En gammal hjälte kommer tillbaka

Erik Berglöf har haft fantastiska framgångar och därmed minnen från Jägersro. På lördag är han tillbaka och jagar andra raka V75–vinsten med Witty.


– Det är ju inte så ofta jag är nere hos er numera, men jag har alltid trivts väldigt bra på Jägersro, säger Erik och skrattar. Men jag tror det blir tufft att vinna den här gången, jag är glad om vi kan få med oss en liten slant hem.

Men vi kanske ska börja med att ge den yngre generationen en liten historielektion, det är ju trots allt 30 år sedan han han vann Derbyt med Sans Rival, följde upp med att kopiera bedriften med Utini året efter och vann sedan historiens första V75–lopp med Copiad – samtliga tre segrar på Jägersro.
– Fantastiska minnen från Jägersro och extra roligt att Copiad fick vinna det första V75–loppet någonsin.

Det hörs på Erik att dubble Elitloppsvinnaren Copiad fortfarande betyder väldigt mycket för den glade värmlänningen Berglöf. Åren där i början av –90 talet var han med överallt. Gert Lengstrand skrev en låt om Copiad som Sven–Ingvars spelade in. Erik själv fick vara med och sjunga med Sven–Erik Magnusson (grannar på den tiden) och Berglöf syntes överallt.

Nu har han hunnit bli 68 år, har dryga dussinet hästar i träning på Färjestadstravet och njuter av livet.
– Jösses vad tiden har gått. Sen jag fyllde 50 har det bara swishat till. Men jag ska inte klaga, jag är pigg och mår bra.

Han sticker inte under stol med att han har en guldsits, ärvde ett mindre imperium efter pappa Roy. Ett företag som Eriks barn nu driver vidare. Själv njuter han av att pyssla med hästarna. Som Witty – hon som fixade första V75–segern på många år när hon vann på Färjestad under påskhelgen.
– Stopp nu. Det är bara två år sedan jag vann V75, men det var förstås i Norge så det kanske inte räknas. I Sverige var det rätt många år sedan.

Witty är förstås lite oberäknelig, men kan en hel del när det passar henne.
– Hon har kapacitet, men ibland så vill hon bara inte. Men jag är glad ändå, jag köpte henne som unghäst för 25 000 och nu har hon tjänat 500 000. Det är väl ändå rätt bra.

Vi kan förstås inte låta bli att prata Derby med Erik. Han är dubbel Derbyvinnare och på lördag avgörs och Michelsens Bil – Derby Trial 2021.

Några tips?
– Det såg ju inte alls ut så på min tid. Då var det inte lika många lopp innan, utan det handlade om kval och final. Sen vässade jag mina Derbyhästar med intervaller. Jag började tio dagar innan och körde tuffa intervaller varannan dag innan de fick vila någon dag innan loppet.

Det upplägget gav två skrällvinster i Svenskt Derby. Då firade han genom att stå på händer i Vinnarcirkeln. Blir det samma firande om Witty vinner på lördag?
– (skratt). Om jag får stå mot en vägg ska det nog gå – och om du håller i benen. Armarna klarar det nog.

Optimist har han alltid varit.

Publicerad fredag 9 april 2021.