Per Nordström inför Svensk Uppfödningslöpning

Svensk Uppfödningslöpning är det största tvååringsloppet i Sverige.
Per Nordström vann loppet i fjol.
I lördagens final har Jägersrotränaren en trio hästar med och det är favoriter vi talar om.
– Be mig inte ranka dem – det blir fel hur jag än gör!


På lördag är det finaldags i unghästklassikern Svensk Uppfödningslöpning på Jägersro.
Efter strykningar är det tio hästar som gör upp i den fjärde avdelningen på V75®. Tvååringar över 1640 meter med 1,4 miljoner kronor till vinnaren, nu när samtliga hästar är premiechansade.
Per Nordström vann loppet 2012 med Denim Boko och är efter fjolårets triumf med Revelation titelförsvarare i loppet.

I söndags kväll backade han när han fick frågan om att vara med i tipset Fem Tippar V75 och ringde och bokade av efter att ha funderat en stund.
– Det är ju känsligt i sådana här stora lopp. Nu under veckan gissar vi och tror vi. Det är först på lördag halv sex när loppet går som vi vet. De har ju presterat så bra alla tre och jag kan inte sära på dem, säger Nordström.

Det finns också en annan anledning till att han inte vill tippa loppet offentligt. Hästägare kan börja undra saker.
– Jag har tappat någon häst på ungefär det här sättet när ägarna undrar varför man väljer bort en häst och kanske kör en som man tror är lite bättre. Nu är jag tvingad att köra Good Vibes eftersom jag äger fem procent i den hästen. Men det kan vara så mycket annat, så många parametrar. Nej, det är känsligt och den här gången avstår jag, säger han.

Lyckosamt kval

Unghästspecialisten anmälde tre av stallets totalt 15 tvååringar till uttagningarna för drygt två veckor sedan. Samtliga kvalade in.

Två försök kördes. Good Vibes och Islay Mist Sisu (två ston) vann var sitt, hingsten Felix Orlando blev tvåa bakom Islay Mist Sisu.

På spelet torsdag eftermiddag är innerspårets 1 Good Vibes som Nordström kör och 2 Islay Mist Sisu (Peter Ingves i sulkyn) med spåret utanför knappa favoriter på V75.
Örjan Kihlström sitter upp bakom 9 Felix Orlando. Tränare Nordström valde ett niondespår till denne.

Svante Båths 8 Mellby Jinx spränger sig in på strecklistan som betrodd.
– Man måste ha stor respekt för Mellby Jinx! Hästen strulade lite i värmningen och sedan fick han ju en blytung resa med tredjespår fram. Jag fick mig en riktig tryckare med Felix Orlando, och vi körde fort där runt stallsvängen. Det är inte konstigt att Båths häst sprang på sig mjölksyra. Jag kan säga att min häst Felix Orlando torskade på grund av det, säger Per Nordström, som även nämner Jasmine Isings 3 Icicle i det öppna loppet.

Skjuter från innern

Eftersom han deläger Good Vibes är han alltså tvingad att köra den hästen i finalen. Samtliga tre hästar från Nordströms stall i Sjöbo i Skåne är startsnabba.
Innerspåret kan vara den lilla fördelen som ger Good Vibes segern.
– Hon har ju gjort det jättebra och varit stabil och fin, inte satt en fot fel och jag hoppas inte att hon gör det på lördag heller. Valde innerspåret eftersom jag inte tror att de tar en längd på varandra. Good Vibes är kvick i benen och kan trampa iväg från spår ett.

Per Nordström gillar att starta sina hästar tidigt men vill ha det uppdelat som i USA där ston och hingstar tävlar för sig i lopp som Peter Haughton Memorial, världens största travlopp för tvååringar, och Merrie Annabelle, det största tvååringsloppet för ston.
– Jag har ju efterlyst att de ska börja utveckla tvååringssporten i Sverige. För när vi kommit till slutet av säsongen i november och december är det är så att hingstarna ofta går ifrån utvecklingsmässigt, de har lättare att sätta på sig muskelmassa. Från början av tvååringssäsongen kan stona vara mera skötsamma och ta för sig och hingstarna ”spelar Allan” innan man fått dem att samarbeta, säger han.

Felix Orlando är hingsten i trion som alltså kan ha fördel på lördag sett ur den aspekten? Stona Good Vibes och Islay Mist Sisu har fördel av spåren…
– Just det. De har ju presterat så bra alla tre. Hästarna har ju gått 1.13,2 och 1.13,5 – hur sjutton ska jag kunna sära på dem? Pulsmässigt skiljer det inte mer än två-tre slag här i träningen på slutet också, och det har det gjort hela tiden.

Islay Mist Sisu serverades en fin resa av Peter Ingves i uttagningen och spurtade vasst till seger när luckan kom på upploppet.
– Hon har ju gjort det kanonbra, vann ju den tunga vägen näst senast. I uttagningarna inför det här fick hon ett smörlopp och kunde växla tempo snabbt från rygg ledaren och ta sig förbi. Jag kan inte begära att hon ska vara så mycket bättre. Hon springer runt 13-blankt.

Örjan Kihlström ses i de bakre regionerna bakom Felix Orlando när bilen släpper.
– Felix har en spikrak uppåtgående kurva. Han började trava 1.18 och sedan gick kan 1.15 i andra starten, 1.14 i tredje och 1.13-tid nu senast i uttagningarna. Det är en häst som jag hållit högt hela tiden och jag tycker att det ska vara en kriteriehäst till nästa år om inte jag är fel ute. Nej, det är löpningsförlopp och dagsform som avgör på lördag. Klockan halv sex när loppet går, då vet vi!

Text: Kanal 75.

Publicerad fredag 20 november 2020.