Ur askan i elden

Det är ett uttryck som tyvärr beskriver den verklighet vi befinner oss i för närvarande. I mitten av oktober var det klart med på att vi skulle få öppna upp för publik verksamhet. I och för sig i en begränsad omfattning men det kändes ändå lite som ett ljus i mörkret. Men – vi hann inte mer än att ropa hej förrän vi fick stänga ned för publik igen. Tungt! 

Men vi får i alla fall köra våra travtävlingar och det är vi väldigt glada för såklart. Just produktionen av travtävlingar hatravsverige gjort på ett fantastiskt sätt. Däremot har vi inte fått utlopp för vår kreativitet och just den avsaknaden tär på det mentala. I alla fall på mig.

Etiotusenkronorsfråga nu är hur man ska planeraverksamheten inför nästa år?

STL med V75 i januaroch publik? STL med V75 i april ochpublik? Restaurangverksamheten  när är det fullsatt igen?Gentlemannadagen i maj?

Åbergs i juli– men då ska det väl ändå vara möjligt med publik i massor? Travderbyt  hallå det är ju nio månader dit. J men vi vet inteDet är ett lömskt virus. Och om restriktionerna fortsätter så måste vi även fortsätta med kortidspermitteringar och kostnadsbesparingar. Så fokus får bli att hålla i och hålla ut, precis som stora delar av 2020.I alla fall en bra bit in i 2021. Men vi spottar i nävarna och ser till att vara så förberedda vi bara kan när det väl släpper och nog har väl ändå vaccinet gjort sitt till så att vi får ha publik vår magiska Åbergskväll

En spännande nyhet är att vi får möjlighet att spana in i den framtid som redan är här i och med att vi beviljats stöd från Vinnova avseende att förkovra oss i hur AI (artificiell intelligens) kan fungera. I slutet av 2021 har vi ett resultat av det arbetet.

Projektet avseende Nya Jägersro fortskrider enligt plan.

Just nu är det på samråd vilket innebär att olika intressenter har möjlighet att lämna synpunkter. Oinget oförutsettinträffar så ser vi fram emot en detaljplan årsskiftet i början av 2022. Följ arbetet med Nya Jägersro på www.jagersrohastcenter.se.

ST kom med goda nyheter i veckan om mer pengar till aktiva under nästa år.

Prispengarna och uppfödarmedlen höjs med 50 MSEK. Det fördelapå två störrsatsningarAntalet lopp ökar med 200på vardagstravetDen andra satsningen är på STL (V75) och storbanornas onsdagar. Ovanstående är ju positivt för alla inblandade och inte minst för Jägersro.

Till sist vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt åroch jag ser fram emot att träffa er alla under 2021.

Kent Öhlander
VD


_______________________________

Hej igen!

Pandemin ligger fortfarande som en våt filt över vårt samhälle.Nya reserestriktioner gör att vi snällt får semestra hemmavid denna sommar (hemester är ordet för dagen), vilket ju faktiskt kan bli alldeles underbart.Sommar i Sverige igen med sol och salta bad, en del fiske (möjligen) och ett härligt långt sommartrav att följa via tv eller dator/mobil.Kan man ha det bättre än så?

Innan hemestern ska vi också avnjuta ett Elitlopp med två (!) hela ekipage från Jägersro i startlistan. Både Racing Mange och Tae Kwon Deo startar i samma försök och båda har bra chanser att nå en finalplats. Lägg till att Christoffer Eriksson kör Cokstile i samma lopp, så kan vi väl säga att vi har 2,5 ekipage i ett elitloppsförsök 2020 – det är STORT!
Vi håller tummarna för vårt ”himmalag”
Man ska väl heller inte gråta över spilld mjölk i dessa tider, men vilket väder vi hade på vår Gentlemannadag.Det tål att funderas på hur många som kunde ha varit plats … Vi tar nya tag inför 2021.

