Svenskt Travderby: San Moteur framme vid det stora målet

En egen uppfödning i fyra led.
San Moteur betyder mycket för Håkan Arvidsson. På söndag väntar loppet som varit det stora målet under ett års tid – Svenskt Travderby.
– Man är väl lite extra stolt i och med att man fött upp flera generationer bakom hästen, det blir så att man känner lite extra med det.


Fram till finalen av kriteriet för snart ett år sedan räknades 2 San Moteur (V75-6) som kullens självklara kung. Hästen kom dit som obesegrad i fem starter, men fick trots ett tappert lopp stryka på foten den sista biten mot Brambling. Senare på hösten galopperade San Moteur bort chansen i Breeders Crown-finalen. Det är hittills de enda två förlusterna i hästens tio starter långa tävlingskarriär. Det stora målet har emellertid hela tiden varit ett och samma - Svenskt Travderby. Ett lopp som bekant varje häst bara har en chans på sig att vinna. På söndag smäller det på Jägersro.
- Det känns jävligt spännande faktiskt. Vi har ju laddat för det här sedan i fjol höstas egentligen och till slut kommer den här dagen…Han har tagit loppet senast jättebra faktiskt. Han har piggnat till efter det, taggat till ytterligare och känns bara fräsch och fin, säger Håkan Arvidsson som både är uppfödare och ägare till San Moteur.

Vann årsdebuten - trots stor galopp
Fyraåringstoppen från Björn Goops stall har ännu så länge i år hållit en relativt låg profil. Något som har varit helt i enlighet med planen. Årsdebuten skedde på Solvalla i mitten av juni. Då vann San Moteur, något överraskande kanske, direkt i Prix Readly Express trots en rejäl startgalopp. Flera av söndagens finalmotståndare fanns med i samma startlista.
- Han var otroligt mycket bättre än jag hade trott att han skulle vara i årsdebuten. Han var väldigt väl förberedd men hade bara fått tung träning i sju månader praktiskt taget och inte gått några snabbare farter. Jag trodde väl att han skulle behöva det loppet, men han slog på en galopp på en fyrtio meter och sedan flög han bara fram över upploppet…

Men sedan blev det ett två månader långt uppehåll innan derbykvalet senast?
- Ja, meningen var från början att han skulle gå ut i Fyraåringstestet på Eskilstuna, men Björn blev avstängd då och jag ville väldigt gärna att han skulle köra hästen och få känna på honom. Därför tog vi sikte mot Breeders Crown på Mantorp men precis när vi skulle anmäla började hästen hosta litegrann och vi fick stå över den starten. Då skapades ju en liten osäkerhetsfaktor kring det hela, men han är ju mycket jobbad och han vann ju årsdebuten efter sju månaders uppehåll och inför kvalet senast var det ju bara två månader.

Kvalet blev en perfekt genomkörare
Kvalificeringen till Svenskt Travderby förflöt också utan missöden. San Moteur kördes till ledningen efter ett varv och var sedan aldrig hotad på sin väg mot segern och finalbiljetten.
- Hästen var precis så fin som vi hade hoppats på där och han vann med mycket krafter kvar i mål enligt Björn. Så här efteråt känns det jättebra, för det blev en helt perfekt genomkörare och han lär gå framåt mycket med det loppet i kroppen, säger Håkan som också fick det spår i finalen som stallet helst önskade:
- Vi fick ju välja spår först så det blev ju bra på det sättet. Björn ville ha spår två. Fast själva taktiken lägger jag inte mig i, Björn år så jäkla duktig på det där… Men hästen kan ju både öppna bra och gör bra lopp från de flesta positioner.

Egen uppfödning - i fyra generationer

Även om Håkan Arvidsson, som är morbror till Björn Goop, inte blandar sig i den strategiska planen är han i högsta grad involverad i San Moteur. Historien kring hästen sträcker sig många generationer bakåt i tiden. Under 1990-talet fick publiken stifta bekantskap med Tiba Lavec, som tränades av Håkans far Berndt och som tillhörde sin kulls topp. Just Tiba Lavec är anmoder till San Moteur.
- Det är en egen uppfödning i fyra led kan man säga. Tiba Lavec, som är mormors mor, hade vi ju på 90-talet och hon var väl en av de bästa i kullen som treåring då och vann ju Breeders Crown. Sedan har jag behållit den stammen i flera generationer. Mamman, Aung San Suu Kyi, var väldigt kapabel men knepig. Det var en jädra snygg häst och jag tänkte det skulle bli bra när vi betäckte med henne. Hon har ju dock mycket franskt i stammen, men med Panne de Moteur som pappa har han också fått speedresurserna, det har blivit perfekt.

Det måste kännas speciellt inför söndag då?
- Man är väl lite extra stolt i och med att man fött upp flera generationer bakom hästen, det blir så att man känner lite extra med det. Det finns en historia, en personlig anknytning. Det är stort att vara med i ett derby bara som uppfödare, nu känns det otroligt roligt.

Har du hunnit börja fundera på framtida matchning?
- Det är ju tre veckor kvar till Grand Prix de U.E.T-kvalen efter det här och det är väl också lite därför som vi har matchat honom så försiktigt hittills i år, att det skulle bli en mer hektisk höst, att vi sparat på krutet så att säga.

Avslutningsvis. San Moteur betyder "utan motor" på franska. Hur tänkte du där egentligen?
- Haha! Det gjorde jag inte alls faktiskt. Hästen skulle haft ett annat namn egentligen men det gick inte igenom och då fick vi ett namnförslag tillbaka från Svensk Travsport. Sedan får man tid på sig att döpa om hästen, men det där rann ut i sanden så han fick heta San Moteur helt enkelt. Ganska missvisande kanske, för motor är verkligen vad han har... men vi får väl tacka någon på Svensk Travsport för den snilleblixten.

Publicerad tisdag 31 augusti 2021.