Två hemmahästar i fantastiskt Derby

Favoriterna levererade.
Och kommer att vara ännu bättre till finalen.
Det var summeringen av kvalen till Svenskt Travderby.
Finalen om knappt två veckor lovar att bli något utöver det vanliga.


Den som ville bli överraskad blev besviken.
Istället byggdes förväntningarna upp till finalen om tolv dagar.
Kvalificeringarna till Svenskt Travderby gick enligt ritningarna och visade att det finns flera undantagshästar i årets fyraåringskull.
Detta sedan förhandsfavoriterna övertygat och människorna bakom lovat ännu bättre prestationer när det verkligen gäller.
Det började med att säsongens dominant Önas Prince tog ledningen utan möda, men ändå inte fick något gratis och nådde första två varven på 1.13,9. Marre´s Dreamboy utmanade över upploppet, men kom aldrig i farlig närhet.
– Jag var inte ett dugg nervös, sa Per Nordström efter kvalvinsten. Jag har fullt förtroende för den här hästen och han har aldrig gjort mig besviken
Hur ser uppladdningen ut för Önas Prince?
– Han får jobba på i sitt vanliga schema. Lite jogging, massage, stretching och något lättare jobb.
Känslan nu?
– Det känns oerhört stort.
Men Önas Prince och Per Nordström kommer att ställas inför en ohyggligt tuff uppgift.
– Det är fantastiska hästar som är med i finalen, men nu är i alla fall halva jobbet gjort.

"Kommer att skjuta framåt"
Desto enklare blev det för kriterievinnaren Brambling, trots ett på förhand sämre utgångsläge.
Örjan Kihlström körde helt sonika till ledningen halvvägs in i loppet och kontrollerade allt efter behag med hästen som i våras drabbades av en annorlunda och otäck skada då en träbit trängde djupt in i hoven och äventyrade hela karriären.
- Den uppladdning som den här hästen har haft… Hela hästen är som en liten saga. Han fick stå på box flera veckor på Uppsala Veterinärmottagning. Vi gav honom ett lopp och han hade gått framåt mycket till idag. Med det här loppet vet jag inte hur mycket han kommer att skjuta framåt, men känner jag Brambling rätt så kommer han att bli väldigt bra, mös tränaren Daniel Redén som dominerat svensk travsport de senaste åren och nu har skottläge på första derbysegern.

"Det här är den klart bästa"
Men motståndet nästa söndag kommer att vara knivskarpt.
San Moteur bommade som kriteriefavorit i fjol och svarade för en fenomenal årsdebut i juni. Sedan hade han trimmats mot dessa kval och motsvarade alla förväntningar sedan Björn Goop skickat till ledningen.
- Det känns som en sten föll från hjärtat. Det har varit en oerhörd press. Man ska bara leverera när det kommer en sådan dag, pustade uppfödaren och ägaren Håkan Arvidsson som tagit fram mängder av topphästar genom åren, men ändå inte tvekar om att det här är något alldeles extra.
- Det här är den klart bästa. Det är en chans i livet att få fram en riktigt stor stjärna. Han kommer att vara otroligt mycket bättre till finalen. Vi hade inte kört ett enda tempojobb så han kommer att vara 20-30 meter bättre. Men det lär behövas också, fortsatte Arvidsson.

Nurmos dominerade
Det mest spännande kortet är ändå Calgary Games.
Att en häst är förhandsfavorit (fasta odds hos ATG inför kvalen) till Svenskt Travderby med blott fem starter och 185 000 kronor på meritlistan är unikt.

imagel6cfv.png

Timo Nurmos har valt att slipa sin egenägda diamant på hemmaplan och förklarade sin strategi efter en förkrossande triumf i händerna på Jorma Kontio.
- Han har säkert tränat lika mycket som de andra, men inte tävlat så mycket. Jag tycker att det alltid sliter när man startar, med en så här bra häst kan man sikta och inte starta så mycket. Av alla hästar som tävlat så tycker jag att han är den som påminner mest om Readly Express. Han är riktigt bra han också, så får vi se om han lyckas med samma karriär, eller komma i närheten av samma karriär, sade Nurmos som blev kvalens dominant då Henry Flyer Sisu och Chiru spurtade hem sina försök i övertygande stil.
Nurmos tränar även Hoboken Am som tillsammans med Stefan P Petterssons Hall of Am imponerande mest av kvalvinnarna till Derbystoet.
Från dagen noterar vi också att Christoffer Eriksson kvalade in Digital Races till Svenskt Travderby som avgörs söndagen den femte september.Startlista Svenskt Travderby
2 640 meter autostart
Häst (tränare)
1. Brambling (Daniel Redén)
2. San Moteur (Björn Goop)
3. Önas Prince (Per Nordström)
4. Henry Flyer Sisu (Timo Nurmos)
5. Calgary Games (Timo Nurmos)
6. Marre´s Dreamboy (Jörgen Westholm)
7. Global Badman (Daniel Wäjersten)
8. Kuyt F.Boko (Paul J P Hagoort)
9. Chiru (Timo Nurmos)
10. Digital Races (Christoffer Eriksson)
11. Titan Yoda (Jennifer Persson)
12. Readly Lavec (Oskar J Andersson)
Förstapris: 2 000 000 kronor

Startlista Derbystoet
2 140 meter autostart
Häst (tränare)
1. Bring Me Wine (André Eklundh)
2. Hoboken Am (Timo Nurmos)
3. Hall of Am (Stefan P Pettersson)
4. Tilda Express (Marcus Lindgren)
5. Loaded Maria (Markus B Svedberg)
6. Global Brilliance (David Persson)
7. Sayonara (Fredrik Wallin)
8. Honey Mearas (Daniel Redén)
9 . Juni Rapid (Anders Svanstedt)
10. Heloise Am (Roger Walmann)
11. Eagle Eye Sherry (Björn Goop)
12. Globalizer (Jerry Riordan)
Förstapris: 1 000 000 kronor

Publicerad tisdag 24 augusti 2021.