På grund av coronapandemin har vi tagit ett uppehåll med månadens hästägare, men hoppas snart få komma igång och välkomna glada ägare till oss igen!
JOHN BOOTSMAN
Motivering: Handelsresande i trav som hade en trevlig månad med såväl Gareth Boko som Gulfstream Am.
Delägare i Gareth Boko som tog en första– och en andraplats i Gulddivisionen, delägare till Gulfstream Am som årsdebuterade på ett bländande sätt och dessutom ägare till Pearl Stardust som blev första sto konstaterat dräktig med Campo Bahia.
Mars månads hästägare blev John Bootsman.
– Kul, säger han. De skötte sig bra i mars, men jag har ju så många fler fina hästar.
Och då är frågan given; hur många fler?
– Enligt min revisor äger jag 360 hästar. Men då räknar vi allt från fölston, föl, tävlingshästar och så vidare.
Som ni förstår är John Bootsman ingen vanlig hästägare. Han kallar sig själv handelsman i travhästar och när vi pratar om Gulfstream Am, som årsdebuterade så fint på Jägersro, frågar jag om vilken som är den bästa han ägt.
– Hmm, jag vet inte riktigt. Men en jag har stora förhoppningar på är Halo Am, jag undrar om inte den kan bli bättre än Gulfstream Am.
Morgonen efter ringer telefonen, det är Bootsman igen.
– Du frågade igår om bästa hästen. När det gäller tävlingshästar får jag väl säga Deweycheatumnhowe. Jag ägde fem procent och han vann ju Hambletonian. Som uppfödare får det bli Trixton.
Då förstår ni nivån.
John har idag delat boende mellan Holland och Ekerö (han har två barn i Sverige från ett tidigare förhållande) och har upplevt dagens coronakris ur två perspektiv.
– Från början var jag tveksam till den svenska modellen, men nu måste vi börja öppna upp i Holland och då vet vi inte vad som händer.
Han har själv suttit isolerad i en lägenhet i fem veckor, ett tillstånd som han inte direkt är van med.
– Nej, jag är ju ingen vanlig hästägare som bara tycker om att klappa om min häst. Jag är en handelsman och vill prata med massor av folk. Jag säljer hästar på auktioner, brukar innan prata med tränare och förklara att den här hästen kan nog passa Robert Bergh, den här typen tycker Jörgen Westholm om och liknande. Så kan jag inte jobba nu.
Vi pratar lite framtid, John är helt övertygad om att marknaden kommer att återhämta sig efter coronakrisen.
– Det gör den alltid, men sen är det frågan om när.
Oavsett när marknaden återhämtar sig kan ingen ta från John Bootsman framgångarna tillsammans med Conrad Lugauers stall under mars månad.
Text: ANDERS ENGMAN
Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Ladda ned Månadens Hästägare mars som pdf
EASY KB – FREDRIK NILSSON, NIKLAS PERSSON, M FL
Motivering: Glatt ägargäng som gjorde ett auktionsfynd för fem år sedan och som gärna är på plats för att fira segrar oavsett var Calle Crown startar.
Fredrik Nilsson och Niklas Persson hade haft stora framgångar som hästägare, men aldrig ägt häst tillsammans.
Så på Panameras auktion i Danmark 2015 slog de till, de hade fått tips om en häst och gillade vad de såg. Tränaren Tomas Malmqvist fick i uppdrag att säga vad han tyckte.
Tomas kikade på hästen och sa lakoniskt:
– Den ser väl okej ut.
För Fredrik var det en ögonsten.
– Jag gillar pappan Great Challenger och dessutom var den svenskregistrerad. Så vi beslöt att handla.
I efterhand har de kommit på att den enda som bjöd emot var uppfödaren, så det var bara Fredrik och Niklas som var intresserad av Calle Crown. Klubbslaget föll vid 7.000 euro och hästen hämtades hem.
– Vi hade tänkt dela upp honom i andelar, tryckte upp prospekt och försökte sälja andelar men det gick trögt.
Till slut blev det en andelshäst, elva andelar – de flesta i Malmö men också ägare i Göteborg och Karlstad och två som aldrig ägt häst tidigare – runt Calle Crown.
