Preben Sövik fick spräcka hemmanollan

Segernollan på hemmaplan är spräckt.

När Preben Sövik satte dit Bottnas Idol var det hans första egentränade vinnare som proffs hemma på Jägersro.


Det var kanske inte någon stor segergest, men glädjen var det inte att ta fel på.

– En riktigt rolig seger, sa han och gav en del av äran till ägardottern Lova Levin:

– Han kom till stallet i vintras och var lite ängslig, men Lova har gjort ett jättejobb med hästen, berättar Preben.

Lova äger hästen tillsammans med pappa Mikael Levin som är en välkänd hästägare på Jägersro.

imageusx2n.png

Bottnas Idol debuterade för ett par veckor sedan med en tredjeplats på Halmstad. Idag var han klart förbättrad och trots ett tufft lopp utvändigt var han bara starkast den sista biten.

– Han är den segstarka typen som egentligen springer i det tempo han själv vill. När Robert [Andersson med ledande Silver Jack] inte ville släppa ledningen så masserade jag honom sista varvet. Honom hade jag koll på redan i slutkurvan och när de attackerade bakifrån svarade han rejält.

En annan av de yngre talangerna på Jägersro är Simon Helm. Han svarade för en vass uppvisning när han tillsammans med Loveexplosion HC svepte hela fältet sista 700.

– Det var en riktig ”Svanstedtare”, sa Simon. Han har varit borta länge, men Christoffer [tränare Eriksson] hade ställt i ordning bra.

Tränaren själv avslutade sedan kvällen med att visa upp Mahara Nice i ett bländande skick. Ett lugnt förstavarv och sedan en snabb avslutning gav en lätt seger.

– Hon var lite sjuk inför sin debut och det saknades lite jobb i henne. Men den starten hade gjort gott och det kändes att det var bra tryck i henne idag, sa Christoffer.

Dagens tätaste slutstrid hittade vi i Krafft’s B–tränarserie Final omgång 1. V75–hästen Oxidizer hade gått från kön och tagit över ledningen in på upploppet, men bakom skuggade Zaira del Ronco som i det allra sista steget fick nosen först med någon centimeter.

– Förra gången hade vi jänkarvagn och det var inte så bra, nu var det vanlig vagn och det passade bättre, sa Christian Fiore efter skrällvinsten.

När danske Ken Ecce tar turen över Öresund gäller det att vara vaken. Hans Funny Boy var bara bäst, trots ett lopp utvändigt om ledaren, i 1500 meter.

– Jag var väl inte helt nöjd med att vi inte kom ner i rygg på ledaren, men jag visste att jag hade en häst i form så det gick bra ändå. Redan i slutsvängen kände jag att vi hade grepp på ledaren.

Precis samma segerrecept, utvändigt ledaren, använde Johan Untersteiner med pappa Peters Global Agreement.

– Jag ville framåt eftersom vi hade på känn att formen var riktigt bra. Det kändes som om vi hade grepp om ledaren redan i slutsvängen, men man vet aldrig om det finns något bakom. Nu var han så fin och gick lätt undan.

Thomas Uhrberg visade upp den egna uppfödningen Biscuit i fin författning. Ledning från start till mål var det beprövade receptet.

– Hon har gått fina lopp mot bra hästar, men idag kändes det som om det var läge. Det är en stor häst som är född sent så jag är väldigt nöjd med hur hon har börjat karriären.

Ungdomsloppet som inledde dagen vanns av Alex Persson, son till tränaren Stefan, som fick låna farbror Håkans Global Bodyguard.

 

Publicerad tisdag 3 augusti 2021.