Månadens Hästägare 2018


December 2018

Günter Herz

Motivering: Tre snygga segrar på hemmaplan i december med segern för Jairo i Meadow Prophets Minne
som topp.

Den 16 november 2005 fick Joakim Lövgren hästen Addington till träning – det var så samarbetet mellan Lövgren och Günter Herz startade.
– Jag reagerade väl inte direkt på det. Jag fick två hästar i träning av en hästägare, mer var det inte med den saken.
Joakim hade vid den tidpunkten inte koll på att Herz var en av Tysklands rikaste personer, med på Forbes lista över världens rikaste (Herz förmögenhet taxeras till 3,6 miljarder dollar idag). Han äger travbanan i Hamburg och driver Gestüt Lasbek – Tysklands största stuteri.

Det är denne Günter Herz som är Månadens Hästägare i december – han liksom hela stall Joakim Lövgren hade årets bästa månad i december.

 • Jairo vann V75–försök på Jägersro och final på Solvalla
 • Juan debuterade för Lövgren och vann direkt
 • Talangen Nanetta Hill vann också lopp

Egentligen är det inte själva sporten, löpen, som intresserar den lite skygge, 78-årige affärsmannen från Hamburg. Snarare fascineras han av aveln.
– Trots att det inte saknas ekonomiska resurser vill han helst föda upp sina egna hästar. Han tycker om att pussla ihop stammarna, det är nog vad som lockar honom mest, säger Joakim.

Någon gång i Frankrike och i Stockholm (när Brioni vann Elitloppet) har Günter Herz varit på plats för att se sina hästar tävla. På Jägersro har han aldrig varit. Kontakter mellan hästägare och tränare sker via telefon. Men Günter Herz följer hur det går för hans uppfödningar, han sitter gärna en stund i stallet på stuteriet – som finns intill hans bostad – och studerar hästarna.

För Joakim Lövgren har det långvariga samarbetet varit en trygghet, hela tiden har Günter Herz haft en handfull hästar hos stall Lövgren. Och tre av dem bidrog aktivt till titeln Månadens Hästägare för december.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare december som pdf

November 2018

HB Stall Vinninge

Motivering: Ett härligt gäng som skördar fina framgångar och inte missar en chans att fira dessa. I november blev det segrar såväl i Kalmar som på Vincennes!

Thord Rehov är uppvuxen i en hästintresserad familj. Ja, alla var intresserade av hästar – utom Thord. Så när brorsbarnet Paul Rehov för några år sedan kom med en fråga om han skulle vara med och köpa en travhäst var svaret givet:
– Nej, jag var inte alls intresserad.

Men Paul var envis, tjatade vidare och Thord gav med sig. De två första hästarna han blev delägare av var Modesty Blaise F. och Diotima F. – båda födda 2012. Och nu var grunden lagd till Stall Vinninge, idag åtta personer, men snart tio då Mats och Christel Andersson (Dolan Spring) är på väg in i bolaget.

Från det där tjatet har Vinninge vuxit, i olika andelar äger de 7–8 hästar, fölston och föl.
– Vi har ofantligt roligt, berättar Thord, som fått ett helt nytt intresse tack vare lite tjat. Vi försöker ha trevligt runt våra hästar, som nu: en oxfilémiddag för att fira The Bucket List F.’s seger i Frankrike.

Stall Vinninge är alltså Månadens Hästägare för november – de har både topp och bredd.
– November var förstås helt otroligt, främst tack vare att The Bucket List F. (delägd med Göran Falk) vann på Vincennes.

Men förutom den vinsten blev det:

 • dubbelseger i Kalmar genom Cinnamon Spitfire och Höwings Venus
 • en andraplats på V75 för Höwings Venus
 • ytterligare prisplaceringar för M. T. Neymar och Cinnamon Spitfire

– Det är inte bara att hästarna går bra. Vi har också så trevligt med Helena (tränare Burman) och hennes personal. Vi känner oss alltid välkomna på Falk On Hill som ju är en fantastisk anläggning.
Ett gäng som har kul ihop, hästar som går bra och med en stor satsning framåt – där har ni Månadens Hästägare för november.
Och till slut kan vi väl avslöja att tanken är att The Bucket List F. ska starta på Vincennes den 23 december. Så det kan bli en liten julklapp för stall Vinninge också.

