Seger för Felix Orlando och Per Nordström i Vårfavoriten

Ett offensivt upplägg utlovades i Vårfavoriten på Solvalla den 14 april.
Per Nordström körde till ordentligt med Felix Orlando när bilen lämnade i Vårfavoriten på Solvalla och vann treåringsloppet från ledningen efter att ha pressat en konkurrent i galopp.
– Vi åker inte hit ända från Skåne för att lägga i backen, sa Jägersrotränaren efter loppet med 200 000 kronor till vinnaren.


Vårfavoriten (ingående i Kriterieserien) innehöll endast sju hästar vilket är en ganska vanlig syn i unghästloppen så här pass tidigt på säsongen. I fjol vann Per Nordström båda avdelningarna i treåringsloppet på Solvalla, då med Önas Prince och med Tiny Rocket där den senare vann stonas uppgörelse. 2021 höll sig unghästexperten Nordström framme igen i den öppna klassen och kammade hem förstapriset 200 000 kronor.

Felix Orlando var trea i finalen av Svensk Uppfödningslöpning i fjol. Med en lugnare årsdebut innanför västen för någon vecka sedan var det dags för offensivare takter i loppet på Solvalla.
Jorma Kontio satt några hack innanför bakom bilens vinge och tog ledningen med Daven Port. Felix Orlando syntes dock direkt på utsidan och i mitten av den första kurvan rullade Timo Nurmos häst över i galopp och andrahandsfavoriten kunde ta över.

Första 500 meterna klockades till 1.10,0. Nordström fick sedan ta det lugnare i 500 meter och låta Felix Orlando pusta lite.

Strax innan varvningen lät Örjan Kihlström storfavoriten Chipper Kronos glida ut från plankan till positionen utvändigt ledaren men Svante Båths häst sågs aldrig med chans.

Trean från Svensk Uppfödnings-löpning gjorde ett gott dagsverke och höll undan till seger före starkt spurtande Indigo Sisu som bara var en halv längd efter i mål.
Segertiden 1.14,6 över 2140 meter, auto.
– Han sträckte verkligen på sig och det var full fart över mål. Han klarade det här med att resa riktigt bra. Vi håller på att skola in honom för att bli en riktig tävlingshäst inför alla större uppgifter som kommer, sade Per Nordström.

I Vårfavoriten för ston gick Svante Båth segrande ur striden med Lacille Boko som kördes till seger av Ulf Ohlsson. Här var Good Vibes och Per Nordström fyra.

Solvalla körde saxat med Åbytravet. V86-7 blev ett händelserikt lopp där O.M.Faststeep spurtade till seger efter en smygresa till tränare Per-Ola Åkessons stora glädje.

Favoriten Harper Seabrook tappade aktionen och galopperade i sista sväng, och i samma veva kom luckan för Marc Elias och O.M.Faststeep som avgjorde på ett snyggt sätt före Conny Görtz Unit Brodde och Peter Ingves.

Snygg amatörtränardubbel!
En favoritseger blev det i den korta versionen av Xpresstayern, den över 2640 meter. Jörgen Sjunnesson drog musten ur motståndet med Fromheaven Idzarda. Tuffa 1.13,0 första 1000 stoppade inte Åbytränaren Per Henriksens häst.

Text: MIKAEL WIKNER/KANAL 75
Foto: TR BILD

Publicerad torsdag 15 april 2021.