Välutbildad som lärling – nu blir Preben Sövik proffstränare

Egentligen smyger han igång lite försiktigt.


Det fylls sakta på med hästar, han flyttar snart in i sitt ordinarie stall och på något sätt känns det som om han startar på allvar vid årsskiftet – när alla siffror för alla stall kommer att ”nollas”.

Preben Sövik är Jägersros färskaste proffstränare. Han kommer med tunga meriter från sin tid som lärling och erkänner rakt av att han sett fram mot att få träna häst – inte bara köra lopp.

– Jag känner att det är dags att ta steget nu, att hoppa på tåget.

Men vi tar det från början. Pappa heter Lars Magne Sövik och är proffstränare i Norge. Det var rätt givet vad Preben skulle pyssla med och läser man en levnadsbeskrivning om honom så var ”Häst” det första ord han sa och han satt bakom en häst innan han kunde gå. Visst, lite lätt överdrivet men som 16–åring flyttade han hemifrån, började på travgymnasiet på Wången – ett antal mil rakt ut i ödemarken från Östersund räknat. Han lärde sig att ta hand om sig, skapade viktiga kontakter och blev ännu mer bestämd om hur karriären skulle se ut.

Efter gymnasiet gällde det att skaffa sig erfarenhet. Han åkte över till USA och jobbade för Trond Smedshammer som under många år byggt upp en stark rörelse där. Han kom tillbaka till Sverige och blev försteman hos Luft Kolgjini. Där fick han möjligheten att åka runt Europa med stallets stjärnhästar. Han fortsatte till Robert Bergh där han också var försteman. De senaste åren har han jobbat för Ola Samuelsson på Jägersro där han också fått stort förtroende.

– Nu när jag drar igång så försöker jag ta med mig det bästa från de stall jag passerat.

Men att dra igång en egen rörelse är tufft. Det stod en häst i stallet, det kom ett par till och han räknar med 9–10 stycken. Dessutom två galopphästar (han tog ut licens som amatörtränare inom galoppen samtidigt som han blev proffstränare inom travet). Han är dessutom sambo med Nina Lensvik, framgångsrik galopptränare, så det är hästar både hemma och på jobbet.

Men travet är fokus.

Officiellt har han tre hästar i träning just nu, men det blir alltså fler. Fast vi blir förstås nyfikna när vi ser att där finns en tvååring som heter Runner Brodde. Pappa är Readly Express och det finns syskon som Run Ceasar Run, Run Chica Run Brodde Run och färske V75–vinnaren Red Mile Brodde.

I ett första läge ska Preben jobba själv. Jägersroprofilen Torbjörn Hansson ska hjälpa till med fortkörningen och sen kommer han att få lite extrahjälp när det behövs.

– Jag tror att du måste upp till 13–14 hästar i träning för att kunna ha någon anställd på heltid.

Den där klassiska frågan om vem som blir stallets första vinnare är knappt lönt att ställa. Han ska smyga igång och först och främst installera sig i sitt nya stall. Få allt på plats.

– Jag kommer ju att hålla till inne på Jägersro. Tar över ett stall och har väl redan små planer att bygga en liten veranda där hästägarna ska kunna trivas.

Preben är väl medveten om att det inte bara handlar om att träna och köra häst. Han vet att ägarna vill ha lite mer, känns sig välkomna och kunna trivas runt sina hästar.

Preben låter väldigt lugn och trygg med sin satsning. Han vet att han kastar sig rakt in i en tuff bransch, men också att han gått i de bästa skolorna som finns.

Så räkna med att Jägersros senaste proffstränare kommer att låta höra tala om sig. Och för den skrällsugne kan vi tipsa om att han kör White Sock på V86 på onsdag. Senast hästen startade blev det seger till drygt 31 i odds – med Preben Sövik som kusk.

Publicerad måndag 7 december 2020.