HB Stall Vinninge

 • Thord Rehov
 • Christine Axmacher
 • Paul Rehov
 • Patrik Andersson
 • Jonas Bergman
 • Pål Pullen
 • Gustav Björk
 • Jonas Berntsson

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: GERARD FORNI

Ladda ned Månadens Hästägare november som pdf

Oktober 2018

Easy KB (Alex Tröjborgs ägare)

Motivering: Tre segrar på en månad i Frankrike – vem slår det? Gänget bakom Alex Tröjborg firade förstås med rejält med Champagne efter senaste segern i självaste Champagne-staden!

Det började med en tanke från Kerstin Peterson–Brodda på Jägersro Damklubb – de skulle ha en egen häst. Då nådde man inte ända fram, men Kicki Nordensson släppte inte tanken och tog tag i saken när möjligheten dök upp med Alex Tröjborg.

Ett gäng tjejer anslöt – se ägarrutan här intill – och där har ni Månadens Hästägare för oktober. Alex Tröjborg trivs perfekt i Frankrike och under oktober tog han tre raka segrar.

 • 1 oktober Enghien
 • 14 oktober Graignes
 • 31 oktober Reims

De tre segrarna, samtliga med Yoann Lebourgeois i vagnen, har gett 470 000 kronor till sexåringen som tränas av Tomas Malmqvist. Just nu ”bor” Alex Tröjborg på den fantastiska träningsanläggningen Grosbois strax utanför Paris. Han trivs perfekt med det franska livet och har visat en tuffhet som han inte varit i närheten av sedan unghäståren.

När tjejgänget bildades tog man hjälp av Easy KB. Easy KB, som funnits i 30 år och idag är delägt av Agria och ASVT, hjälper till med hästägandet. Fixar alla papper och handlingar och ger dessutom ekonomisk rådgivning runt hästägandet.
I grunden finns det två vägar att bli hästägare med hjälp av Easy KB:

 • vara ett gäng runt en häst och ta hjälp av Easy KB med allt det praktiska.
 • köpa andelar i hästar som finns utbjudna på Easy KB’s hemsida

– Vi själva säljer inte några hästar eller tar någon provision, vi förmedlar bara affären, berättar Folke Forsmarker, vd. Men vi kan branschen och det finns ekonomiska fördelar att ta hjälp av oss.

Idag administrerar Easy KB 422 trav– och galopphästar hos 122 tränare och har drygt 6 000 andelsägare.
– Det är ett helt perfekt sätt att äga häst, säger Kerstin Peterson–Brodda, ordförande för Skånska Travsällskapet och en av delägarna i Alex Tröjborg.

För Alex Tröjborg väntar – om alla bitar faller på plats – en start på Vincennes den 28 november. Den starten blir lite avgörande om det blir en fortsatt satsning i Frankrike under det prestigefyllda vintermeetinget.

Läs mer om Easy KB på www.easykb.se

Alex Tröjborgs ägare

 • Helene Anderberg
 • Kicki Nordensson
 • Ulla Chronblad
 • Monica Kroon
 • Sofie Kroon
 • Lena Malmquist
 • Anette Pohjanheimo
 • Camilla Ahlkvist
 • Kerstin Peterson–Brodda
  samt ytterligare två delägare.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: GERARD FORNI

Ladda ned Månadens Hästägare oktober som pdf

September 2018

JimMit AB

Motivering: Har satsat med ett flertal hästar hos Conrad Lugauer, där NoLimitJimMit hade stora framgångar i september . Delägare Simon Mitman tillhör gänget i Lugauer Stable och bidrar till stallets stora framgångar.

NoLimitJimMit visade inga begränsningar under september. Han startade två gånger under månaden och vann båda.
– Han har utvecklats, kanske främst mentalt, säger Simon Mitman.

