Tomas Malmqvist till tusen segrar som tränare

Tomas Malmqvist har verksamhet i både Sverige och Frankrike, och hästarna går just nu mycket bra i båda länderna – stallets segrar strömmar in. I Frankrike har man vunnit 24 lopp i år och 13 av dessa under september och oktober. Calle Crown,en av Malmqvist segerhästar, är den som lyckats bäst. Han har tagit tre segrar i år och tjänat 1,3 miljoner kronor. Nu siktar Tomas, Calle och hela stallet på vintermeetinget i Paris.


En färsk utredning från Nordiska Travmuseet i Årjäng redovisar Tomas Malmqvist hela tränarkarriär inklusive alla segrar utomlands, men det var i Vomb det startade 1995.
– Jag fick en bra start som tränare när jag drog igång på hösten. Tassel Tutiluren var min första vinnare och han var också trea i Svensk Uppfödningslöpning. Nästa riktigt bra häst var Montana Chill och hon vann dubbla E3-finaler och var tvåa i Oaks minns Tomas.

Tomas karriär är lång och han har vunnit lopp i Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike och Nederländerna. Efter avstämning med flera länders förbund har Tomas till och med 23 oktober räknat in 1 014 segrar som tränare. Det betyder att hans inträde i Tusenklubben som tränare beklagligt passerat obemärkt förbi. Jubileumshästen att notera är Hector Eck i Halmstad 21 september i år.
– Jag visste att jag närmade mig men att jag var förbi tusen hade jag ingen aning om. I min släkt har vi jobbat med travhästar i generationer och att då nått en sådan här milstolpe känns stort säger Tomas Malmqvist vars morfar var Lars-Gustaf Nordensson, som drev framgångsrika Stall Saltvind.
220 av Tomas stallsegrar är tagna i närliggande Danmark. Där har Tomas vunnit Dansk Uppfödningslöpning (Kennedy och Rusty Dust), Danskt Stokriterium (Ragna Opal, Awesome Annie och Beatriz), Danskt Travkriterium (Hennessey, Rusty Dust och Empire), Danskt Stoderby (Ragna Opal) och Danskt Travderby (Nice Little Ärt och Tumle Dust). Lägg därtill seger i Danska Sprintermästaren (Kundun Östervang), Stosprintern (Parisienne) och Dansk Mästerskap för ston (Ragna Opal) och man förstår att Tomas trivts bra i Danmark.
– Alla segrar är såklart roliga men 2011 när vi vann både Danska Stokriteriet och Danska Travkriteriet samma dag var extra roligt.

Vinster även i de svenska unghästloppen

Men Tomas har också lyckats i de svenska unghästloppen. Tre gånger har han till exempel vunnit helgens storlopp Svampen. Segrar finns också i Treåringseliten (Sucre), Drottning Silvias Pokal (Backfire) och E3 (Uncertain Age).
– Backfire är utan tvekan en av mina bästa hästar och segrarna med henne var speciella då jag födde upp henne och vi var delägare när hon tävlade.
Tomas har även vunnit Breeders’ Crown, för 2- (Borups Powerful), 3- (Sillochnubbe) och 4-åringar (Backfire).
– Den första segern i Breeders’ Crown var den med Sillochnubbe på Axevalla 2006. Den segern betydde mycket för mig och den hamnar högt på min lista över mina roligaste segrar fortsätter Tomas.

Totalt har Tomas över 60 segrar i Frankrike (den första 2005 med Hennessey), varav de flesta har kommit de två senaste åren.
– Jag har hyrt in mig på en gård i Normandie där jag tränar mina tävlingshästar. Både hästarna och jag trivs där, berättar Tomas.
Det största ögonblicket i Frankrike är från 2014 då Tumble Dust vann Grupp I-loppet Criterium Continental, efter en stenhård slutstrid, på Vincennes i Paris.
– Den segern var stor och inte blev det sämre av att Backfire var trea i samma lopp minns Tomas med glädje i rösten.

Text: SVENSK TRAVSPORT

Foto: TR BILD

Publicerad söndag 25 oktober 2020.