Det krävdes en spark i baken för att Lars skulle börja köra lopp

Det krävdes en spark i baken från sambon Lise–Lotte Donnerfors för att Lars Hermodsson skulle börja köra travlopp.


I 30 år hade han fodrat och mockat, tidig morgon och sen kväll, kört sina träningspass i ur och skur och när det var dags för tävling selade han ut – och överlämnade sedan tömmarna till någon annan.

– Det är väl fem år sedan hon undrade varför jag inte körde själv utan bara gjorde allt skitjobbet, säger Lars och tillägger sedan:
– Idag kan jag ångra att jag inte börjat köra tidigare. Det är ju fantastiskt roligt och det har gett mig en nytändning.

Och det behöver inte vara en Elitloppsfinal och miljoner för att skapa glädje och stolthet. Inom loppet av några veckor vann Lars lopp på Åby (Frost Tabac) och Vaggeryd (Danz of Hope). Enkla 10 000 kronorslopp, men för Lars var det stort.
– Jag har två starthästar och båda har vunnit i år och jag körde själv. Jag är väldigt stolt.

Om vi tar lite bakgrund så driver Lars ett lantbruk utanför Vellinge. Han har alltid varit travintresserad och intresset grundades nog av farfar Birger Hermodsson. Birger ägde King Iran som vann många lopp för Sören Nordin och han hade även hästar hos Allan Lindskog.

– Jag fick följa med farfar in till Jägersro och på den tiden fanns inte Husiefältet utan de tränade på lilla banan, kanske 3-4 hästar i bredd. Kalle Pettersson, ”Pucken” Johnsson. Det var många profiler.

Lars fick lära sig att köra häst hos Gert Möller, började faktiskt ta kusklicens i mitten av 80–talet men så kom lumpen och han fick sälja sin starthäst.
– Jag hade inte långt kvar för att få min licens, jag hade registrerat en dress. Men den använde jag ju inte förrän drygt 30 år senare.

För under de första 30 åren var han alltså bara tränare. Han sköter grundträningen på hemmaplan, men har sedan inte långt in till Jägersro.
– Jag har lite grusvägar där jag kan köra, men också någon fältkant. Sen är jag nog inne på Jägersro två gånger i veckan och tränar.

Lite var det sedan så att han började tappa sugen där efter 30 år i skuggan, funderade nästan på att lägga av med sporten. Men fick en ny kick av att börja köra lopp. Och sakta har det tagit fart.

  • 2017: Då tog han sin kusklicens.
  • 2018: Två starter, ingen seger.
  • 2019: Femton starter, ingen seger.
  • 2020: 28 starter, två segrar.
  • 2021: Tolv starter två segrar.

Förra veckan åkte han till Kalmar för att köra en häst, nu ska han iväg till Vaggeryd för en styrning.
– Va, svarar han. Vaggeryd?

Lars hade satt upp sig som tillgänglig kusk och blev uppsatt på L’Equipe som tillhör en av de mer betrodda i loppet. Kanske fick Lars chansen för att han nu har två segrar på kort tid.

Tack vare sambons spark i baken (och all hennes hjälp med stall och hästar) och sonens hjälp med lantbruket så kan Lars nu åka runt och köra häst. Och det tänker han fortsätta med. I stallet finns treåriga Scarlet O’Heaven (Scarlet Knight–Rojales) som han förbereder för kval.
– Hon kan väl runt 1.20 för dagen, så jag hoppas kunna kvala henne under försommaren.

Och för ett par dagar sedan fick han tillökning. Hans M T Kornelia (den häst han körde sitt allra första lopp med) fick ett hingstföl med Scarlet Knight som pappa.
– Så travlivet leker just nu, tycker han.

Och har ni inte koll, så är hans bästa uppfödningen Candice King. Trea i uttagningsloppet till Svenskt Travderby bakom Torvald Palema och Crown Kemp.
– Hade han inte blivit störd av Crown Kemp och Robert Bergh i sista sväng hade han varit i Derbyt. Och Crown Kemp blev ju sedan tvåa i finalen.

Nu har Lars ett stort mål och det är att få köra fler lopp så att han får rätt att köra i alla typer av lopp.
– Skulle jag få fram en bra häst så vill jag köra själv. Jag gör ju det här för att det är så roligt.

Publicerad onsdag 28 april 2021.