Simon är hockeyspelaren som hoppade av karriären på is och valde att jobba med hästar hos tränaren Conrad Lugauer. NoLimitJimMit ägs av Simons pappa Jimmy Mitman (med några kompisar), och det är givetvis Jimmy Mitman som döpte om hästen.
– Från början hetta han Hero di Quattro, men jag tycker själv att det nya namnet är rätt kul.
NoLimitJimMit tränades från början av karriären av Johan Untersteiner, men det är efter flytten till Conrad Lugauer som NoLimitJimMit tagit ett par steg i utvecklingen. Fast Simon vill inte ta åt sig något av äran av varken flytten eller utvecklingen.
– Nej, pappa tyckte att det var läge att prova något nytt.

Under september svarade NoLimitJimMit för två imponerande uppvisningar:

 • seger på 13,7/2140 meter
 • seger på 11,4/1640 meter

– Han var bra när han vann på Derbydagen och har tränat fint efter det, sa en belåten Conrad Lugauer efter september månads andra seger.

JimMit AB, som ägaren heter officiellt, har dessutom två tvååringar hos Helena Burman och därtill vindsnabbe Harran Boko hos Lugauer – där Simon också är delägare – som gör comeback på Kalmar under fredagen.

Och NoLimitJimMit visar upp sig lördag eftermiddag då han söker revansch för ett galoppmisslyckande i början av oktober.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare september som pdf

Augusti 2018

Tord Olsson

Motivering: Har satsat mycket hårt på fint stammade unghästar som nu kommer ut och vinner lopp. Hos Joakim Lövgren finns åtta hästar i träning där Echelon och Illuminati hade fina resultat i augusti!

Tord Olsson är Månadens Hästägare i augusti. Det är Tommy Söderbergs förtjänst, den karismatiska förre förbundskaptenen för fotbollslandslaget.
– Jag hade haft ett uppehåll på 15 år från travet, men Tommy tjatade på mig och när jag fick ett erbjudande att vara med och äga Flea Southwind kunde jag inte tacka nej. Och då kom suget tillbaka och från 2015 satsar jag rejält, berättar Tord.

Tord körde ponnytrav i ungdomen, har en bror (Jalle Olsson) som är amatörtränare och var uppfödare och hästägare (mestadels hos dåvarande tränaren Roger I Nilsson) från mitten av –80-talet, men runt år 2000 räckte inte tiden till längre. Då och då fick Tord en fråga från Tommy – de är släkt och delar intresset för travsporten – om de inte skulle ha någon häst. Och Flea Southwind väckte alla lustar igen. Hon tjänade själv 2,6 miljoner och är nu mamma till talangerna Poem in Motion och Captain My Captain som precis kvalat.

Men det är som ensam hästägare och med basen hos Joakim Lövgren som Tord gjort sin tuffa satsning. Ett tiotal hästar finns hos Joakim och det är de två äldsta, Illuminati och Echelon, som hade en fin augustimånad. Totalt blev det två segrar och fyra andraplatser för Tord Olssons hästar.
– En bra månad.

Ändå har den kanske bästa inte fått avslöja sitt riktiga kunnande. Arabesque visade 15,5 med voltstart som tvååring förra året– och då hade han en tappstart på 40 meter och visade runt 13,5/1500 meter – men en böjsena har stoppat karriären.

Nu finns det förstås fler talanger, Tord har satsat på kvalitet och det handlar om toppstammade individer och att de flesta hästarna finns hos Joakim Lövgren är ingen slump.
– Joakim är en seriös tränare som är bra med hästägarna. Han är duktig på att bygga upp hästarnas psyke och vet vad han gör och är skicklig på att köra loppen därefter.

Och med tanke på att Illuminati är fyra år och den äldsta hästen i Tord Olssons nysatsning så har vi nog bara sett början av en framgångssaga.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare augusti som pdf

Juli 2018

Sydbuss, YTAAB

Motivering: Hårdsatsande gäng som har varit med om stora och roliga framgångar och något av det bästa måste väl vara en vinnare på Åbergskvällen!

Anders Perssons morbror ägde Marcon Lep, det var så hans travintresse tändes.
– Då följde jag med noga, men efterhand så svalnade intresset, berättar han.

