestro Crowe, som gjorde comeback i nygammal regi för sin uppfödare och ägare Petri Puro.

Men Giuseppe Lubrano hade inga planer på att låta sin värste konkurrent sitta ifred ledningen med Pacific Face, som inte synts på banan sedan Åby Stora Pris i sensomras. På näst sista bortre långsidan fick de hästarna visa sina fartresurser i en sprakande duell där klockan på positioneringssystemet visade under 1.07 en lång bit innan den uppenbarligen mer snabbfotade Pacific Face hade tryckt sig förbi.

Det gav inte oväntat stumma ben. Framförallt på Maestro Crowe som var slagen i slutsvängen, men även för en tapper Pacific Face som tvingades sträcka vapen mot smygkörde Digital Indy i allra sista stegen.

imagerivj.png

- Det är klart att jag är överraskad med tanke på hur hästen har löpt på slutet. Men i början av året var han den häst i stallet som jag hade störst förväntningar på. Det har inte stämt för honom och det har varit en jättebesvikelse. Det här var jätteskoj, förklarade Ola Karlsson som tränar vinnaren som bara hade en procent av spelet i ryggen.

 

Från kvällen noterar vi också att…

…Johnny Takter blev dubbelsegrare tillsammans med Laferrari Dimanche och Warrior’s Tale.

Laferrari Dimanche.jpg

 

…Kevin Oscarsson också lämnade Jägersro med två segrar (Dats Caballo och Florist) och när han kommer tillbaka nästa gång gör han det som proffstränare.

…bröderna Larson och Tyler Mifsud fick en trevlig julklapp när Federer kunde spåra V64–avslutningen från start till mål.

…Martin Malmqvist måttade in favoriten Ego Sisu trots ett tufft lopp utvändigt.

…två segrar gick över sundet. Ken Ecce ledde varje meter Game on Butcher medan Henriette Larsen hittade den vinnande taktiken med Alpha Peak – skuggade favoriten Restless Heart och speedade enkelt förbi i dagens montélopp.

Publicerad onsdag 22 december 2021.