Per Nordström firade bröllopsdag med dubbla E3–segrar

Han firade elvaårig bröllopsdag genom att ta hem båda E3-finalerna som tränare och kusk.
Per Nordström är på toppen av sin karriär och efter 30 år som travtränare gör han stor succé.
Först styrde han in Felix Orlando från ledningen och är man i flytet så har man även turen med sig då Islay Mist Sisu vann stoavdelningen efter att Ain’t Misbehavin galopperat med grepp kort före mål.
– Det är fullständig lycka och helt underbart när det funkar. Vi går mot vårt bästa år någonsin, sa Per Nordström som har radat upp storloppssegrar i sommar.


Jägersro-tränaren har tidigare i år vunnit Kungapokalen och Sprintermästaren med Önas Prince. Han vann E3-finalen över medeldistans med Felix Orlando och slog nu till med att sopa hem båda E3-finalerna över kort distans i Gävle. Med sin sedvanliga fingertoppskänsla hade han satt hästarna i bästa möjliga författning när det verkligen gällde som mest. Tillsammans med sin fru Emma firade Per elvaårig bröllopsdag genom att påbörja resan från Skåne klockan 04 på lördagsmorgonen mot Gävletravet. De kan nu vända hem med två miljonsegrar (förstapriset var 975 000 kronor i respektive final) och stall Nordström närmar sig nu tio miljoner kronor inkört i år. Unghästspecialisten har varit travtränare i 30 år men upplever nu sin absolut bästa period i yrkeslivet. Han investerade och byggde en helt ny gård för några år sedan och har format ett träningskoncept med banor och annat efter eget huvud. Det har onekligen blivit stor succé och framgångarna bara avlöser varandra.
– Det är helt underbar när det funkar med hästarna som man kör in och sedan tränar dom hela vägen. När man står här i vinnarcirkeln tillsammans med ägaren och uppfödaren är helt fantastiskt. Ingenting får gå fel under vägen och vi har prickat in toppformen. Det är otroligt skönt att det har lyckats två gånger idag, sa Per Nordström.

Felix Orlando toppade formen till finalen
Det började i V75-2, tillika E3-finalen för den öppna klassen, där Felix Orlando följde upp med en ny seger i E3. Hästen var inte som bäst i uttagningsloppet men Per Nordström hade känt i träningen att han nu "studsat tillbaka" igen och hade gått framåt rejält med försöket i kroppen. Dowhatyoudowell tog direkt hand om ledningen för Jeppe Juel och Per Nordström var snabbt framme utvändigt med Felix Orlando som fick överta efter ett halvvarv. Första 500 metrarna travades på snabba 1.08,2 och det såg ut som att Felix Orlando bara joggade i ledningen. Han fick dämpa tempot och varvade på 1.12 och i andra par utvändigt satt storfavoriten Francesco Zet perfekt placerad för Örjan Kihlström. Men den sistnämnde hade inte sin bästa dag och fick inte travet att flyta helt efter att ha galopperat i provstarten. Francesco Zet kunde inte följa med i sista sväng och var tidigt slagen. Men på upploppet så tände hästen om och kom farande med en stark avslutning till andraplatsen. Han var dock chanslös att nå fram till ledande Felix Orlando som bara drog ifrån till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.11,6/1640a och förstapriset var 975 000 kronor.

image2rfq6.png

– Han var inte på topp i försöket och det är en ganska stor och tung häst som har haft samma träningsupplägg som Islay Mist Sisu men hon är en mindre och lättare häst. När jag inte trycker på så mycket i träningen på Felix Orlando då blir han lite seg. Men jag tycker att det viktigaste är att man har formen på uppåtgående till finalen och inte maxa allt i försöket, sa Per Nordström.
– Jag har som sagt hellre en häst som är på väg uppåt i form än en häst som redan peakar i försöket. Han var lite seg i uttagningsloppet och hade fått det lite lugnt i träningen inför den starten. Men jag har känt i jobben efteråt att loppet i försöket hade satt sig på rätt ställe. Det skiljde tre, fyra slag i pulsen idag gentemot efter försöket och han hade onekligen förbättrat konditionen med 20 meter.

