Stephanies succé – alla hennes hästar vann lopp inom tio dagar

För en travamatör är det stort att träna och äga en vinnare.

Jägersroamatören Stephanie Werder har tre hästar på sin träningslista – och samtliga vann lopp inom tio dagar.


– Otroligt, men alla har fått ett lyft sedan vi flyttade till Kvarnby, förklarar hon.

På lördag, vid Jägersros V75–dag, startar hon stjärnan Namur – men nu överlåter hon tömmarna till toppkusken Erik Adielsson.

För den breda allmänheten är kanske Stephane mest känd som montéryttare, men hon har breddat sig och är numera både tränare och kusk.

Men vi tar oss tillbaka i tiden och hittar ”travröttrerna” i Norge. Det handlar om Frode och Atle Hamre, om Gro Anita Nordby (skötare till världsstjärnan Thai Tanic) och inte minst hästen San Soir.

– Jag lärde mig mycket, Hamre är en perfektionist och det var en otroligt rolig och lärorik tid.

Idag är alltså Stephanie amatör, håller till i kommunens stall i Kvarnby och har bara en kortare skritt-tur ner till Jägersros stora träningsanläggning. Hennes filosofi är att hästarna ska tränas individuellt, att varje häst har en personlighet som ska tas tillvara.

Just nu har hon alltså tre hästar som hon ansvarar för:

  • Clintan Sisu, 9 år, som tjänat 253 393 kr.
  • Dynamic Raja, 8 år, som tjänat 240 795 kr.
  • Namur, 6 år, som tjänat 139 009 kr.

Clintan Sisu och Dynamic Raja är tacksamma för Stephanie, båda har vunnit i trav och monté. Namur får anses vara mest talangfull, men han ännu så länge bara startat framför sulky.

Namur köptes från Tyskland hösten 2019, han var inte billig om man räknar i kronor och öre. Men Stephanie har ett annat sätt att se på saken.
– I förhållande till sin kapacitet var han billig.

Nu var det inte en häst i tävlingskondition som kom hem till Stephanie utan det skulle dröja närmare ett halvår innan han kom till start – och vann direkt.
– Men han var lite ringrostig då och det var många som avrådde mig till köpet innan jag slog till. Nu är jag så tacksam att jag tog chansen och använde min kunskap för att förvandla honom till min egna reklamhäst.

Men säg den saga som inte innehåller en del dramatik. Namur drabbades av en hjärtmuskelinflammation och karriären fick ett stopp. Men nu är han tillbaka, visade form som tvåa för Kim Eriksson och vann sedan lopp tillsammans med Stephanie.

På lördag ska alltså Erik Adielsson försöka ta andra raka.
– Oj, jag är sjukt nervös. Jag tror knappt att jag törs titta på loppet.

Privat jobbar Stephanie med e–handel. Hon jobbar 80 procent för att hon ska hinna med sina tre hästar, men de snabba segrarna i början av året har gett henne lite att fundera över.
– Jag har fått förfrågningar om att ta fram en andelshäst och andra som undrat om jag inte borde gå ner till 50 procent för att hinna med lite fler hästar.

Tanken lockar Stephanie, men hon vet också vilken tuff bransch det är – och en fast inkomst i botten känns som en bra trygghet.

Sen måste vi undra om hon aldrig funderat på att bli en ren montétränare?
– Nej, det går inte. Montésporten är helt enkelt för liten och det kan dröja innan du hittar lopp som passar dina hästar. Det är också därför fler och fler av montéspecialisterna också börjat köra i sulky.

För Stephanie har karriären precis börjat, hon är öppen för att satsa lite mer – och årets framgångar har öppnat en del möjligheter.

Det är inte alla amatörer som ser alla sina hästar vinna inom loppet av tio dagar, som har en segerprocent på 43 och som både kan köra lopp och rida monté.

Publicerad torsdag 8 april 2021.