Plötsligt fick han en klassisk finalist i träning

Vid halvtiotiden på kvällen ringde telefonen hos Jägersrotränaren Conrad Lugauer.


– Hej, vi har köpt en häst och vill att du ska träna den.

Det var Christian Lindqvist, kund hos Lugauer, som hade handlat på en internetauktion. Fyndet kostade 1,6 miljoner, heter Manual Flight och startar på lördag i Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.

Manual Flight inledde karriären hos Solvallatränaren Svante Båth, vann sina två första starter innan han såldes. Hos Lugauer började han med en tredjeplats i storloppet Svampen innan han blev sexa i uttagningsloppet till Svensk Uppfödningslöpning.

– I sista sväng var jag säker på att vinna uttagningen, men när jag skulle köra så hände inget, berättar Lugauer.

Det blev i alla fall en finalplats och nu blir det ett helstängt huvudlag (ska göra hästen piggare) till den här starten, för formen är det inte något fel på.

– Nej, hästen är i fantastiskt fin författning, bedömer Conrad Lugauer. Det handlar om en härlig individ som kommer att bli riktigt bra som 3– och 4-åring. Han är stor och har som 2-åring inte alla muskler.

Det får väl erkännas att Conrad Lugauer inte tillhör de tränare som är flitigast med att starta 2-åringar. Han tror inte riktigt på det konceptet utan väljer oftast att debutera sina hästar som 3-åringar.

– Jag har ju kört Breeders Crown för 2-åringar i Tyskland och så, men här startar jag sällan 2-åringar. Nu kom den här i väldigt fint skick, rejält tränad så vi får tar chansen.

Men finalen i Svensk Uppfödningslöpning blir sista starten för säsongen.

Sen blir det en vinter för att bygga muskler inför de största loppen nästa år.

Svensk Uppfödningslöpning avgörs lördagen den 21 november på Jägersro. Distansen är 1640 meter med 1 400 000 kronor i förstapris.

Publicerad fredag 20 november 2020.