Francesco Zet imponerade – Per Nordström kvalade in två

Francesco Zet, kan det vara nästa stjärna från stall Daniel Redén?
Av insatsen på Romme när det kördes uttagningar till E3 att döma, talar en hel del för det.
Treåringen såg bländande fin ut när han avgjorde från utvändigt ledaren. Men Per Nordström utmanar – han kvalade in två hästar.


Inför de förra uttagningarna till E3 blev Francesco Zet sjuk och fick strykas. Med ett sju veckor långt tävlingsuppehåll i ryggen gjorde Daniel Redén-treåringen ett nytt försök när uttagningarna till korta E3 kördes på fredagskvällen. Och det försöket hette duga, kan man minst säga.
Med Örjan Kihlström i sulkyn fick Francesco Zet kliva fram och göra jobbet utvändigt ledaren. Inga problem alls, visade det sig. Anförande Dowhatyoudodowell var maktlös att svara när Father Patrick-sonen växlade upp in över upploppet. Francesco Zet såg ut att vara på en joggingtur när han lämnade undan med ett par längder sista biten, för seger på 1.12,1 över 2140 auto.
- Det är en otroligt bra häst alltså. Huvudet har inte varit med honom riktigt, men han var bättre i dag. Han har inte riktigt fattat vad det går ut på än, men helvete vilken kapacitet… Korta E3 gillar jag kanske inte riktigt men den här springer mest och sover, så jag ville ta ut honom här och få honom att tända till. Jag kanske inte är så överraskad över insatsen, för jag vet hur bra hästen är, men han kommer nog gå framåt till finalen, sa Daniel Redén.

Islay Mist Sisu imponerade stort
Per Nordström hade två hästar med sig till Romme. Felix Orlando var jättefavorit i sin uttagning för hingstarna och valackerna, men kunde inte motsvara förväntningarna denna kväll. Det gjorde dock Islay Mist Sisu i stoklassen. Från bakspår och utan skor på hovarna tog Uppfödningslöpnings-ettan från i fjol sats via spåren, svepte fram och satt i spets med 900 meter kvar. Därifrån dominerade hon. Återstoden av loppet blev en ren defilering, Islay Mist Sisu var överlägsen på 1.12,1a över 1640 meter.

- Det var lite galopperande hästar från början, men när fältet väl formerat sig så valde jag att dra i högertömmen. Jag tänkte väl först sätta mig på utsidan men när jag tryckte på gasen så kände jag att vi nog kunde köra till och skulle få överta. Hon har suttit fast på sistone, men det hade vi till godo i dag, sa Per Nordström.

Slog till direkt för Björn Goop
Felix Orlando spetsade i sitt försök och höll jämnt tempo, men var slagen när man nådde upploppet. Segern i stället till Ambrosius i första starten för Björn Goop. Uncle Lasse-sonen, senast tvåa i Breeders Course, hittade loss från tredje par invändigt och avgjorde säkert sista biten före rappt avslutande Immanuel K. och vann på 1.12,0 över 1640 auto. Felix Orlando ändå vidare till final som fyra, passerad av utvändigt ledaren travande Herecomestheboom.
- Han gick bra. Hästen kom till mig i fint skick, kändes bra och avslutade bra. Jag kände att han hade krafter kvar i sista sväng, vi hade tur och kom ut mellan hästar men jag gillade de där sista 150 meterna, han sträckte på sig och ville kriga, sa Björn Goop om nyförvärvet.

Bouillabaisse får en ny chans
Bouillabaisse kan se fram emot en ny E3-final. För sin tränare Oskar J Andersson fick hon varva efter 16,5 första varvet och behövde aldrig släppa ifrån sig kommandot. Utvändigt travande Breeze blev förvisso närgången till slut, likaså fint spurtande Chatty Kronos, men ledarinnan hade händelserna under kontroll på 1.14,2 över 1640 auto.
- Det är otroligt stort alltså. Jag har inte hållit på så länge som egen tränare och det är ju drömmen att vara med i de här stora unghästloppen och nu är vi i final i alla fall, sa Oskar J Andersson.
Lacille Boko galopperade som en favorit i långa E3. Nu får Svante Båth-stoet en ny chans. Efter det att uttagningens favorit Seventh Heaven gjort bort sig direkt i starten kunde Erik Adielsson säkert ta hand om täten med Lacille Boko. Där stannade hon till mål, säkert före uppvaktande Ain’t Misbehavin. 1.12,4 över 1640 visade klockorna.
- Det kändes helt stabilt, hundra procent, inga problem. Hon har mycket nerv i sig men det har de kontrollerat på ett fint sätt. Hon slår knut på sig själv ibland men har ett gott hjärta, sa Erik Adielsson.
Ett lopp för kallbloden avgjordes också. När favoriten Guli Fantom väl travat in sig och kommit till ledningen var det klart. Jörgen Westholms fyraåring drog musten ur konkurrenterna för att överlägset ta tredje raka.
Finalerna i E3 körs i Gävle den 21 augusti.
Sex rätt gav 2568 kronor. Fem rätt 26 kronor och på 4 rätt jackpot.

E3 hingstar och valacker
1640 auto:
1. Ambrosius (Björn Goop)
2. Francesco Zet (Daniel Redén)
3. Immanuel K. (Daniel Wäjersten)
4. Dowhatyoudodowell (Peter Rudbeck)
5. Herecomestheboom (Mikael Cedergren)
6. Felix Orlando (Per Nordström)
7. Chipper Kronos (Svante Båth)
8. Correct W.F (Robert Bergh)
9. Power Doc (Åke Lindblom)
10. Ploquepin (Fredrik Wallin)
11. Amazing Hazel (Johan Untersteiner)
12. Dozen of Oysters (Claes Sjöström)

E3 ston
1640 auto:
1. Bouillabaisse (Oskar J Andersson)
2. Islay Mist Sisu (Per Nordström)
3. Lacille Boko (Svante Båth)
4. Florence Ima (Mattias Djuse)
5. Breeze (Claes Sjöström)
6. Global Celebrity (Mattias Djuse)
7. Impala Am (Daniel Wäjersten)
8. Polar Operation (Stefan Melander)
9. Ain't Misbehavin (Jerry Riordan)
10. Chatty Kronos (Jerry Riordan)
11. One Night Only (Jimmy Nilsson)
12. Amoa Queen (Fredrik Persson)

Publicerad lördag 7 augusti 2021.