– Ett kul gäng som försöker vara på plats när Calle tävlar.
Calle gjorde en start som tvååring, hade starka säsonger som både tre – och fyraåring men en svacka förra året. Nu är han tillbaka och det är tack vare en seger och en andraplats på Vincennes i februari som Fredrik, Niklas och de andra blir Månadens Hästägare för februari.
– Jättekul att få den utmärkelsen, vi har faktiskt pratat lite om det.
Calle står nere i Frankrike, tränas av Tomas Malmqvist och har egentligen unika egenskaper. Han är startsnabb, tål hård fart och har vunnit storlopp på distansen från 1609 meter till 2 975 meter. Han har vunnit elva lopp och tjänat nästan 3,3 miljoner på sina 38 starter.
– Ändå har han haft otur. Han har kvalat in till tre miljonfinaler (E3, Kungapokalen och Sprintermästaren), men galopperat i samtliga. Så han har fått slita för sina pengar.
Med tanke på rådande Coronavirus är framtiden oviss. Drömmen är – Copenhagen Cup den 17 maj.
– Tillsammans har jag och Niklas vunnit danska uppfödningslöpningen (Rusty Dust), danska kriteriet (Rusty Dust) och det danska derbyt (Nice Little Ärt). Så det vore häftigt att få försöka vinna Copenhagen Cup.
Men det ska vara på riktigt – med publik.
– Japp, annars stannar vi kvar i Frankrike. Han har jättefina lopp där nere.
Text: ANDERS ENGMAN
Foto: LETROT
BJÖRN GULBRANSEN
Motivering: Ett fruktsamt samarbete med Johan Lejon gav två fina STL-segrar för Björn Gulbransens Sunday Sonata i januari.
Månadens Hästägare för januari är för den äldre generationen mest förknippad med norska kallblod, han har jobbat ett par år i Australien och bor sedan några år i Frankrike. Björn Gulbransen är inte den som slår sig till ro och lutar sig tillbaka. Runt honom händer det alltid något.
Björn äger Sunday Sonata som tränas av Johan Lejon. Hästen har utvecklats massor den senaste tiden och vann två riksstotolopp under januari.
– Ärligt talat så är hon korkad, stökig och besvärlig hemma. Men hon har nog bra fysiska egenskaper och ser ut precis som jag vill att ett sto ska göra, säger Johan Lejon.
Men en norrman med kallblodsbakgrund som bor i Frankrike och lämnar häst i träning till Johan Lejon på Jägersro.
– Jag och Johan har ett samarbete när det gäller unghästar och fölston. Sunday Sonata tränade jag själv här nere i Frankrike, men när det blev dags för tävling skickade jag upp henne till Johan, som har gjort ett fantastiskt jobb med henne.
– Om det inte bara är tur, kontrar Johan i sedvanligt lågmäld stil.
Alltsammans inleddes med en annons i Trav og Galoppnytt. En ung Björn Gulbransen letade efter ett ungt kallblod med bra stam. Han fick 170 svar och valde ut ett.
– Det var Slogum Bris. Jag fick henne billigt eftersom hon var född så sent på året (augusti).
Därmed var vägen utstakad. Slogum Bris vann Norskt Kallblodskriterium med Pål Sem i vagnen. Hon blev sedan mamma till Moe Brage (5,5 miljoner på kontot) och ytterligare en rad topphästar. Det fortsatte med varmblod, köp och sälj. Sedan några år bor Björn i Normandie, inte långt från Omaha Beach.
– Jag sysslar främst med unghästar, formar dem åt svenska och norska tränare. Jag har faktiskt fransk proffslicens också, berättar han.
Vanligtvis följer Björn Sunday Sonata via sändningar på nätet, men han var på plats på Solvalla när hon var tvåa i STL–finalen.
– Det är fullt upp här i Frankrike, men det är otroligt hur fin hon har blivit hos Johan.
Så valet av Månadens Hästägare för januari var inte speciellt svårt.
Text: ANDERS ENGMAN
Foto: ANDERS KONGSRUD/www.HESTEGUIDEN.com