Men det hindrade inte bästa vännen Anders Larsson att tjata lite om hästägande och hur roligt det var. Efterhand gav Anders Persson med sig och Sydbuss AB (Anders Larsson) och YTAAB AB (Anders Persson) köpte sin första gemensamma häst.
– Hon hette Caddie Kasandra, minns Anders Persson.
Ett sto som började hos Joakim Lövgren och fortsatte sedan karriären hos Ken Ecce, travade 12,0 och tjänade lite drygt 400 000 kronor.

Men det var duons andra köp – Racing Mange – som blev riktigt lyckat och den direkta orsaken till att Sydbuss AB & YTAAB AB blev Månadens Hästägare för juli.
Racing Mange är från början ett auktionsfynd (55 000 kronor) av Joakim Lövgren. Han har slagits i kulltoppen genom hela karriären från knappt slagen tvåa i Svensk Uppfödningslöpning till ett oavlönat topplopp två längder efter Cyber Lane i Derbyt.
– Det känns ändå som om han vuxit flera klasser i år, blivit tuffare, säger Anders Larsson.

Det var den inställningen som Racing Mange visade när han vann på 10,1/1609a under Åbergskvällen. En prestation som verkligen stack ut.
– Vi är tacksamma att vi har honom, det är en riktig kassako, fortsätter Larsson.
Anders Persson analyserar utvecklingen klockrent:
– Livet leker för honom.

Racing Mange har radat upp topplopp under året och fysik och psyke ser ut att vara stenhårt. Hans framgångar har också ordnat så att firma Anders&Anders kunnat investera i fler hästar. Idag äger de sex travare tillsammans.
– Vi försöker också se hästarna så ofta vi kan, det är ju så roligt, tycker Anders Larsson.
Så förutom att bli hyllade som Månadens Hästägare under juli så har de en anledning till att besöka Jägersro.
– Vi har Esprit Sisu till start i Derbykvalen så det känns extra spännande. Det var fantastiskt att ha en häst till start i Derbyt och nu k-a-n det bli en andra gång.
Så Anders Larsson och Anders Persson har en innehållsrik kväll att se fram mot.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: ANDERS NILSSON

Ladda ned Månadens Hästägare juli som pdf

Juni 2018

Falconeri Racing Stable HB, Terracotta Racing Stable HB

Motivering: Oskar Eidsaa har fått uppleva snabba svängningar inom travet och har nu återigen en topphäst för de stora drabbningarna tillsammans med sex andra norrmän i ägarkonstellationerna.

Livet för en hästägare kan vara som en berg– och dalbana. Upp och ner.
För ett år sedan vann Executive Caviar finalen av Breeders Course på Jägersro. Hästen spåddes en lysande framtid, men vad ingen visste då var att det var hans sista storloppsvinst och en förmodad tävlingskarriär fick ett abrupt slut någon månad senare.

Idag står Oskar Eidsaa från Drobak i Norge, tillsammans med sex andra, som ägare till en ny storloppsvinnare; Zara Kronos som vann E3–finalen tillsammans med Joakim Lövgren.
– Vi har alltid haft tro till hästen och sedan gör Joakim ett otroligt gott jobb, hyllar Oskar.
Zara Kronos köptes av Peter Untersteiner på Kolgjini Sales 2016 för 200 000 kronor, men har hela tiden tränats av Joakim Lövgren.
– Det var så att vi såg hästen, men vi hade inte tid att stanna och Joakim var inte på plats. Så vi gav Peter en limit och bad honom bevaka hästen åt oss. Han fick hästen till ett bra pris, men eftersom vi trodde att hon skulle bli tidig så valde vi att sätta henne hos Joakim då Peter inte gärna startar 2-åringar. Men som kompensation får Peter istället en bror till Your Highness i träning.

