Derbyt – inget lätt arv

När Svenskt Derby reds på Jägersro nyligen så skrevs det lite av galopphistoria. Nicolaj Stott red vinnande Stroxx Carlras och därmed hände det att far och son blivit Derbysegrande jockey. 1972 vann pappa Ken Stott på Moonbeam. Albert Klimscha vann 1953 Derbyt på Tramontana och sonen Albert Klimscha Jr upprepade bravaden både 1970 på Rasputin och Cross Purpose 1977.


I travet är det vanligare med att arvet går vidare far-son som aktiv tränare och/eller körsven. Men när det gäller Derbyt är det ovanligt med detta arv gällande segrar i det ”Blå Bandet”, det finaste man kan vinna. Faktiskt är det så, att det i Sverige bara har hänt en gång att far och son vunnit Svenskt Travderby - 1983 Bo W Takter med Micko Fripé och 2007 sonen Johnny med Commander Crowe! Nära var det också för yngsten Jimmy Takter 1995 då han kom från USA och var tvåa med Mr Lavec men som favorit inte kunde rå på Good As Gold och Mats Rånlund.

imagemejga.png

Att familjen Takter blev först var väl knappast någon högoddsare. Men någon kanske överraskas av att vare sig familjen Goop eller någon från Nordinklanen lyckats med ena här bedriften. Olle Goop fick aldrig sitta bakom en vinnare i Svenskt Travderby men ättelägget Björn vann 2005 med Conny Lobell. Pappa Olle var som bäst tvåa med Intact 1986, målfotoslagen av Jet Ribb och Per-Erik Eriksson.
Bröderna Nordin var i många år stora dominanter och Sören var - och är! - Derbykungen med elva segrar. Sex av dessa på Jägersro, det var ju så illa några år att Jägersro av fick dela Svenskt Travderby med såväl Solvalla 1933-65 som Åby 1955-64. Men vare sig Gösta, Gunnar eller Sören ”nedärvde” någon Derbyvinnare även om Sörens söner Ulf och Jan haft stora framgångar.
Örjan Kihlström vann i år sitt fjärde Travderby med Who’s Who. Han kommer från en gedigen travsläkt i Bollnäs/Solvalla men pappa Ivar var aldrig någon Travderbyvinnare.
Torbjörn Jansson vann 2011 med Beau Mec och hans pappa Torsten vann faktiskt ett Derby 1963, men det var Kallblodsderbyt med Steggson.
Inte heller i Danmark hittar vi - med reservation för de tidigaste åren - någon släktskap i rakt nerstigande led i Travderbyt som kördes första gången 1898.
I Norge, däremot, har Geir Vegard Gundersen suttit bakom sex vinnare och sonen Magnus Teien Gundersen två. Första norska Travderbyt kördes 1932.
I Finland var Allan Korpi ett stort hästsportnamn men vann aldrig Suomalainen Derby i statistiken från 1970. Däremot har hans tre söner Pekka, Heikki och Illka alla vunnit det finska Derbyt.
Vem vet, nästa generationsväxling i Svenskt Travderby kanske kommer från familjen Kolgjini? Pappa Ludde vann 2013 med Mosaique Face och det är väl ingen högoddsare att sonen Adrian tar över stafettpinnen i Travderbyt?! 

Kanske Peter Untersteiner, som när detta skrivs tagit time-out från körningen, tangerar sonen Johans seger med Cyber Lane från 2017.
Eller blir det Rickard eller Anders, söner till årets vinnare i Hambletonian Åke Svanstedt, som vann med Drewgi 1996? 

Text: PETER KASTENSSON
FOTNOT: Förtydligande - den här texten gäller körsvenner i Travderbyt. 

Publicerad söndag 29 augusti 2021.