"Mer taggad och väldigt på bettet idag"
- Han fick öppna ganska rejält och jag kände att jag redan hade en mer taggad häst idag för han var väldigt på bettet uppe vid vingen. Jag förstod att Jeppe skulle släppa ledningen och när han dämpade så gick jag fram och fick överta. Det var en tuff öppning men sedan kunde jag köra sakta och det var tacksamt, fortsatte Nordström som dagen till ära firade bröllopsdag med sin fru Emma.
– Det har gått väldigt bra för oss och jag är väldigt trygg i träningsupplägget vi har och med den duktiga personalen på vår nya gård som jag har byggt efter eget tänk. Jag är också lite av en stamboksnörd och lägger ner mycket jobb på att runt på stuterier för att hitta dom riktiga pärlorna. Det gäller att hitta den perfekta individen med en bra exteriör och som har stamtavlan i ordning.
– Felix Orlando har en väldigt hög lägsta nivå och huvudmålet har varit Kriteriet. Men jag tror inte att han mår illa av två 1600 meters lopp för hemma är hästen rätt så lugn och cool så han behöver tagga till sig av de här loppen, sa Per Nordström.

Örjan om storfavoriten: "Det var inte samma häst"
Storfavoriten Francesco Zet var som sagt tidigt slagen, även om han kom tillbaka bra över upploppet. Tränaren Daniel Redén misstänkte att det rörde sig om en humörsak för hästen hade inge hög puls när han kom in i stallet efter loppet. Redén trodde att hästen inte fick något fäste i banan som var lös och Örjan Kihlström höll med om att hästen inte var som senast.
- Det var inte alls samma häst som senast. Han var inte alls på alerten och var väldigt seg mest hela loppet. Jag vet inte om det var en humörsak eller om han inte var på topp. Han gör det jättebra fast han inte har sin bästa dag, sa Örjan Kihlström.

Stolpe in för Nordström i stofinalen
I E3-finalen för ston tog Per Nordström planenligt ledningen med favoriten Islay Mist Sisu. Efter en inledning på 1.11,9 första 500 metrarna öppnade hon varvet efter 1.12,9. Men Islay Mist Sisu var illa ute mitt på upploppet då Ain’t Misbehavin, som Öran Kihlström tidigt sänt fram utvändigt om ledaren, hade kopplat greppet. Men den sistnämnde galopperade snöpligt med segern på gaffeln kort före mål och vips var Islay Mist Sisu en vinnare.

 

Islay Mist Sisu pris.jpg- Vi var ju slagna men hade stolpe in idag och inte stolpe ut som vi har haft i tidigare finaler. Hon är ju pilsnabb och jag körde bara på safety till ledningen och behövde aldrig trycka av henne. När Örjans häst galopperade så var det en annan häst som kom fort längre ut men jag hade en go känsla över mål, sa Per Nordström.

Populär hemmaseger inledde
Det blev en populär hemmaseger i V75-inledningen där Oskar Kylin Blom vann med egentränade Showtimejackflower. Efter en pangstart från spår fem i volten tog hästen hand om ledningen direkt och släppte sedan till Iceland Radio. Den sistnämnde blev het på kuppen och låg på hela vägen, samtidigt som Showtimejackflower fick en smörresa i rygg på ledaren. På sista bortre långsidan lyfte Kylin Blom ut sin häst i andraspår och han kopplade greppet direkt in på upploppet på ledaren. Showtimejackflower försvarade sig sedan till en säker seger, före en bra spurtande Bear Hope som blev tvåa.
- Jag har sagt hela veckan att det kan vara en häst att tänka på för de som letar en skräll. Men jag kunde inte riktigt tro på det förrän jag gjorde provstarten för där var han så rapp och fin. Jag ville gärna ha rygg på Örjan och den hästen blev het så jag körde mest mot de bakom och jag körde mycket mot Kajs häst som satt i rygg på mig hela vägen. Jag fick chansen att gå ut på bortre långsidan trots att det kanske var lite tidigt men i sista sväng tyckte jag att det här kan bli riktigt bra om ingen kommer. Han är fantastiskt läcker, sa Oskar Kylin Blom.

