Nordström fällde storfavoriten – Lövgren i långa loppet

Cokstile var dunderfavorit på Tingsryd men spelarna hade inte räknat med dansk dynamit.
I sista steget fällde Apapmand och Per Nordström favoriten – och såg till att merparten av spelarna fick riva sina kuponger.


Cokstile kom närmast från start i Hugo Åbergs Memorial och imponerande före det med seger på 1.09,1 i Kalmar. Med det i ryggen gjordes italienaren till skyhög favorit när Grand Slam 75 under söndagen avgjordes på milebanan i Tingsryd. Men Cokstile, som var streckad till 85 procent, fick oväntat sträcka vapen.
Favoritens baneman kom från Danmark. Nioårige kämpen Apapmand, som tränas av Anders F Jensen, fick Per Nordström i sulkyn och tillsammans hittade ekipaget en perfekt resa i andra par utvändigt. Cokstile anförde loppet men såg inte riktigt ut att ha sin bästa dag och då den formtoppade dansken, som kom med tre raka segrar på hemmaplan, attackerade för fullt in över upploppet hårdnade det till ordentligt vid målpassagen. Målfotot fick sättas under lupp - men avslöjade att det var Apapmand som satt nosen först. Segern, värd 100
000 kronor, togs på 1.10,4 över 1609 meter autostart.
- Jag var inte hundra säker men jag hade en god känsla. Jag visste på förhand att det inte var någon mening med att ladda iväg, men vi fick ett drömlopp i ryggar i stället. Det här är en riktig krigare, en fajter som var gynnad av det långa upploppet. Vi var inte först förrän i det allra sista steget, det var en mycket strong prestation, sa Per Nordström i vinnarcirkeln.

Oscar L.A överlägsen i Stayermästaren
Stayermästaren fick se en överlägsen vinnare. Joakim Lövgren avancerade tidigt fram Oscar L.A till ledningen och efter den manövern var det schack matt. Den tuffe femåringen tänjde bara på stegen och försvann ifrån konkurrenterna över upploppet med många längder ned till vasst spurtande Galantis. Distansen 2413 meter autostart, således ett och ett halvt varv i Tingsryd, klarades på 1.11,9.
Mycket rejäl insats av Stefan P Petterssons jänkare Hipster Am. Körd av Stefan Persson fick hästen göra grovjobbet utvändigt om ledaren, pressade sig till front i den sista kurvan och höll trots det tuffa upplägget säkert ifrån sig uppvaktningen till slut. 1.11,3 över 1609 auto var vinnartiden.
Ett i det närmast identiskt scenario sågs när Caramelle T.T bärgade segerbucklan i stoloppet. Med sin tränare Fredrik Persson som sällskap fick hon vandra den tunga vägen, ansattes hela upploppet ned av Jeopardy, men höll urstark undan på strålande fina 1.10,7 över 1609 auto, vilket var banrekord.

Staro on the Rock direkt för Riordan
Fyraårige Staro on the Rocks gjorde första framträdandet i regi Jerry Riordan. Det slutade med succé på direkten. Med Kevin Oscarsson vid tömmarna fick vinnaren göra loppet utvändigt om ledande Spartak Face och loppet ändade i en stenhård slutstrid de båda duellanterna emellan. Men målfotot var till Staro on the Rocks fördel - seger på 1.11,2 över 1609 auto.
Conrad Lugauers Mister K.O.Z utnyttjade Tingsryds långa upplopp. Från ledningen såg fyraåringen ut att vara slagen när Ninja Zon kopplade ett klart grepp ur sista kurvan, men ledaren tog sig tillbaka och kontrade till vad som till slut blev en säker seger. Mister K.O.Z noterades för karriärens 4:e seger i 6:e starten på tiden 1.11,8 över 1609 auto.
Robin Hood, tränad av Åbys Mats Olsson, fick tuffa hela montéloppet först utan rygg men visade sig ändå var loppets mest rejäla. Med Anna Erixon i sadeln avgjorde valacken i en tät slutstrid på tiden 1.13,0 över 1609 meter auto.
Utanför GS75 noterar vi en skrällseger för Thomas Uhrberg som vann med 61–oddsaren Nocco och en mer väntad seger för Rare Magic (Johnny Takter/Ola Samuelsson).

Publicerad söndag 15 augusti 2021.