Ble du Gers i Legolas Minne – dubbla V75–vinster till Jägersro

Franske hårdingen Ble du Gers tog sin sjätte raka seger när han på lördagen krossade motståndet i Legolas Minne och bidrog till en jättevinst på V75®. Dessutom dubbla V75–vinster till Jägersro
- Han var fantastiskt bra, konstaterade kusken Björn Goop.


Få hästar, om någon, har betytt så mycket för svensk travsport som Legolas. Hästen som inledde karriären med 19 raka segrar var en stor publikfavorit under 1980-talet och ett känt namn även utanför travvärlden. Sedan 2015 hedras han med ett eget lopp på Åbytravet och årets upplaga bjöd på en mäktig uppvisning av franske stenkrossen Ble du Gers.
- Han kändes fin i provstarten men sedan var han lite slö och omotiverad när han hamnade bakom hästar. Men han blev en helt annan häst när han inte hade någon framför sig, då tyckte han att det var kul och jag fick fulla linor igen, sa Björn Goop.
Den Frode Hamre-tränade tioåringen fick en position långt ner i kön från sitt elftespår bakom startbilen men två svängar i tredjespår utan rygg bekom honom inte. På den sista bortre långsidan pressade han sig förbi ledande andrahandsfavoriten Gareth Boko och sedan dundrade han ifrån motståndet i imponerande stil.
- Han gjorde en fantastisk insats. Det kostade mycket att gå fram men han var fantastiskt bra. Man märker inte att han är en äldre herre utan han känns väldigt fin, sa Björn Goop.
Segern belönades med 200 000 kronor och nu saknas bara några tusenlappar innan Ble du Gers passerar tolv miljoner kronor insprunget.

Gillar att springa först
Omgångens största favorit Kurri Jari Boko gjorde en slät figur från ledningen i bronsdivisionen och när skuggande Unico Broline fick spela ut speeden på open stretch avgjorde han i ett nafs till överlägsen seger.
- Jag var bara passagerare, men en tacksam sådan, kommenterade Erik Adielsson som fått förtroendet i sulkyn av tränaren Sofia Aronsson.
Minst lika överlägsen var Ikaros Sisu i klass II. Thomas Uhrberg lät sin treåring avancera i tredjespår 1 250 meter från mål och efter att ha tagit över ledningen ett halvvarv senare stack han ifrån motståndet med flera längder.
- Som han ser ut och som han rör sig är han jättespännande. Han är bra! sa Uhrberg.
Silverdivisionen vanns av Lars I Nilsson-tränade Sweetman som tämligen enkel höll favoritspelade Emoji och övriga konkurrenter bakom sig över 2 640 meter sedan han släppts till ledningen efter ett halvvarv.
- Han är väldigt fin. Nu visade han också att han går på alla distanser och framför allt så gillar han att springa först, sa kusken Stefan Persson.

blobid2.jpgGlobal Lover bar favoritskapet i klass I och han gjorde en stark prestation när han enkelt pockade ner ledaren från positionen som första häst i andraspår. Men i mål fick han ändå nöja sig med tredjeplatsen. På open stretch-spåren spurtade nämligen Bandit Frontline och Beckham starkt och längst in drog den sistnämnde det längsta strået.
- Han är en snabb häst i fin ordning men spår ett är vad det är och vi fick tredje par invändigt. Så det var fint att det är open stretch här! sa den nöjde segerkusken Mika Forss.
Tränar Beckham gör Magnus Dahlén.

Andelsspel tog potten på V75
Två försök i diamantstoet kördes inom V75 och det skrällde rejält i båda. Först var det Fredrik Wallins Super Sarah som överraskade i Erik Adielsson händer.
- Hon har visat hög kapacitet hela tiden och är en häst som man har tagit lite extra till sig. Hon har bara syn på ett öga och när hon då tävlar som hon gör blir man glad i hjärtat, sa Adielsson.
I det andra försöket var det starkt spurtande Chablis Ribb som väl understödd av Carl Johan Jepson skar mållinjen som etta.
- Herregud vad roligt alltså! Hon är helt fantastisk! glädjebubblade hästens tränare Josefine Ivehag.
Endast ett system hade markering för samtliga vinnare på V75 och det, ett Tillsammans-system inlämnat på ATG.se för över 2 000 kronor, sopade därmed hem hela sjurättpotten på 23 747 399 kronor. Med utdelningen för sexor och femmor inräknad fick de lyckliga vinnarna totalt 25 417 927 kronor, vilket innebar 379 372 kronor till var och en av de 67 andelarna.

Publicerad söndag 12 december 2021.