Esprit Sisu slog av en hetsig favorit i guld
Favoriten Milliondollarrhyme tog planenligt hand om ledningen i Gulddivisionen efter en bit och fick bestämma tempot i lugn fart, 1.13,6 första 500 och 1.14,4 första varvet. Men Milliondollarrhyme började skruva upp sig redan 1800 meter kvar och blev väldigt pigg i ledningen. Fredrik B Larsson låg bakåt och brottades med hästen som ödslade mycket krafter i onödan. Han blev trött den sista biten och kunde inte svara vinnande Esprit Sisu som avslutade vasst för Daniel Wäjersten. Efter ett lopp i andra par utvändigt lyfte Wäjersten ut sin häst och svarade attack när Antonio Trot och Claes Sjöström angrep. Men i slutkurvan vek Wäjersten ner på innerspår igen vilket skulle visa sig vara ett vinstgivande drag. När han kom ut in på upploppet så hade hästen krafter nog att kunna ta sig förbi favoriten kort före mål.
- Han var verkligen värd det här för han har gjort många bra prestationer och har varit med i guldcirkusen. Han har gått igenom klasserna på lördagarna och måste vara en fantastisk hästar för ägarna, sa Daniel Wäjersten.
Fredrik B Larsson var besviken på att Milliondollarrhyme skruvade upp sig i ledningen och förlorade loppet på det.
- Det blev stumt sista 50. Han gjorde vad han kunde men hade inte mer att ge. Han taggade upp sig och lade bort mycket krafter. Banan är väldigt lös och jobbig på innerspåret. Han var lugn i ledningen och jag körde ingenting men 1800 kvar så bara biter han i och drar iväg så mycket han orkar. Det går inte på 2600 meter, sa Fredrik B Larsson.

Känslosam seger och glädjetårar
Sourire Frö gjorde sin andra start för nya tränaren Ulrika Wällstedt och efter att ha suttit fast för länge i V75 förra gången, kom nu en riktig fullträff. Erik Adielsson körde tidigt till ledningen och Sourire Frö fick sedan rejäl press på slutrundan av utvändige Santos de Castella. Den sistnämnda såg ut att ha kopplat greppet och avgjort loppet i sista sväng. Men Sourire Frö vägrade att ge sig och visade ett hjärta av guld när han kontrade snyggt in på upploppet till en lätt seger. En mycket känslosam sådan för Ulrika Wällstedt som grät glädjetårar.
- Det är otroligt stort att få ta hand om en sån här häst som köptes för en ansenlig summa pengar och det är vi inte bortskämda med. Vi hade en häst som gick bort på Åby och idag bestämde jag mig för att plocka fram hans huvudlag och det finns någon mening med allt. Jag har inga ord, jag är bara tacksam, sa Ulrika Wällstedt.

Reijo justerade och ändrade till seger
Perpetuate galopperade bort sig som klar favorit i V75 förra gången. Men efter lite småjusteringar i balans och utrustningen av tränaren Reijo Liljendahl gick det betydligt bättre. Perpetuate avgjorde till en säker seger trots en löpning utvändigt om ledaren. Han var bara bäst och imponerade i händerna för Per Lennartsson. Ledande Tattoo Avenger blev ett lätt byte över upploppet.
- Jag vill inte blåsa upp mig men vi hade justerat lite småsaker idag. Det hjälpte till och jag tror att det här är en bra häst som det är utveckling i, sa Reijo Liljendahl som lät Perpetuate tävla tävla barfota fram och med skor bak istället för barfota runt om som senast.
V75 avslutades med att startkatapulten Chapuy flög iväg till ledningen och det var aldrig något snack om spetsstriden. Han drog sedan i ett jämnt 1.11-tempo hela vägen och hade inga problem att dansa undan över upploppet för Åke Lindblom till en lätt seger. Vinnartiden blev 1.11,1/1640a och tvåa blev bra spurtande Oxidizer.

Publicerad söndag 22 augusti 2021.