Fortsatt härlig utveckling för Rogers Dragster

En hjortstek med tillhörande vin, en mamma som skänkts vidare ett par gånger och en sambo som rider dressyr.
Då har ni den summariska bakgrunden till att Dragster och Roger Malmqvist blivit ett oskiljaktigt par och dessutom fått en förklaring till den sensationella utveckling hästen visat under de senaste månaderna.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är som en saga.


Och när vändningen kom, i början av oktober, satt Roger hemma och ville egentligen stryka hästen. Visst hade han lagt om träningen efter senaste starten, men – nej.

– Han går inte ett steg på slirig bana och när jag såg hur banan såg ut på Solvalla så svor jag och tänkte det här går aldrig. Hade vi varit hemma på Jägersro så hade jag nog strukit.

Men Dragster brydde sig inte om underlaget, rundade ett bra gäng och sen har det bara rullat på. En andraplats bakom Seismic Wave på Örebro (från spår elva över 1609 meter) har följts upp av tre raka V75–segrar. Försök och final i Silverdivisionen och sedan vinst i Gulddivisionsdebuten.

Men vi får ta det från början. Roger tränade mamman Timber Marie för Erik Nyberg, en trogen hästägare från Stockholm. Men när karriären gick i stå fick Roger stoet av Erik Nyberg som tack för gott jobb. Roger betäckte med Banker Hall, fick Jimi El Bombo som var en hygglig häst som bl a besegrade Opitergium som treåring. Hennes andra föl levde bara några veckor efter en olycka i boxen när Timber Marie klev lite oförsiktigt.

– Då gav jag upp, ringde Lulzim Kolgjini och undrade om han ville ha henne. Gratis.
Lulzim lät betäcka henne med Dream Vacation och fick Roger America som tjänade nästan 900 000 kronor. Lulzim lät betäckte henne igen med Dream Vacation, men bjöd samtidigt ut henne på en internetauktion.

Då slog Susanne Svensson, syster till Luft Kolgjinis sambo Anna, till och köpte Timber Marie för 7 500 kronor. Det fölet hon bar på vid auktionen blev Liza With a Z, sen skulle en ny hingst väljas. Och det blev Micro Mesh. Bakgrunden är att Susannes sambo, fotografen Jörgen Tufvesson hade sett en fin märr (Filet of Sole) när han var i USA, och henne hittade han i Micro Mesh (syster till Micro Meshs mormor Langouste). Susanne själv hade passat Timber Maries mormor Lady Lexington när hon jobbade i USA.

Fölet som kom döptes till A Love Story eftersom både Susanne och Jörgen hade en kärlek till respektive stam.

Nu kommer vi till middagen med hjortstek och tillhörande vin. Det var hemma hos Luft Kolgjini och A Love Story kom på till. Vem kunde vara intresserad av en sådan häst?
– Roger Malmqvist. Det är ju ”hans” stam, sa Lutfi och avbröt middagen för att ringa till Roger.
Och Roger nappade.
– Timber Marie har ju en mycket fin stam och jag kände ju henne väl och när det gällde Micro Mesh så visste jag att det var en Viking Kronos–son. Jag slog till direkt i telefon.

Drygt 100 000 kr kostade A Love Story som Roger senare sålde vidare (75 procent) till Lars Christer och Lill Marie Åström – och det var familjen Åström som sedan bytte namn till Dragster.

Dragster har alltid visat fart, men sällan gjort flera starka lopp i rad. Inte förrän nu under hösten.
– Jag var dum nog att starta honom över 3600 meter och han fick mjölksyra upp över öronen, då bestämde jag mig för att ändra totalt på träningen.

Rogers sambo Erika Karlsson började rida dressyr på honom, hon körde lugna pass på slingan och Erik Adielsson körde lugna upplägg i loppen. Alla bitar föll på plats, Dragster utvecklades för varje start på ett sätt som han inte gjort tidigare.

Så för att sy ihop storyn så startar/startade Dragster (beror på när du läser det här) på V75 i Kalmar den andra januari. Sen finns det en V75–final en månad senare. Ägarfamiljen Åström (vänner och gamla hästägare hos Roger) bor numera i Spanien och har sagt att Dragster är deras sista häst. Timber Marie finns kvar hos Susanne Svensson och är dräktig med Who’s Who.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/TR BILD

Publicerad tisdag 29 december 2020.