Förr passade han världsstjärnor – på onsdag kör han lopp

Han blev mest känd som skötare till Campo Bahia och Norton Commander. Nu satsar Nick Elving på en karriär som kusk.

– Det är riktigt kul, säger och tänker tillbaka ett par veckor.

– Jag gjorde comeback som kusk och vann direkt med Sentfromabove. Sen var det förstås inte så svårt den gången. Hästen som satt i ledningen galopperade så jag behövde bara köra rätt fram.


Om vi tar det från början så föstes Nick Elving mer eller mindre in i travet, mamma jobbade för Stig H Johansson och tyckte att det borde passa unge Nick. Och så var det, kanske var det också kamratskapen när han gick på Solvalla Travgymnasium som tände intresset på allvar. Det var också under den perioden som han startade sin kuskkarriär. Det blev två starter på Solvalla, en med en skolhäst och en med en häst utanför skolan. Båda blev oplacerade.

Året var 2015 och efter det har Nick flyttat till Skåne, börjat jobba hos Conrad Lugauer och blivit sambo med Agnes Carlsson. Och Agnes har en liten roll i den nyväckta kuskkarriären; Agnes äger Sentfromabove tillsammans med pappa Peter (han som är en av de tre uppfödarna av Riverhästarna). Men Agnes jobbar hos Team Kolgjini och hade dåligt om tid att träna hästen, så planen var att Nick skulle ta med den till sitt jobb hos Lugauer.

Och så blev det.

– Jag tror att hon ska vara ännu bättre nu än i sina två första starter som jag kört. Jag var lite besviken på henne senast, men det kan ha varit banan som fällde henne.

Nu är det hemmaplan och en bana som Nick känner lite bättre. Även om han inte har någon större erfarenhet av att tävla på hemmaplan.

– Nej, jag har kört där en gång och då fick jag galopp i sista sväng (Sandsjöns Arras).

Nu har han lite bättre feeling och har dessutom blivit lovad av Conrad Lugauer att få chansen att köra när det finns lopp som passar hans licens och ungdom – eller lopp som inte passar Conrad, Marc Elias eller Markus Waldmüller.

– Jag hoppas kunna visa upp mig, så jag får chansen att köra lite mer för det är jätteroligt.

Hästskötare Elving har alltså hittat en ny nisch och av olika anledningar är inte Norton Commander och Campo Bahia kvar i stallet längre. Nick har generationsskifte som skötare och Leroy Boko är nog den mest kända av hans passhästar.

– Leroy Boko började karriären bra, men sen gick det lite sämre. Nu tränas han för nästa säsong och den tror vi ska bli riktigt bra. Sen har jag en del lovande 3-åringar. En ska debutera på onsdag [Ambras Vici] så det ska bli spännande.

Men mest spännande blir förstås starten med Sentfromabove. Kan det bli andra gången gillt på hemmaplan?

 

 

Publicerad torsdag 2 december 2021.