Brambling vann kampen mot klockan

Han vann Kriteriet i fjol och tjänade fyra miljoner på ett bräde.
En oturlig skada stoppade Brambling i våras – och det har varit en kamp mot klockan för att hinna i form till Derbykvalen.
Men nyligen gjorde han en mersmakande comeback och tränaren Daniel Redén bestämde sig för att satsa mot Derbyt.
– Vi var skitnöjda med hästen och han har tagit loppet kanon, säger Redén.


Det har blivit dags för en av travårets mest spännande kvällar, nämligen uttagningslopp till Svenskt Travderby och Derbystoet. Daniel Redén är på plats med tre hästar på Jägersro och en av dessa är fjolårets kriterievinnare Brambling. Han skadade sig dock oturligt i våras då han fick en pinne i hoven efter att han vunnit sitt försök till Kungapokalen. Men istället för finalen blev det veterinärhögskolan i Uppsala där han fick vård för sin skada. Sedan har det varit en kamp mot klockan för att hinna träna upp Brambling i tid inför Svenskt Travderby. Han gjorde nyligen comeback på Åby och blev trea efter en invändig löpning för Örjan Kihlström som inte pressade hästen det minsta. Det var länge inte alls aktuellt att Brambling skulle kunna vara med och kvala till Derbyt och det är först de senaste veckorna som Daniel Redén ansåg att det kan gå. Det blev dock otur i spårlottningen med bricka elva i sitt försök, V75-2.
– Det var verkligen ett stort nej på att han skulle vara med. Sedan gick det fort på slutet och jag valde att ta ut honom förra lördagen på Åby. Vi var skitnöjda med hästen och han travade bra och har tagit loppet kanon. Han är glad och pigg men det är ju surt på läget här. Men vi är i alla fall med och Brambling har hög kapacitet i grunden, säger Daniel Redén.
– Egentligen har jag inga krav alls så här tidigt tyvärr men det är kul att vara med och om han lyckas kvala in till finalen så tror jag att han kommer att gå framåt otroligt mycket. Men det är långt dit.

”Gav honom ett rejält pass – kändes fin”
Solvalla-tränaren har ytterligare en häst med inom V75 och som också ska försöka kvala in till travsportens blå band. Det är Mister Hercules som startar från spår tio i V75-6. Hästen blev tvåa i sitt försök till Sprintermästaren men galopperade sedan som slagen 300 kvar i finalen.
– Jag körde honom häromdagen och gav honom ett rejält pass. Han kändes bra men även han har ett risigt läge och det är inte lätt när man har bakspår. Det är svårt att säga hur loppet blir kört men han känns väldigt fin.
Vem är bästa chansen av dina två?
– Normalt ska det vara Mister Hercules. Han har inte haft något avbrott i sin träning även Brambling har överraskat förut men normalt är det Mister Hercules. Han har ju tränat på och vi har siktat mot det här, säger Redén.

”Det var 50/50 vilket lopp det skulle bli”
Till sist kollar vi läget med Honey Mearas, som vann Stochampionetet och som nu startar i tisdagskvällens avslutande lopp och ska försöka kvala in till Derbystoet. Men tränare Redén funderade länge och väl om han inte skulle välja att gå ut och möta grabbarna i derbykvalen istället.
– Det var 50/50 vilket lopp det skulle bli. Jag tycker att hon har de kvaliteterna för en märr som skulle behövas för att vara med i ett derby. Men det fick bli så här. Hon är ju så jäkla stark och bra på 2600 meter men nu är det lite kortare men hon har gått bra över 2100 också.
– Innerspåret är inte bra men jag tror att hon kan öppna bättre än vi tror. Hon känns väldigt fin hemma i träningen så hoppas att det löser sig bara.

Publicerad tisdag 24 augusti 2021.