Dubbla E3–chanser för Per Nordström

Hans unghästar har gjort en sagolik säsong så här långt.
På lördag kan nya storloppstitlar bärgas.
Per Nordström kan ta hem båda E3-finalerna.


Stallets fanbärare tillika kungen bland landets fyraåringar, Önas Prince, har vunnit Konung Gustaf V:s Pokal, Sprintermästaren och Ina Scots Ära. När de långa E3-finalerna avgjordes i juli var Felix Orlando starkast bland hingstar och valacker och Good Vibes knep andraplatsen i stofinalen. Dessutom har Islay Mist Sisu vunnit Guldstoet. Per Nordströms unga stall, endast två av 40 hästar är äldre än fyra år, gör en magnifik säsong och ståtar med 29 i segerprocent och över sju miljoner kronor insprunget.
- För några år sedan gick jag ut med att jag nischar in mig på unghästar och siktar på de här stora loppen. Det är det vi jobbar för och vi har lyckats riktigt bra, därav de fina resultaten, säger Per Nordström och lyfter fram sin nybyggda gård som den viktigaste grundpelaren i framgångarna.
- Vi har byggt på jungfrumark där det aldrig har varit hästar tidigare. Vi har väldigt fina banor, både mjuksand och en jättefin rundbana, och lösdriften här gör också att unghästarna mår bra, säger Jägersrotränaren och utvecklar:
- Så här under pandemin har det varit enkelt att förklara för folk hur viktigt det är att hålla avstånd även för hästar. Våra hästar går oftast bara två och två och slipper därför halsinfektioner och sådant som kan sprida sig när de står inne i ett stall. Lösdriften gör att de får röra sig mycket och att de håller sig friska och kan träna på mellan loppen.
Per Nordström har dessutom format alla sina framgångsrika unghästar efter sitt koncept från dag ett.
- Så är det faktiskt, att alla de här jag har lyckats bra med har jag valt ut som ettåringar, kört in och sedan tränat hela tiden. Det är också en stor del i framgångarna, att jag har kunnat forma hästarna själv från början.

Kan ta E3-dubbeln
På lördag väntar jackpotkryddade V75®-tävlingar i Gävle, sjurättspotten beräknas uppgå till 50 miljoner kronor, och russinen i kakan är årets andra omgång med E3-finaler. Den här gången är det 1
640 meter som gäller och precis som i de långa E3-finalerna har Per Nordström kvalat in hästar till båda finalerna. Felix Orlando (V75-2) har chans att bli dubbel E3-mästare, men han stod inte riktigt att känna igen i sitt uttagningslopp. Spelad till storfavorit föll han tillbaka till fjärdeplatsen från ledningen.
- Han behövde det loppet i kroppen för att komma upp i sin fulla kapacitet.
Han hade tränat på efter E3-segern men inte fått någon tuffare genomkörare och blev därför lite seg i muskulaturen av tempot som var. Hjärta och lungor var det ingen fara med men han behövde den urblåsaren. Han har känts piggare i träningen efter det och nu tror jag att han är tillbaka till den riktiga toppformen.
Spår sex bakom startbilen, hur ser du på loppet?
- Han är riktigt startsnabb men senast hade han inte riktigt fokus på uppgiften utan bråkade och tjorvade med munnen och tog inte tag i grejerna. Vi har inte hittat något bekymmer i munnen på honom men bytt bett hemma i träningen och det är vi väldig nöjda med. Jag tror att han kommer öppna mycket bättre på lördag.
Kan han till och med blåsa till ledningen?

felix-orlando-780784.jpg

- Osvuret är bäst och jag tror att Redéns häst (Francesco Zet) kan öppna bra. Det kan Dowhatyoudodowell också. Men min kan öppna fort när han är med och fokuserad på uppgiften.
I försöket gick han barfota runt om men nu är han anmäld med skor bak. En ny balans för honom.
- Han nötte ner bakhovarna ganska rejält i tån och han gick så bra med tåskor bak i förra E3-finalen så han kommer gå med det igen. Dessutom åker jänkarvagnen på igen och så blir det rycktussar för första gången. Det tror jag kommer ge bra effekt.
Hur bra chans har han att ta "E3-dubbeln"?
- Jag tror att han är med bland de tre främsta. Sedan är det löpningsförloppet som avgör.

"Tror att vi sitter i ledningen"
I stonas final är det Islay Mist Sisu (V75-6) som representerar stall Nordström. I fjol slog hon Felix Orlando när hon vann Svensk Uppfödningslöpning och hennes hittills största triumf i år kom i Guldstoet. Uttagningsloppet till E3 vann hon mycket enkelt från ledningen.

imageh5s1q.png

- Hon var kanonfin i uttagningarna och toppformen sitter där. Jag hade gett henne två snällare lopp där hon satt fast inför det när formen kanske var lite nedåt men nu senast kändes hon bländande fin i både värmning och provstarter. Därför valde jag att köra offensivt och det var inget snack om att hon var bästa hästen.
Islay Mist Sisu har visat en blixtrande startsnabbhet och från spår två bakom bilens vingar är taktiken given.
- Läget är mycket intressant och hon kommer tävla barfota runt om precis som senast. Nu blir det dessutom jänkarvagn igen och rycktussar för första gången. Jag tror att vi sitter i ledningen och då får de andra göra jobbet utvändigt.
Det här låter som en riktig toppchans...
- Ska jag hålla någon av mina före den andra väljer jag henne. Hon har det bättre läget och var så fin i försöket så jag tror på något lite bättre chans med henne, även om Felix Orlando är uppåt i form han också.

Publicerad måndag 16 augusti 2021.