Nu blev det inte så att Zara Kronos startade som 2-åring, istället smögs hon igång på typiskt Joakim Lövgren-manér i början av året.
– Zara tränade bra och var fysiskt mogen att starta som 2-åring, men hon var kanske inte mentalt redo så då väntade vi.
Utdelningen har kommit nu. Zara visade i finalen att hon är mogen att möta de allra bästa i kullen. Och så är det tänkt att fortsätta.
– Nästa start blir uttagningen till korta E3 i början av augusti. Då slipper hon möta hingstar och valacker och det kan vara bra för ett ungt sto.

Tanken med att norrmän har hästar i träning på Jägersro?
– Klimatet och träningsförhållanden. Nu var det väl lite kallt i vintras, men normalt är det bra förhållanden nästan året runt. Och det tar bara fem timmar för oss att köra ner. Dessutom tycker vi att Joakim Lövgren är en av de allra bästa tränarna.

Oskar Eidsaa har annars haft framgång med sitt hästägande. Han är med på Your Highness och Executice Caviar (fungerar som avelshingst nu) och nu alltså Zara Kronos.
– Jag är den ende i vårt gäng som är med på Your Highness, sen är väl hälften av Zara–ägarna också med på Executive Caviar.

Så Månadens Hästägare för juni har verkligen fått vara med om travsportens skarpaste svängningar.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare juni som pdf

På vår Youtube-kanal kan du se Månadens hästägare

Maj 2018

När TV4 gjorde reportage kallades de för ”Familjen Trav”, nu blir de Månadens Hästägare på Jägersro.

Det handlar om Robert Andersson och Anette Odder tillsammans med barnen Maja och Hanna och naturligtvis Silver Annie – familjens stjärna.
– Vad ska jag säga, jag är så otroligt tacksam för att få ha henne, säger Robert som följt det tioåriga stoet från det ögonblick hon föddes.

Egentligen lever ”Robban” sin dröm nu. Silver Annie har redan vunnit två lopp i år – det senaste körde han själv hemma på Jägersro i maj – och han fick starta på Solvalla under Elitloppshelgen och dessutom har Silver Annie blivit miljonär.
– Det händer då och då att jag stannar till och tittar på en tavla från en av hennes V75–segrar, som för att förstå att allt det här är sant.

Silver Annie var väl ingen talang från början, hon gjorde sin första start som sexåring. Så kanske är det därför hon är pigg som en unghäst trots sina tio år.
– Hon har ju inte tävlat så länge så hon känns inte som en tioåring. Och sen är hon ju så ärlig och gör alltid sitt bästa.

Det där med den sena starten av karriären berodde mest på att hon inte visade så mycket i träning, inte förrän Robert provade ett stängt huvudlag. Då blev det som en helt annan häst.
Nu vet hon precis vad som gäller, får hon ”sitt” lopp och går med i ryggar till 200–300 kvar är hon alltid vass.
– Hon är riktigt snabb och har alltid den där speeden kvar, säger Robert stolt.

Men det är alltså sista säsongen på tävlingsbanan, sen ska hon bli mamma. Fast då finns det förstås en arvtagare i stallet.
– Jag har en 2-årig syster till henne (Dream Vacation är pappa) och det är lite extra.
Nu vet ju Robert redan från början att det är ett helstängt huvudlag som gäller. Och den 2-åringen heter Silver Hanna.

På tal om Hanna så äger Hanna Odder en ponnytravare som heter Silver Dream. Den vann Maja Odder lopp med på Jägersro i maj (Maja är för övrigt på väg att ta licens på stor häst). Som tränare till ponnyn står Anette Odder – ”Robbans” sambo.
Så Månadens Hästägare är verkligen Familjen Trav.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare maj som pdf

April 2018

Åtta starter under april. Det gav fem segrar, två andraplatser och en blygsam placering sedan Admirer galopperat bort sig hemma på Jägersro. Att Adamas HB blev Månadens Hästägare för april känns som ett självklart val.
– Otroligt roligt, säger Klaus Koch, den forne elitloppsgeneralen som nu fungerar som racing manager för stallet. En välförtjänat utmärkelse till ett par som satsar stort på sporten.

