Två Jägersrokuskar i finalen av Juniorchansen – stipendium till Jägersro nya B–tränarföreningnya

Femton unga kuskar från hela landet har kvalat in till finalen av Juniorchansen på Rättviks travet kommande lördag. Två av dessa, Maja Odder och Mika Stafström, kommer från Jägersro.

– Jätteroligt, säger Anna Rogell som är utbildningsansvarig på Jägersro och som har sett de unga kusktalangerna avancera från små shettisar till stora och snabba travare.


Juniorchansen är en nyhet för året, den skapades för de unga kuskar som efter ändrade regler kring totospel inte längre fick köra lopp. En hel serie lopp skapades runt hela landet och nu, i samband med Rättvikstravets V75–dag‚ avgörs finalen.

– Det ska bli jättehäftigt, säger Mika Stafström som med sina 15 år är yngst i finalen.

Maja Odder är 17 år och precis som Mika kretsar hela livet kring hästar och trav.

– Jag ser verkligen fram mot att få köra i finalen, det ska bli roligt få åka upp och tävla.

Både Mika och Maja kommer från hästfamiljer. Mikas mamma Gitte Stafström är en välkänd amatör. Gitte började annars som ryttare, men en skada gjorde att hon flyttade ner från hästryggen till vagnen.

– Jag började också rida, berättar Mika. Jag gick på ridskola i Anderslöv och hade en ”Shettis” som hette Bullen.

Men ridning var inte riktigt hennes grej utan det var när hon satte sig i en vagn och började med trav som det klickade till.

– Jag var fem år gammal när jag själv körde omkring med en kompis. Hästen var Will Leva som var världens bussigaste.

Sen tog Mika vägen via Jägersros travskola, var med i World Summer Cup Junior som är ett internationellt utbyte för ponnykuskar där Jägersro representerar Sverige, och fortsatte att framgångsrikt tävla på hemmaplan.

– Jag började på travskolan 2015–2016 någonting, tog licens 2018 och vann ett lopp i Spanien. Det är jättehäftigt att köra häst, säger Mika.

Maja Odder är ungefär samma bakgrund. Pappa Robert Andersson och mamma Anette Odder är amatörer, syns varje tävlingsdag på Jägersro och precis som hos Stafströms finns det gott om hästar hemma. Maja har också passerat genom travskolan på Jägersro och har en gedigen hästbakgrund.

– Jag har kört mycket ponny lopp, ett par av mina ska starta på Visby till helgen men då får någon annan köra, berättar Maja.

Maja har också representerat Jägersro i World Summer Cup Junior och lever sitt liv med och för hästar.

– Jag ska börja sista året på gymnasiet (Naturvetenskaplig linje), men jag läser på distans för att hinna med hästarna. Planen är sedan att fortsätta att läsa till veterinär.

I samband med finalen av Juniorchansen och Jim Fricks Minne kommer också Jim Fricks stipendium att delas ut. Jägersros nya B–tränarförening är en av två mottagare av stipendiet och får 15 000 kronor för sitt arbete med att slussa ungdomar från ponnysporten till tävlandet med stor häst genom att låna ut utrustning, hästar och boxar.

Men först gäller alltså finalen av Juniorchansen för Mika Stafström och Maja Odder.

Publicerad onsdag 4 augusti 2021.