I verksamheten är det mycket fokus på att hålla i och hålla ut.Tävlingarna fortgår utan publik och vi får finna oss i detta förmodligen längre än vad jag trodde från början.Om jag hoppades på publik i mängd till Åbergs för ett tag sen, måste jag nog inse att det nu är mer eller mindre en utopi.Svenskt Travderby, ja … vi får verkligen hoppas att det är fritt fram då, för vi har redan sålt många biljetter till söndagens Travderby.
Jag har också en hel del jobb med nya Jägersro. Innan sommaren måste samrådshandlingarna vara klara. Gå gärna in på www.jagersrohastcenter.se för att följa arbetet.

I övrigt funderar jag mycket på hur vi kommer bete oss efter att pandemin är över. Normalt sett brukar vi glömma ganska snabbt, men den här gången känns allt annorlunda.
På tal om annorlunda: det kommer det med garanti vara när vi reser utomlands framöver. Vårt svenska pass har haft högsta betyg tidigare. I år vet jag inte var vi hamnar på den listan. Bara en sådan sak. En annan sak: att danskarna har skitit i oss länge vet vi om men att ens försöka hälla ut bajsvatten i vårt gemensamma Öresund? Där går väl ändå gränsen kan man tycka!

Nu ser vi fram emot ett härligt Elitlopp!

Kent Öhlander


___________________________________________

Hej på er!

I den tid som råder har man en väldigt märklig känsla. Man tänker på alla människor som har drabbats och på de som har mist sina nära och kära i denna fruktansvärda pandemi. Kan man då glädjas åt att travet får fortsätta tävla? Lite samvetskval har man, men oavsett är jag väldigt tacksam att vi får göra just det. Tänk, så många arbetstillfällen och glädje vår verksamhet skapar. Det betyder också en hel del för människor.

Att köra utan publik är ett måste just nu och som vi alla förstår vikten av! Men – oj vad tråkigt det är.
De som inte är på plats märker självklart ingenting, men vi som jobbar här saknar sorlet, diskussionerna före och efter målgång, glada tillrop från människor i vår restaurang och affärssnacket i våra VIP-utrymmen. Faktum är att jag faktiskt också saknar det skäll och gnäll som jag brukar få från er stammisar (under mina kundpromenader), som att matportionerna är för små, blommorna vissna, fågelskit på lyktstolpar eller vad det nu månde vara … oavsett, jag saknar er så ska ni veta!

Lite glad blev jag i lördags när vårt hemmalag tog för sig rejält på Solvalla och i Margaretas unghästserie. Vi hade två vinnare, en andraplats och dessutom en tredjeplats. Bra där!
Jag tycker också att ST har skött uppdraget som krishanterare på ett oerhört bra sätt. I svåra tider drabbas vi alla, men tillsammans har vi en större möjlighet att lyckas – det är vårt jobb med krishanteringen ett utmärkt bevis på.

Globaliseringen, Urbaniseringen och Digitaliseringen (GUD) regerade innan corona-utbrottet. Hur blir det nu? Att digitaliseringen växer sig ännu större är det nog inget högt odds på, men de andra två – kan de hamna i en formsvacka?

Framför oss har vi Paralympiatravet och STL-tävlingar nu på lördag, med riktigt fina lopp:

  • Michelsens Bil Derby Trial ser på förhand ut att bli en duell mellan Upset Face och Power
  • I L. C. Peterson Broddas minne, tillika uttagningen till Paralympiatravet, ser Racing Mange och Joakim Lövgren ut att vara en av favoriterna
  • Ytterligare hemmahästar i loppet är Tae Kwon Deo och Giveitgasandgo. Vi håller tummarna för er!

Jag gillar också att snacket om kommande Derby-vinnare är igång redan nu – det visar att vi tror på framtiden.

”Efter regn kommer sol” är ett uttryck som gärna får visa sig stämma framöver …

Fotnot:
”VD:n har ordet” är en ny punkt på vår hemsida där Kent Öhlander med jämna mellanrum kommer dyka upp med texter. Dessa kommer att handla om allt mellan himmel och jord. Givetvis kommer vi att länka från våra sociala medier när Öhlander haft tag i pennan, allt för att ni inte ska missa vad han vill förmedla.

 

Notera tillfälliga öppettider i receptionen:
Måndag – Torsdag 8.00 -12.00 (tävlingsdagar öppet 8.00 – tävlingsdagens slut).
Fredag – STÄNGT