Bakom Adamas HB döljer sig Thomas och Dagmar Bosner, ett par med brinnande intresse för travsporten. Sedan några år har de samtliga av sina hästar i Sverige och har då satsat på Jägersrotränarna Conrad Lugauer och Joakim Lövgren. Paret Bosner är bosatta strax utanför Hamburg i norra Tyskland och det är väl ingen slump att det är två tyskspråkiga tränare som vårdar stallets stjärnor.

Den prestation som främst sticker i ögonen i april var när Ferrari River vann på 1.11,4 trots ett blytungt lopp. Tredjespår och 1.06,2 på ledande Sun Esterel första 500 (troligen den snabbaste öppningen i ett normalt lopp på Jägersro någonsin), dödens och sedan bara bäst.
– Vi var jättenöjda inför den här starten. Han har varit kaxig hemma i träningen. Det blev ingen ledning men ett tufft lopp. Kanske dags att sikta på lite större pengar efter den här prestationen, sa tränaren Conrad Lugauer efter vinsten.

Adamas HB har upplevt storloppsvinster med Bagley, snabba hästar som Ferrari River och hos Conrad Lugauer finns obesegrade treåringen Hitman River. Så här långt i år har det blivit 50 procent segrar och fjorton av arton starter bland de tre främsta.
Så Månadens Hästägare för april har haft en fantastisk vår.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare april som pdf

Mars 2018

Lapeca Trav har tre starthästar. Under mars startade alla tre:

 • Hurricane River – två segrar på två starter.
 • Hashtag River – en seger på en start.
 • Golden River – en andraplats på en start.

– Det var ”Golden” som förstörde statistiken, skämtade delägaren Peter Carlsson. Nej, vi var mycket belåtna med henne och det var nog en av de bästa månaderna någonsin.

Ni kan kanske storyn: Lapeca står för delägarna Lars-Holger Carlsson, Peter Carlsson och Anette Berggren med familjer, och namnet är taget efter ett par bokstäver från varje förnamn. Efternamnet River kommer från Rönne Å, som slingrar sig fram runt hagarna i Forsby utanför Klippan där hästarna växer upp. Att Lapeca blir Månadens Hästägare för mars är ingen slump, resultat var ju lysande. Och att resultatet var lysande är inte heller någon slump.
– Vi har succesivt förbättrat vårt stomaterial och försöker välja de bästa hingstarna.
Favoriterna är – som hos så många andra – Muscle Hill och Ready Cash.
– Vi har försökt med någon budgetvariant, men det har inte varit så lyckat.

Månadens segerhästar är obesegrade felfria. Peter hoppas att de kan vara något extra, men det är förstås lite av en slump att de finns kvar hos Lapeca.
– Vi ville sälja tävlingsrätten till Hashtag River på auktion, men det blev inte bra så hon är kvar. Hurricane River var bråkig och besvärlig så när Ola (Samuelsson, tränare) fick frågan av några intresserade köpare så kunde han inte rekommendera köp, berättar Peter.

Så Hurricane blev kvar, Ola har fått en och annan gliring – men det finns en logisk förklaring.
– Hurricane har mognat och sedan har nye skötaren Max Karlsson gjort ett kanonjobb. Han är lugn och har ett otroligt tålamod med honom.

Och vi kan väl nämna att återväxten är säkrad: förra veckan kom det två nya föl. Ett med Muscle Hill som pappa och ett annat med Ready Cash som pappa.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare mars som pdf

Februari 2018

Det började med att Peter Thornmalm följde med pappa Börje till Kalmartravet – intresset för sporten har han haft sedan barnsben. Idag driver Peter företaget Långemåla Energileveranser (och vill man vara lustig kan man säga att han gör ”flis” på flis eftersom företaget jobbar med flisprodukter) som också äger stallets hästar.

Peter och Lånemåla Energileveranser är alltså Månadens Hästägare för februari sedan Sharp Dream, tränad och körd av Joakim Lövgren, svarat för en riktigt svettig prestation hemma på Jägersro.
– Ärligt talat blev vi själva lite överraskade över hur bra hon var, säger Peter.
Trots ett lopp utvändigt om Kendra Silvio klev Sharp Dream fram och avgjorde den sista biten och satte på vägen nytt rekord med 1.12,6.
– ”Jocke” (Joakim Lövgren) har gjort ett fantastiskt jobb med hästen, berömmer också Peter som i framgångarna kan dela glädjen med pappa Börje och tre kompisar. De har tio procent vardera och Långemåla äger 60 procent.

Sharp Dream började sin karriär hos Niklas Robertsson i Kalmar, svarade för ett och annat bra lopp – men fann inte riktigt jämnheten. Hos Lövgren har stoet lagt på sig mer muskler och har utvecklats snabbt. Idag har Långemåla Energileveranser fyra hästar i träning hos Joakim Lövgren; förutom Sharp Dream även Iago Zon samt tvååringarna Global Association och Ultra Face.
– Vi har ett mycket bra samarbete med Joakim. Han har gjort ett fint jobb med våra hästar och är dessutom rak och ärlig. Vi har haft andra hästar hos honom och han kan berätta att en häst inte duger. Det uppskattar jag.

Och framtiden för stallet verkar också vara säkrad. Hemma i Småland går en ettåring efter Promise Me med Zola Boko som pappa, den går snart ner till Lövgren för träning. Vidare väntar Promise Me i dagarna ett föl efter Maharajah och hon är sedan bokad hos Raja Mirchi.
– Det blir otroligt spännande att följa, tycker Peter Thornmalm.

Men ikväll ska de alltså hyllas som Månadens Hästägare för februari.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MIKAEL ROSENQVIST/MIRO MEDIA

Ladda ned Månadens Hästägare februari som pdf


JANUARI 2018

Egentligen började det med en skada. Killer Queen Rols skadade sig i en olycka i en hage och fick operera en böjsena. Hon togs till avel och uppfödaren Clas Lönner ville betäcka med Ready Cash, men flera av delägarna hoppade av och kvar fanns uppfödaren Clas Lönner, Thomas Welander och Jägersros förre sportchef Rikard Sjöberg.– Då hoppade jag med och äger 50 procent av hästen, berättar Anne Haglund, veterinär i Saxtorp och sambo med tränaren Mats Rånlund. Clas, Thomas och Rikard delar på den andra halvan.

Men karriären för Olle Rols började väl sådär, han hade olaten att galoppera i stallkurvan på Jägersro i sina fyra första starter. Sen blev det ett uppehåll i startandet.
– Vi upptäckte en griffelbensfraktur som vi opererade och sen kastrerades han också.
Riktigt vad som gav resultat är osäkert, men efter det har Olle gjort nio starter, sex segrar och tre andraplatser – och han har blivit bättre och bättre för varje start.
– Han är bara 155 cm hög, men vilken steglängd och vilket kliv han har. Sen är det givetvis hans hjärta och lungor som gör honom så bra, berättar Anne.

Men det är också all omvårdnad som får Olle att trivas. Han får massage och sjukgymnastik på Saxtorps Hästklinik och skötaren Johan Kjellman har en unik hand med stallets stjärna.
Trots att pappa heter Ready Cash är Olle Rols också lugn och harmonisk, Anne ser en parallell med Readly Express.
– Inga andra jämförelser, men jag har sett filmer på när Timo Nurmos ska köra honom och han verkar också så lugn och cool.

Det finns en annan detalj också, båda verkar otroligt starka och tuffa. Kanske en gen från Ready Cash. Med all sannolikhet blir det fortsatt matchning på V75 för ägargängets stjärna, men riktigt var och när är inte bestämt.
– Han är ingen 1600–metershäst ännu i alla fall, så vi får se.

Och mamman Killer Queen Rols?
– Hon har inte haft något föl efter Olle, men nu är hon i Frankrike för betäckning. Vi kommer väl inte till hos Ready Cash men det får bli hos någon av hans söner.
Och den hästen kommer Anne Haglund också att vara delägare i.
– Olle Rols är den bäste jag ägt och jag har aldrig haft en häst med fem raka segrar, så det känns spännande med en fortsättning.

Text: ANDERS ENGMAN
Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL 75

Ladda ned Månadens Hästägare januari som pdf